Yeni mezunum. 6-7bin dolar civari birikimim var. Ingilizce b2 fena degil. Tamamen en az en kısa 8 10 senelik gidecegim oturumum da işimde gucumde yasamimda sorun olmayacak ülke ve yollar nelerdir? Abd dil okulu dusunuyorum ama vize sorun olur mu ne kadarlik verirler gidince calisip dil okulu suresini uzatabiliyor muyum abd ile ilgili aklima bu geldi. Baska da bilmiyorum fikirlerinizi bekliylrum




 

İhtiyaç duyulan bir mesleğinin olması ve iş teklifi alman lazım. Diğer türlü herkes her yere gider. Bunun dışında gider gelirsin.

OrangeYellow

Kanadaya dil okulu ile gitmek çok basit. Gidenler orada geçerli mesleği yoksa uber falan takılıyor genelde.

mg3929

## sadece abd avrupa vs anlasılmasın asya uzak dogu vs de olabilir demek istedigim. Turkiye haric gsyih'da turkiyenin ustundeki her ulke olur

optimistbakunin

Gidilen ülkede sisteme entegre olabilmen için o ülkenin dilini bilmen gerekiyor.
Gsyih yüksek bir ülke dışarıdan insan almaya olumlu bakmaz. Mesela Türkiye yabancıya konut satıyor, vatandaşlık satıyor. Neden? çünkü ihtiyaç var.

OrangeYellow

Yükseklisans başvurusu yapıp kabul almak ve burs almak. İlla kendi alanınızla sınırla kalmayıp farklı alanlarda da başvuru yapabilirsiniz. Ben açıkçası yerinizde olsam ilk bu yolu denerdim. Bazı ülkelerde öğrenciyken çalışma izninizde var. Dil okuluna gitmek bence riskli. B2 ingilizce başvurularda yeterli olur. Yaklaşık 2 yıl kafadan orada kalırsınız, çalışırsınız, belki iş bulursunuz.

GoodMorningTeacher

Yüksek lisans yazmaya gelmiştim, hazır para da var ben de bunu düşünüyorum ales başvuruları 5 temmuzda sona eriyor bi üniye kabul alın Türkiyede ondan sonra kendinize ülke seçin bi yandan çalışırsınız dil de gelişir sonrası Allah kerim

alicek

Dil okulu yurtdışında kalmak isteyen birinin son tercihi olmalı. Çünkü dil okulu için alacağınız vizenin sonunda ülkenize dönmeniz beklenir genelde.

Öncelikle bölümünüzle ilgili staj ilanlarına bakın.
Glasdoor, indeed gibi sitelerde istediğiniz ülkelerde araştırma yapabilirsiniz.
En azından size resmi bir çalışma ve oturma izni çıkartır bu.

Bir diğer seçenek doğrudan iş başvurusu. Ama sıfır iş tecrübesiyle bunu bulmak zor olur. Yine de giriş seviyesi işlere bakabilirsiniz. Ama iş yerinin size vize sponsoru olması gerekir. bunun için de niteliklerinizin ya da iş tecrübenizin oldukça iyi olması lazım ki adamın yapacağı masrafa değsin.

Eğer yazılım, tasarım gibi freelance ya da remote çalışmaya uygun bir işiniz varsa, AB ülkelerinden birine ankara anlaşmasıyla bir işletme kurabilirsiniz. Bu sayede o ülkelerde ya da türkiye'de fatura keserek çalışabilirsiniz. Ama genelde o ülke şirket kuracağınız alanda en az 2 sene çalışmış olmanızı istiyor. bu arada biraz maliyetli bir süreç. Sermaye göstermeniz lazım. Gitmeden iş bağlantılarını yapmış olmanız lazım ki şirket açtıktan sonra boş boş oturmayın.

Bir diğer alternatif yüksek lisans. Yüksek lisans size okuduğunuz süre boyunca oturma ve part time çalışma izni sağlar. Bazı ülkeler nadiren de olsa full time çalışma izni de veriyor. En azından kaldığınız süre boyunca masraflarınızı karşılayabilir. Yüksek lisans için akare, eft gibi yurtdışı eğitim fuarlarını takip edin. Okullarla yazışın.

www.mastersportal.com adresine bakabilirsiniz.

ABD ve Kanada'da okullar pahalı. Yılda minimum 20.000 dolar okul parası isterler. Üstüne yaşam masrafları da var tabi. Öğrenci yaşamı da olsa 30bin dolar da oraya harcarsınız tahminen.

Avrupa bu konuda daha makul. Ama yine de ingiltere, almanya, fransa gibi ülkeler de en az 10000 eurodan açar kapıyı senelik. Tabii derdiniz ben gideyim de okulun kalitesi önemli değil derseniz daha ucuz okullar var. yukardaki linkte bulursunuz. Bazı ülkelerde bazı bölümlerde ucuz hatta bedava okuma imkanı var. Atıyorum teknolojiyle ilgili bölümlerde ücret istemeyen okullar var başarılı öğrencilerden. Ya da tarım, ziraat gibi alanlar Almanya'da epey ucuz hatta bedava.

İsveç yabancı öğrencilere en açık ülkelerden biri. Ama okullar çok çok pahalı. Yine de inanılmaz burs imkanları sunuyorlar. Studyinsweden.com adresine bakın.

Bunun yanında tüm burs imkanlarını takip edin. ABD pahalı ama okulun ya da bir vakfın bursuyla okul parasının %80'ini belki de tamamını ödeyebilirsiniz.

Yurtdışında bir hayat kurmak epey maliyetli olabilir seçeneklerin tümü için. İş bulsanız bile. Muhtemelen o 6-7bin dolar 1,5-2 ay içinde erir.

Yüksek lisans sonrası çoğu ülke iş aramanız için 1 sene oturum izni verir.

Bu arada macaristan, çek cumhuriyeti, italya gibi ülkeler yüksek lisans ücretlerinin en düşük olduğu memleketler AB üyeleri içinde.

Ben sizin yerinizde olsam 1-2 sene bir işe girer alanımla ilgili, o süreçte para biriktirir daha emin bir şekilde bu adımı atarım.

İş tecrübesi hem yüksek lisans başvurusunda bir artı sağlar. Hem de gittiğinizde iş yerinizle konuşarak freelance çalışmaya devam etme gibi seçenekler çıkartır. Eski işyerimde birisi pandemide zaten uzaktan çalışıyoruz diyerek bastı almanya'da bir okula yazıldı. Okul da online, iş de online. Yasaklar bitene kadar hem para kazandı. Hem de 1,5 senede yüksek lisansı tamamladı. Şimdi orada devam ediyor kariyerine.

Sakın risk alıp kaçak işlere girmeyin. Kaçak göçmen gibi durumlar ilerde turist olarak bile gideceğiniz ülkelerde sıkıntı yaşatır.

Atıyorum şimdi gidersin. Denersin şansını. Olmadı mı? dönersin geri. 5 sene sonra başka bir ülkeye tekrar gidebilirsin ki hala 30 yaşın altında olursun.

anten

@anten,

Verdiğiniz fiyat bilgileri lisans için geçerli herhalde? Yüksek lisans avrupada senelik 1000-1500 euro ortalama diye biliyorum

alicek

bölüm ve ülkeye göre değişir. ama şu anda polonya'da macaristan'da bile 3000-4000 bin euro civarında yıllık okul ücretleri.

anten
1

mobil görünümden çık