diyelim ki 100 km ile gidiyoruz önümüze bir çocuk atladı. frene abandık çocuğa çarpmaya 1 metre kaldı bu sırada el freninide çekersek daha etkili bir frenleme olur mu? yoksa bir etkisi olmaz mı?




 

Hocam sen öyle bir durumda sadece frene bas, fizik kanunları hareket halindeki aracın el frenini çekince olacaklar konusunda olumlu şeyler söylemiyor. Ha ama yine merak ediyorsan 1 metre kala el frenini çekince, sürate bağlı olarak, araç yine durmaz çünkü fizik kanunları.

Kaleci Saçlı Forvet

fren kuvvetinin %70 i ön dingile uygulanır çünkü moment gereği ağırlık dağılımı böyle oluyor. eğer arka lastiklere daha çok kuvvet uygulanırsa (el freni gibi) arka tekerler kaymaya başlar ve aracın yönü değişir. sağa sola döner vs. abs olan araçta zaten uygulanabilecek maksimum fren kuvveti uygulanıyor.

el freni hareket eden araçta kesinlikle kullanılmamalı.

sttc

Muhtemelen kaza yaparsin.

divit

onune bir kere cocuk bir kere de kopek atlayip vurmaktan son dakika yirtmis biri olarak o anda el frenini cekmeyi dusunmeye vaktin yok. allah ne verdiyse frenin ustune oturuyorsun, benim bacagim saci delip cikacakti neredeyse her iki olayda da.

cooperr

Yapacağınız şey sonuna kadar frene abanip gerisini abs ye bırakmak.

chavezding

herhangi bir şekilde araç hareket halinde giderken el frenini çekersen araç arkadan kaymaya başlar ve spin atar, çok ciddi bir kaza yaparsın. hareket eden aracın el frenini çekmek gibi bir hataya asla düşmeyin. nerden duydunuz nasıl aklınıza geldi bilmiyorum ama bu fikri kafadan çıkarın, bir ayak frende-diğer ayak gazda kullanıyorsanız bunu da asla yapmayın.

orpheus

Siz ayağınızla frene bastığınızda zaten yağın bir kısmı merkez tarafından arka tekerlere de gönderiliyor, ve tehlike yaratmayacak kadar arka tekerleklere de fren gücü uygulanıyor.

Fizik kanunları gereği taşıtları arka tekerlekleri frenleyerek durdurmak çok zordur, yavaşlamaya etkisi var ama DURMAK için mutlaka ön tekerlere fren gücü uygulanmalı fizik kanunları gereği.

Bunu en çok da acemi motosiklet/bisiklet sürücülerinde görürüz, "ön freni sıkarsam kayar düşerim, takla atarım" korkusuyla sağlıklı bir frenleme yapamazlar. Kaza anında da çarpmak kaçınılmaz olur.

Siz unutun fazla ayrıntıyı, sık sık panik fren çalışın. Panik anında frene ölümüne basabiliyor olun, araçlar zaten abs donanımlı.

@orpheus dediği önemli bir nokta, bazı yeni sürücüler, özellikle otomatik vitesle sürücü olanlarda bu hata olabiliyor.

Sol ayağı frene, sağ ayağı gaza ayırıyorlar, bu çok büyük bir yanlış. Sol ayağı tamamen unutun, hatta alışana kadar bağdaş kurar gibi altınıza almayı önerirler.

Sağ ayak gazda gidilir, fren lazım olunca gazdan çekilip frene atılır. Sakın "ama sol ayak fren üstünde beklerse daha kısa sürede tepki veririm" diye düşünmeyin.

Hatta yanınızda biri varken, uygun yollarda panik fren alıştırmaları yapın. Normal giderken yanınızdaki aniden panikle "FREN" diye bağırsın ve o esnada siz freni kazıklayın. Bu alıştırmayı bir çok kez yaparsanız kas hafızası oluşur.

John Bloor

etkili olmaz.
sürtünme kuvvettiniz limit değeri var o aşıldığında yani kayma başladığında artık maksimum değer yitirilmiş olur. lise2 fizik dersinden hatırlayabilirsiniz. zaten bu yüzden araçlarda kızaklamayı önleyici elektronik güvenlik sistemleri var. normalde bir acil durumda insan (uzmanı hariç) frene basılı şekilde durmaya çalışır bu da kızaklamaya neden olur. bu fren mesafesini uzatır. kazıtmadan yavaşça frene yüklenirseniz bu fren mesafesini minimuma düşürür. bu sebepten elektronik güvenlik donanımları çıktı. frene yüklendiğinizde tekerliklerin orada bir tek tak tak tak yapar sanki takılıyor gibi. işte frene basıp kızaklamaya başladığınızda araç tekerleri kendiğinden tekrar döndürür hale getiriyor vs vs.

siz elfrenini çekinde arka tekerler kızağa girer. ve dört tekerin aniden durur vaziyete gelmesi arabanın ağırklık merkezine uygulanan kuvvetini arttırır ve bunu tahmin edemeyiz. yoldan atabilir takla attırabilir (arabasına göre, mesela renegade'de freni kökleyince arabanın arkası amuda kalkar gibi kalkıyordu. ki bu elfreni değil normal fren. çöp arabaydı ) savurabilir. ek olarak fren mesafesi de azalmaz.
youtube'te bu manyaklığı deneyen bir sürü saf var. birisi de benim çocukluk arkadaşım.
volvo s40 ile giderken yanındaki munzurluğuna elfrenini çekiyor. yanlarında da tır var. km ortalama olarak 10- 120 falan unuttum şimdi. dorsenin altında kalıyor. arka dorse bunların üstünden geçiyor.
yeni arabalarda buna önlem alıyorlar da eskilerinde dikkatli olun. her iki türlüsünde de yapmayın.

turbo sadık
1

mobil görünümden çık