Selamlar,

Bir arkadaşımın köpeği belli bir yaşa gelmiş ve artık hem ortalığa ciddi zarar vermeye başlamış hem de bebekleri için tehdit oluşturmaya başlamış. Çevresindeki kişilere de veremiyor çünkü sıkıntı yaşamalarını istemiyorlar. Böyle bir durumda nasıl bir yol izleniyor ? İnternette bununla ilgili pek bir bilgi yok ve ben de buradan sizin önerilerinizle belki bir şeyler yapılabilir gibi düşündüm.

önerilerinizi bekliyoruz.

teşekkürler.

 

Köpekler yaşlandıklarında agresifleşebiliyorlar, bunun da genelde sebebi çektikleri bi hastalık oluyor. Bazısı ağrı kesiciyle falan çözülebilen şeyler (eklem/diş ağrısı gibi), bazılarınınsa çözümü yok (bunama gibi).

O yüzden bence önce bi veterinere götürsünler, bi sıkıntısı var mı, tedavi edilebilir mi diye baksın. Köpek çok acı çekiyorsa ve tedavisi yoksa uyutmaya karar verebiliyorlar zaten. Yani başka bi yere verseler de köpeğin yaşadığı sıkıntıya çözüm olmayacak o.

Misal benim köpeğim 10 yaşını geçti ve gözleri artık iyi görmediği için geceleri çok korkuyor, o yüzden de genel olarak biraz daha agresif oluyordu. Normalde yatağa almıyordum ama artık almaya başladım, elimi üstüne koyup uyuyorum. Böyle olunca agresiflik olayını büyük oranda çözdük. Belki de ilaçsız ameliyatsız rahat çözülebilecek bi sıkıntısı vardır.

plutongezegendegilmi

plutongezegendegilmi +1

sorunu psikolojikse antidepresan da kullanabilir, bunlar tedavi edilebilen şeyler çoğunlukla.

blatta hiberna

Birçok sebebi olabilir, bu kadar kolay değil.

Ilk olarak veteriner ve Türkiye'de varsa özellikle davranış veterineri (veterinary behaviorist) gosterilmesi gerekli.

Hastalık olabilir misal.
Onun dışında birçok sebebi var.

O köpeği kimse sahiplenmez, hele Türkiye gibi her yerin köpek dolduğu yerde. Avrupa'da gene bir şekilde olurdu belki çok kötü değilse.

logisticsmanager
1

mobil görünümden çık