Öte yandan bu işleyiş yazılım sektöründe aşırı yaygın. İş ilanlarında falan hep "USD bazlı maaş" diye yazıyorlar açık açık.
Bunun bi trick'i mi var? Bir şekilde kılıfına mı uyduruyorlar yoksa bişey olmaz diyip yardırıyorlar mı? Devlet göz mü yumuyor?
Ama olay legal değilse bunu sözleşmeye ekleyemezsin. O zaman sadece karşı tarafın sözüne mi güvenmemiz gerekiyor?
Ayrıca ben şirketten bunu talep ediyorum iş görüşmelerinde, ama mesela ev sahibi kirayı dolara sabitlemek istese kabul etmem. O zaman baya çakallık ediyorum?
Ne diyorsunuz?
Yasa net şekilde iş sözleşmesinde eğer hem işveren hem çalışan yurt içinde ikamet ediyorsa ve türk vatandaşı ise TL dışında bir para birimiyle sözleşme hazırlayamazsın diyor, yani bu şartlar altında hazırlanan bir sözleşme ise muhtemelen geçersizdir.
Fakat bazı istisnalar var, örneğin çalışan yurt dışında görev yapacaksa, ya da işletme yurt dışındaysa (mesela bazı işletmeler serbest bölgelerde oluyor) ya da sözleşme Türkiye'de yapılacak ancak çalışan görevini yurt dışında yapacaksa o zaman istisnai bir durum gereği dövizle sözleşme yapılabiliyor.
Bazı yazılım şirketleri merkezlerini Kıbrıs ya da Estonya'da gösteriyor, bu şekilde dövizle sözleşme yapabiliyorlar bu istisna sayesinde.
Sana dolar yatmiyor tl yatiyor bu yuzden sorun yok.
Sirket dolar almadigi surece her ay maasin cikmis inmis devletin umrunda degil.
Tabi istisnalari saymiyorum, sirket yabanciysa kafasina gore takilma ihtimali var.
kisa cevap: evet sozune guvenmek durumundasin. anlasmazlik durumunda bir hak iddia edemezsin. duruma gore kurnaz firmalar kur artislarini kendine yontabilirler veya epey nitelikli elemansindir, firma da yuksek karliysa bu tarz ufak tefek seylerden eleman kaybetmek istemez. sen daha agzini acmadan adamlar fazlasiyla kompanse eder...
iki durumla da karsilasan arkadaslarim oldu.
solo +1
@divit tl ödense de (dövize endeksli) yasak kanunen.