Ben ilk aracımı (2.el) yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum. Öyle çok bir araç bilgim yok şimdiye kadar sadece rutin yağ, filtre bakımını yaptırdım.

Ama bir genel kontrol yapmak istediğimde nereye gidip ne demem gerekiyor? Frenlere, şanzımana, triger kayışına, tekerleklere, fren, direksiyon ve diferansiyel yağlarına falan baktırmak istiyorum.

Önemli olarak başka neler var mesela baktırmam gereken?

Bunlar için gidebileceğim tek bir yer var mı yoksa sanayide sıra sıra ilgili yerleri dolaşmam mı gerek?

Atıyorum frenler için bir yere gittiğimde ne diyeceğim? Frenlerin genel durumuna bir baktırmak istiyorum mu demem gerekiyor?

Para işleri nasıl oluyor? Arıza tespiti için ödeme yapılıyor mu (çünkü gördüğüm kadarıyla insanlar sağolasın ustam deyip atlayıp gidiyorlar) yoksa değişiyor mu? Sanayide işler nasıl yürüyor hiç fikrim yok açıkçası.

Nasıl oluyor bu işler?

 

20.000 km de bir bakım yaptır, usta söyler zaten. 80 - 100 bin civarı da ağır bakımları olur.

Sanayide işler ooo müşteri gelmiş, yolunur ki bu şeklinde işler. O yüzden bir iki yere gösterip fiyat alın.

neymis

araç sahibi olunca ilk yapman gereken arabandan anlayan, paragöz olmayan güvenilir usta bulmaktır. çevrende benzer model sahiplerine sorarak veya modeline göre forumlara bakarak yaşadığın yerde usta bulabilirsin. frekansının uyuştuğu ustanı bulunca dediğin şeyleri o halleder zaten. atıyorum elektrikçiye gitmek yerine ustana dersin şu kısma da baktıralım diye, o tanıdık elektrikçisini çağırıp halleder. sabit, güvenilir bi usta bul önce. o ustaya arıza tespiti için ücret vermeyebilirsin, ödemelerin de esnek olur. hem adam senin aracını tanır.

unabomber

1 yıldır bakım yaptırmadıysan zaten rutin bakım zamanı gelmiş demektir. İlla 15-20 bin km geçmesi gerekmiyor. Bazı parçalar zaman içinde eskir ve değişmesi gerekir. Bosch Car Service öneririm. Herhangi birine giderek yıllık bakım yaptırmak istediğini söylersen zaten gereğini onlar yapar. Yağ, mazot, hava filtresi değişir. Yağ değişir. Genel kontroller yapılır (kayışlar, fren balataları, lastikler, rot balans vs.).

himmet dayi

Bu şekilde hareket edersen çok paranı alırlar, hem de gereksiz yere.

Bu saydıkların içinde sadece Trigier çok önemli, hem de çok çok önemli. Araba kaç yaşında kaç km? Bu modelde trigier kayışı hangi km ve yılda değişiyor kitapcığına bakmak lazım.

Atıyorum sizin modelde 100 bin km ya da 5 yılda bir kayış değişimi öneriyor, sizin aracınız da daha düşük km ve daha düşük bir yaşta ise acelesi yok, zamanı gelince yaptırırsınız.

Ama aynı senaryoda sizin aracını atıyorum 7 yaşında veya 130 bin km ise alarm vermek lazım, o da şöyle;

siz aracı kaç km iken aldınız? siz aldığınızda 100 binden önce ise km kayış değişmemiştir, ama siz 110-120 bin km aldıysanız bir önceki sahibi süresinde değişmiş olabilir.

Bu durumda yapılması gereken tek şey servis kayıtlarını sorgulamak, yetkili servis bu işlemleri kayıt altına alıyor, işlem yetkili serviste yapılmamışsa kayıt da olmaz "değiştirdim" lafına da güvenilmez.

Kayışın değiştiğine dair bir kanıt yoksa bir an önce değiştirmeli, kulak ardı edilecek bir şey değil.

Diğer saydığınız şeylerin de bir önemi yok, ne demiş amerikalılar "çalışıyosa dokanma" Yalnızca fren balatalarını göz ile gözlemleyebilirsiniz, 2-3 mm balata kalınlığına kadar ellemeye gerek yok.

John Bloor

yetkili servis veya bosch car servis.
arayıp, kilometreyi söylerseniz telefondan da bilgi veriyorlardı bir ara.

tamamhosdiyonda

arabanız kaç model ve kaç km de bunlar önemli detaylar. yukarıda yazıldığı gibi yetkili servis bunları yapıyor. ya da sanayide arabanızın markasına göre bir özel servise gidebilirsiniz. onlarda bunları yapıyor. arabanız çok eski ise özel servis öneririm. yetkili servis her zaman daha pahalı.

belkider

yılda 1 kez yetkili servise götürüyorum, her şeyine bakın diyorum. şimdiye kadar (70 bindeyim) normal bakın ücretleri dışında bir masraf ödemedim. ama sanayide "parası olan bir müşteri" gözüyle bakıp çok para harcatmaları mümkün tabii.

roket adam

Lütfen sanayiye gitme. Lütfen diyorum, bozarlar arabanı.

hebanon
1

mobil görünümden çık