koca koca şirketler ufak değişiklikler için neden aylarca uğraşıyor?
köklü değişiklikleri falan tabiki de kastetmiyorum ama böyle ufacık şeyler nasıl aylar yıllar sürüyor anlamıyorum. instagram'ın keşfet kısmı yıllar evvel ilk değiştiğinde 3-4 ay önceden dedikodusu vs hep konuşuluyordu sonra bir anda bomba gibi değişti. ama bir dark mode getirmek, bir edit butonu getirmek için ne oluyor arka planda?
Hocam evde koltuğun yerini değiştirirken bile durup bi düşünüyorsun, milyar dolarlık bir şirkette bu tür şeyler major değişikliktir ne getirir ne götürür tabii ki aylarca düşünecekler test edecekler vs. Normal yani.
edit özelliği dediğin twitter'ın mantığını değiştirebilecek bir şey. Cevap verdiğin şey ileride değiştirilecek mi bilmiyorsun, ayrıca değiştirme derken full yazı mı değiştirilecek yoksa imla hataları için 3-5 karakterlik değiştirme hakkı mı verilecek? Değiştirdiğinde eski hali görünecek mi yoksa altta edited mı yazacak?
karar verilmesi gereken çoook şey var. Mesela facebook bir dönem çeşitli ülkelerde farklı arayüzler kullanıp test ediyordu, hatta Türkiye'de bende farklı bi arkadaşta farklı olduğunu görmüştük 2011'lerde falandı sanırım. Bunlar hep sitede geçirdiğin vakti, aldığın keyfi etkileyebilir şeyler ve o zaman = reklam = para.
ikinize de katılıyorum ama benim biraz kastettiğim, düşünme projelendirm tasarım aşamalarından itibaren değil, her şey belli olmasına rağmen aylarca sürmesi.
whatsapp'a dark mode 2020 yılında geldi. dünyada dark mode olmayan tek uygulamaydı yıllarca isteniyordu ve aylarca evet yapacağız deniyordu. twitter'da da edit'in temel prensipleri belirlenmiş. ilk 30 dk içerisinde herhangi bir tweet değiştirilebilecek, editlenmiş önceki hali görülebilecek şeklinde olacağını söylüyordu şirkettekiler aylar aylar öncede. ama hala uğraşmaları bi garip.
Abi işte yapmıyorlar her şey bittiğinde bir miktar hype oluşturmak için bile ağırdan aldıkları olabiliyor, bunlar genelde merakı ve ilgiyi canlı tutuyor o da herhalde hisse senetlerine yansıyordur :)
Milletin saçma tepkileri oluyor. Onu test etmek, yansımalarını düşünmek gerekiyor. WhatsApp lisans sözleşmesini değiştiriyor diye millet telegrama geçmeye çalıştı. Ne değişmişti hiç bir şey. Zaten kabul ettiğin sözleşmeye ilk kez görmüş gibi davrandı millet. Hisseye, satışa VS yansımaları detaylı düşünülüyor.
Sadece program yazmaya kalksa belki 2 günde biter. Ama sorun o değil.
Twitter Facebook, instagram hepsi ayrı mantıkla çalışıyor temelde.
Büyük şirketlerde kimse çalışmıyor çünkü.
çünkü yapacakları en küçük değişikliğe çok etraflı bakıyorlar. mesela edit butonu.
şimdi bu edit butonu kullanıcı davranışını nasıl değiştiriyor sorusundan başlayıp, teknik altyapıyı nasıl etkiliyor, performansa nasıl yansıyor, bir açık oluşturuyor mu, yetkisiz edit isteği nerelerden gelebiliyorgibi sorulara kadar uzanıyor.
çok soru var, çok...
whatsapp dark mode'a geçerken; atıyorum bir siyahı baş parmak emojisi bilmem nasıl gözüktüğü için kısa sürede büyük tepki toplayıp yok edilebilir.
haliyle her değişikliğin, her bir satırını saatlerce tartışıyorlar.
teknik acidan bakildiginda da buyuk bir mimari degisiklik gerekiyor. twitter dunyada farkli lokasyonlarda twitlerin gosterim frekansina gore belli bir "cache" mekanizmasina, yani erisimi hizlandirmak icin hafizada hazir tutma islemine tabi tutar. bu sayede milyonlarca insana kesintisiz hizmet sunmayi amaclar. eger yazilmis, daha sonra cache uzerinde saklanmis bir twit degistirilirse, mevcut veriler sadece veri tabaninda degil, dunyanin her yerindeki sunuculara dagitilmis cache verisi de degistirilmeli. bu da buyuk ayni zamanda hata olma olasiligi yuksek bir islem demektir.
teknolojik olarak problem degil ama sistem ilk basta bu sekilde tasarlanmadiysa iyi planlanip dikkatli uygulanmasi gerekir bu mimari degisikligin. yoksa "twitter coktu" muhabbeti doner. ya da en iyi ihtimalle "twitimi degistirdim ama amerkadaki arkadasim hala eski versiyonunu goruyor" problemi olur.
Kocaman sirket dedigin yerler genelde cok kotu yonetiliyor.
Bir karar alinacagi zaman kimse sorumluluk almiyor, butun departmanlar birbirine atiyor.
Patron yumrugunu masaya vurmadikca herkes top ceviriyor.
Tabi bu patron tipi zaten yabanci sirketlerde yok, almanlarla bi is yaptik 1 butona tiklamalari icin 2 ay falan mail atmisizdir karsilikli.
Kimse basmak istemiyor 1 kere basacaklar bitecek.
Bir de yenilik getirdiginde maasin artmiyor niye ugrassinlar.
Su an bizim sirketin tonla bug'u var, duzeltsem bana faydasi yok.
Rapor etsem duzeltme isini de bana verirler sonra ondan cikan sorunlar da benim olur.
Bazen birileri terfi almak icin bir proje uyduruyor ancak o zaman yeni ozellik ekleniyor.