Şuradaki olayı duyduktan sonra bu konuya biraz kafa yormaya başladım: www.eksiduyuru.com

SMS doğrulaması artık hiç güven vermiyor. Onun yerine seçenek varsa cep-anahtar gibi şeyleri kullanmaya çalışıyorum.

Ekstra kafam rahat olsun diye kullandığım online bankacılık uygulamalarına IP kısıtlaması eklemeye çalıştım. Finansbank, İşbankası ve Enpara'ya kısıt ekleyebildim ama çok saçma bir şekilde kısıtlar mobil uygulamaya işlemiyor. Cepteteb'de ise IP kısıtı ekleme olayını hiç bulamadım.

Siz güvenliği nasıl sağlıyorsunuz? Aramızda çok büyük şirket hesaplarını yönetenler de vardır mutlaka. Büyük hesaplar için ekstra güvenlik önlemleri var mı yoksa onlar da ülkenin adalet sistemine güvenmek zorunda mı kalıyorlar?

 

bankaya direktif yazdırdım.
buradaki hesabımı nakit olarak, sadece bu şubeden, sadece pasaport ile çekebilirim notu düşürdüm. telefonum, kimliğim çalınsa bile sıkıntı yok.
yurt dışına çıkacağımda 1-2 K yı serbest bıraktırıyorum.

ankarakecisi

Bahsettiğiniz o ip kısıtı vs, size daha sonrasında sıkıntı çıkarmaktan başka bir işe yaramaz. Dolandırılmak ya da banka hesağlarına erişmek böyle birşey değil, pc başında birileri oturup kod yazar gibi bilgilerinize erişemez. Filmlerdeki gibi.

Başkasıyla paylaşmamanız gereken bilgilerinizi (şifre) birisiyle paylaşmadığınız sürece banka bilgilerinize kimse erişemez.

Diyeceksinki ben zaten şifremi kimseye vermem. Olayın püf noktası da bu zaten. Çoğu insan hala, tarayıcı dan internet bankacılığnna girmek için önce Google ı açıyor. Oraya atıyorum teb, işcep enpara vs yazıyor. Çıkan en beğendiği (!) limki açıyor. Bu link, kişiyi belki de sahte sayfaya yönlendiriyor olabilir. Sen bunu böyle yapmıyor olabilirsin. Ama inan hergün yüzlerce kişi bu şekilde int bank şifresini bir başkasına kendi ellleriyle veriyor.

İnstgram, twitter Facebook, onlarca yüzlerce sahte banka sayfası ile dolu. Bankalar kapattırmaya yetişemiyor. Adam facebukta sayfa açmış, enpara logosu var, ilk kayıt olan 100 kişiye araba çekilişi diye. Buna inanıp şifresini giriyor insanlar.

Telefonla arayıp bankacıymış gibi konuşup, telefonlarına sms le link gönderilip de dolandırılıyor insanlar. İnsanları arayıp "x bankadan arıyorum güvenlik biriminden, hesabınızdaki paralar başka yere gönderiliyor, çok acil şifrenizi söyleyin hesabınzı güvenlik altına alacağız" diyorlar. Her gün onlarca insan bu şekilde kendi ağızlarıyla bankacılık şifresini söylüyor. Polisisz savcıyız diyip de parasını ke di elleriyle ona buma verenlere zaten bişe demiyorum, haberlerde siz de görüyprsunuzdur.

İşim artık bir de, telefonlara bulaşan zararlınyazılım dırumu var. Bulaştığında yapacak pek birşey olmuyor. Teşefonu kitleyip arka planda her şeyi tek başona yapabiliyor. Buna da çare, bilinmedik, gördüğümüz her bağlantoya linke tıklamamak ve telefona saçma sapan uygulamalar indirmemek.

Eklediğiniz bağlantıyı da okumuştum. Bilginize. O olayda farlkı, orada yazmayan durumlar da var.

bunikkullanimdabaskabitanesectim

internet bankaciligini kapattirirsan dolandirilma sansin da biter.

ayrica cok fazla limit secenegi sunuyorlar.
Eft/havale limitini 2bin liraya cekersen krali gelse asamaz. Duzelttirmek icin subeye gitmen gerekiyor cogu bankada.
ya da mobilden kamera acip yuzunu kimligini gostereceksin tonla is.

Cok paran varsa danismalik da alabilirsin bu konuda.

divit

telefondan bankaya girmiyorum.
eft/havale limiti günlük 1 tl.

aslindasorunumpsikolojik

Bir bankamda tanımlı hesaplar harici hesaplara eft ve havale kapalı (iş bankası). Yani kendim de istesem bu banka ile tanımlı olmayan bir hesaba eft/havale yapamıyorum, yapmak istersem canlı müşteri hizmetlerine görüntülü bağlanmak ya da şubeye gitmek gerekiyor sanırım, hiç denemedim.

Diğer bankamda eft/havale limitlerim günlük 5.000 TL, yüksek rakam lazım olduğunda üşenmeyip görüntülü arayı kimlik doğrulaması yapıp limiti arttırıyorum.

İşlem yaptıktan tekrar 5.000 tl düşürüyorum limiti. Garanti bankası bu da.

John Bloor
1

mobil görünümden çık