[q]
(2) 

Amerika kültürü

WithWorth #1523561
Okuduğum bazı şeyleri anlamlandırmakta zorluk yaşıyorum.

1. Mesela İngiltere'nin kendi içinden yola çıkan İngiliz bir grubun (Amerika'ya giden 13 koloni) yine İngiltere'ye silah çekebilmesi nasıl oluyor ?
Bu toplulukların en belirleyici unsurları İngiliz milletine ait olmaları değil mi ?
Biri ortaya çıkıp, "etmen yavrum hepiniz İngiliz'siniz" dememiş mi ?
Sonra da bu kolonilerin ortaya çıkıp "biz farklı bir ülkeyiz artık" demeleri ?
Eğer durum bu ise bir ülkeyi ülke yapan şey ABD kültürü için nedir ?
Eğer bu işin başlangıç noktası İngiltere'nin 13 koloni üzerindeki abartılı vergi sistemi ise, ülke kurmak için gerek ve yeter şart "makul bir vergi ödeme sisteminde ittifak etmiş insanlar topluluğu" desek nasıl olur ?

2. İngiltere gibi kraliyetle(bir aile'nin varlığı) özdeşleşmiş bir milletten çıkan 13 koloni, kendi içlerinde nasıl anlaşabilmişler ? Bunların birbirine düşüp, birinin diğerlerine sözünü geçirip, sözünü geçirenin de saltanatını ilan etmesi neden gerçekleşmedi ? George Washington, bundan sonra benim oğullarım başa geçecekler diye bir yapıya neden yönelemedi ? İngilitere kültüründen gelen insanlar olarak, başka bir yapı olabileceğini nereden biliyorlardı ki ?

3. ABD'nin zenginliğini bir şekilde 300 yıllık Afrikalı sömürgelere bağlasak bile, teknolojiye öncülük etmelerini Afrikalı kölelere bağlayamayız herhalde değil mi ? Edison'dan Ford'a, Transistör'ün keşfinden Bill Gates'e varana kadar, tüm dünyayı kuşatan teknoloji ve mühendislikte ilerleme kültürünün temelinde olan şey nedir ? Yine öyle görünüyor ki bu İngiltere'den gemi ile getirdikleri bir şey değil. Çünkü öyle olsa idi İngiltere'de de benzer bir kültür görmeyi beklerdik.

4. Bizdeki "bizim atalarımız Orta Asya'dan geldi" gibi cümlelerle tarihimizin eskiye dayanması ile de gurur duyma, yada Çin için de aynı şekilde. Bu düşüncenin ABD'de hiç yeri yok herhalde ? Zaten bunu yapacak olsalar biz aslında İngiliz'iz diye övünecekler ve kendi içlerinde çelişkiye düşmüş olmayacaklar mı ?

5. Sorulardaki yanlış çıkarımlarım ve kitap, dizi önerileri için tavsiyelerinize açığım. Bu tür soruları profesyonel olarak nereye sorabilirim ?

 

3. Temelinde Sanayi Devrimi var. İngiltere'de ortaya çıkıyor. Sonra Avrupa'ya ve Kuzey Amerika'ya yayılıyor. İngiltere'de benzer değil, daha eski ve daha iyi bir kültür var zaten. Yoksa Amerikalılar buhar makinesini dünyadan bağımsız bir şekilde kendi başına keşfetmedi.

4. Aslında hepsi İngiltere'den gelmiş değil. Genel olarak Avrupa ülkelerinden gelmişler. Çeşitlilik fazla olduğu için bu konuda bizden farklılar.

dissendium

Öncelikle 13 koloni nasıl kuruldu bu önemli. Virginia'daki koloni daha maceraperest insanların oraya gidip maddi kaynak sağlamak istemesiyle kuruldu. Massachusetts'de ise durum farklı. Buraya gelip "new england" kolonilerini kuranlar anglikanlardan kaçıp kendi dinlerini yaşamak isteyen kalvinist ağırlıklı protestanlardı. Bunlar ingiltere, hollanda ve çevresinden baya baya yeni bir dünya kurmaya geldiler. İngiltere de bu tip anti-anglikan quaker, anabaptist, baptist, kalvinist grupların buraya göçünü teşvik etti.

Amerika'daki güney ve kuzey kolonilerini ayıran temel ruh da buraya dayanıyor.

Kolonilerin kendi meclisleri vardı zaten en başından beri. Bunlar krala bağlıydı. Ancak ingilteredeki şanlı devrim olayından sonra kralların gücü giderek azaldı ve parlamento güç kazandı. girdikleri savaşların yükünü kolonilere vergi koyarak çıkarmak istediler vergi yetkisi artık parlamentodaydı. Ancak koloniler parlamentoda temsil edilmiyordu. Onlar da "bizi temsil eden kimsenin olmadığı bir yer kafasına göre halimizi bilmeden vergi koyamaz" anlayışı geliştirdiler. Krala bağlılıklarını bir süre savundular, sonra kralın güçsüz olduğu anlaşılınca "artık kendi başımızayız" duygusu gelişti. Sadece vergi de değil, o dönemin merkantilist anlayışıyla İngiltere kendisi dışındaki ülkelerle kolonilerin ticaretini de sınırlandırmak istedi. Ağır gümrük yasaları vs. çıkardı. Bunlar ekonomik olarak çok büyük yük altına sokuyordu kolonileri.

Meseleyi tam olarak anlatmak çok kapsamlı bir zaman ve alan gerektiriyor.

Ayrıca koloniler anakaraya çok uzaktı, ingilteredeki merkezden yönetilmek o günün şartlarında çok ağır işleyen bir bürokrasiye sebep oluyordu. Diğer saydıklarım da bu kopuşu hızlandırdı.

Amerika sadece ingiliz değil, halk büyük oranda ingiliz, alman, hollandalı, irlandalı karışımı dinamik bir grup ayrıca fransızlar da çok yoğun.

Sorduğunuz soruların büyün cevaplarını halil inalcık'ın çevirdiği allan nevins'in abd tarihi kitabında kapsamlı şekilde bulabilirsiniz. ABD tarihi için çok temel bir kitaptır. Okuması da çok zevkli.

Neden krallık değil de demokrasi sorusunu da kitabın genelinde görebilirsiniz.

Bağımsızlık savaşının psikolojisini en iyi anlatan şey bence "ballad of the green mountain boys" adlı bir şarkı. youtube'dan dinleyip sözlerine bakabilirsiniz.

www.youtube.com

akhenaten
1

mobil görünümden çık