karar yeni çıktıysa karşı taraf önce bölge mahkemesine, sonra yargıtaya itiraz edecektir. avukat değilim bu işlerle çok da alakalı değilim. herhangi bir kurum kararı bozabilir ama nadiren kararı bozarlar.
@burty yeni çıktı derken duruşmada bana söylenen kararın çıkması olmuyor mu. yani daha sonra mı onaylanıyor bu karar?
öncelikle gerekçeli karar yazılacak. gerekçeli kararın normal şartlar altında duruşmadan itibaren 15 gün içinde yazılması gerekir. (CMK m.232/3) siz kalemi arayın, gerekçeli karar nerede diyin.
ardından karar size ve varsa katılana tebliğ edilir. tebliğden itibaren 7 gün için katılan kişisinin dosyayı istinafa götürme hakkı bulunmaktadır.
elbette savcının da, istinaf hakkı bulunmakta. savcı duruşmada sizin aleyhinize mütalaa verdiyse istinaf edebilir. ama duruşmadan sonra istinaf muhafaza müddet talebi sunmadıysa istinaf etmez.
diyelim karar tebliğ edildi, kimse istinafa götürmedi. bu durumda dosya kesinleşir ve kapanır. bu süreç içerisinde, mallarına el konulduysa, maddi-manevi bir kayba uğradıysanız tazminat hakkınız doğar.
@burty verdiği bilgiler de oldukça eksik.
ceza mahkemelerinde karara karşı itiraz süresi tebliğden itibaren değil tefhimden itibaren başlar. eğer taraflar duruşmada hazır bir şekilde karar verilmiş ve 7 gün içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmamışsa karar kesinleşmiştir.