Birkaç yıl daha sürecek gibi duruyor. Bu arada bizdeki birkaç yıllık sıkıntı daha batı pazarına yeni yansıdı gördüğüm kadarıyla, Kanada'da vs. araba almak isteyip bulamayan kişileri yeni duymaya başladım.
ek olarak, tek sıkıntı otomobil değil. Benim almayı düşündüğüm kamera bile çip krizi yüzünden az üretiliyormuş ilk parti az gelecekmiş. Her şeyi etkiliyor bu.
İngilterede de o kadar buyuk capli olmasa da benzer sorunlar var. 1-2 yil surecek gibi duruyor malesef :/ hele bir de çin tayvan'a girerse o zaman yandik
Avusturya icin- büyük sorun var. Hatta Viyana limani‘ndaki araba bölümünü kapatiiyorlar o kadar ki araba gelmiyor.
Almanyada gecen sirketten biri sifir araba icin 2023den önce gün veren bir marka yok diyordu. ne kadar dogru bilmiyorum.
Yurtdisinda kime sorsam 2023 sonuna kadar surer diyor. Dunya capinda bir sikinti var, sadece Turkiye'de degil.
Kanada ornegi verilmis, 9 ay sira bekleyen bir tanidigim var ve gelen arac siparis verdigi arac degildi. Renk farkli, bazi opsiyonlar yok. Almak zorunda degilsiniz, siz bilirsiniz zaten sira var dediler eleman almak zorunda kaldi. Marka Toyota.
Bulgaristandan bildiriyorum.peugeot ve vw grubunda bir yil sira var.sifir tir almak icin 7-8 ay beklememiz ya da liste ustunde fiyat odememiz gerekiyor.ticari minibuslerde ayni durumda.
corona aşısı yoktu firmalar bir araya geldi, bilim bir araya geldi, ve aşı çıkıp dagıtımına başlanmışken var olan çipler nasıl olup ta üretilemiyor?
Acaba nasılsa talep var ve fiyat yükseliyor diyerekten fabrikalar arzı bilerek mi azaltıyorlar, opec'in petrol için yaptıgını bu firmalar bilerek mi yapıyor?
Türkiyede krizin bir diğer sebebi düşük karlı bölge olmamız firmalar için, avrupadaki karlılıkla veremediği için fabrikalar yeterli sayıda araç gelmiyor. Aklında olan için sıraya yazıl şimdiden. Kıtlığın da pek biteceği yok gibi yakın zamanda, rfid çip üreticisi olarak biz de sıkıntı yaşıyoruz mesela.
Araç lojistiği (gemi) sektöründe birisi olarak şunu söyleyebilirim, covid sonrası inanılmaz bir geri toparlanma var. Gemiler full hatta eskiden sadece tahliye yaptığımız limanlardan yükleme bile yapmaya başladık. Gemi kiraları günlük 8k Usd’den 32k Usd’ye kadar çıktı. Bu nedenle taşıma maliyetleri çok arttı.
Ülkeye sürekli araç girişi oluyor ancak birçok firma döviz kaynaklı artışı öngöremediğinden kendi sahalarında stok tutmayı tercih ediyor. Bayilerin listesine düşen araçlar aslında aylar önce gelmiş araçlar. Bunları da zaten hemen ya galeriler yada listeye düşmeden filo firmaları kapatıyor. İşin diğer yönünde ise bu yoğun talebe karşı çip krizi nedeniyle çoğu fabrika üretimi arttırarak cevap veremiyor.