ev sahibinin avukatıyım diye biri aradı. ev sahibi ara zam talebinde bulunuyor, 4 veya 5 bin arası düşünüyor dedi.
şuan 1+1, 67 yıllık binada oturduğum evin kirası 1500, zam her yıl kasım ayında yapılıyor normalde. 3 yılı daha dolmamış, kasım'da dolacak kiracıyım. konum istanbul, halıcıoğlu. site mite değil. eski bir bina zaten.
kendi teklifim, ara zammı kabul etmeyeceğim, kasım ayında tüfe oranında bir zam yapacağımdı. bunun üzerine ihtarname ve ihtiyaca binaen tahliye davası açacağız vs. gibi bir konuya girdi karşı taraf. kira gecikmesi hiç olmadı bugüne kadar. sorun şu ki, ev sahibi bu şehirde yaşamıyor bile. bu şehirle ilgisi yok. geçen sene de aynı şekilde bir tavrı oldu, yeni kira şudur şudur, kabul etmezseniz kendim gireceğim vs. gibi. geçen sene tüfe'nin üzerinde bir zammı kabul etmiştim. bu sene de böyle bir tavırda bulundu. nedir, ne yapılır?
kendim öğretmenim, 4-5 bin kiraya verecek durumum zaten olmaz ve bekarım. nasıl bir yol izlemeliyim?
anlaşamazsanız kasım ayında yasal oranda zamlı şekilde ödeme yapıp oturmaya devam edin. kendisi oturacaksa ihtar çekip dava açması gerekiyor öyle kafasına göre çık diyemez. davayı kazanması için de kendisinin veya alt-üst soyunun oturacağını ispat etmesi gerekli. şu anda bu tip davalar çokça olduğu için davacının samimiyetine bakıyorlar. davanın görülüp sonuçlanması zaten en az bir sene alır. üstüne kendi oturacağını ispat edemezse masraf yaptığıyla kalır.
beşinci yıl dolduğu zaman hala oturuyor olursanız kiranın emsal bedellere göre yeniden düzenlenmesi için ayrıca başvuru yapabilir.
Hocam, anlattıklarınızdan arayan kişinin avukat olduğunu bile zannetmiyorum. Büyük ihtimalle blöf yapıyor, çünkü zam talep eden bir ev sahibinin anlattığınıza göre ihtiyaca binaen dava açması, 3 sene boyunca evi kiraya verememesi demek. Bırakın davayı da açsın, zaten sizi tahliye etmesi en az 2 sene sürer, siz de zaten o zamana 5 senenizi doldurmuş olursunuz; sonra da çıkar başka ev bakarsınız.
kira ödemelerinizde aksaklık yoksa hiç bir şey yapamaz. dava ederse de kiraya veremez. sizin için korkacak pek bir şey yok.
Yasalara göre sizi evden çıkaramaz. En kötü ihtimalle evi satılığa çıkarır. Ev satılırsa da çıkmak zorunda kalırsınız.
Ama bu işin sonu tatlı bitmez.
Evi satsada evden cikaramaz , agzi olan konuşuyor.
5 yil dolmadikca kimse kimseyi cikaramaz ,yeterki kiranizi duzenli odeyin, zammi hersene yapin
5 sene dolunca ev gercek degerine göre yeni bir fiyata biranda tukseltilebilir efe tufe vs bakmadan
10 yil doldugunda istediği gibi cikarabilir
peki tahliye davası durumunda benim de avukat tutmam gerekir mi?
anladığım kadarıyla dava açılsa bile, davadan çıkacak olası bir [6 ay içinde] tahliye kararıyla birlikte ve dava süresiyle birlikte en az 12-18 ay daha evde kalabiliyorum. bu tarz blöflerde ne yapmak gerekiyor bilmiyorum. adamın gelip burada yaşamayacağı çok açık. her sene aynı blöfü yapıyor. arayan avukat olabilir, buna inanabilirim. orada sorun yok. ancak ortada herhangi bir sebep yokken, şuan ihtarname gönderebilir mi? göndermesi durumunda cevap, itiraz yazmamı gerektirecek bir şey olur mu? ya da hiçbir şey yapmadan davayı mı beklemeliyim?
kiranın ne şekilde artacağı da ne zaman artacağı da kanunda belli. zam dönemi gelince açıklanan oranlara göre zammı yapın, sözleşmede daha düşük bir oran varsa o zammı uygulayın ve buna göre kirayı yatırın. sizden 1 lira fazla isteyemez.
sizi arayan avukat değildir muhtemelen. ihtar da gönderemez dava fln da açamaz merak etmeyin.
not: avukatım.
kiracının tahliyesi hakkında burada çok konuşuldu bir bakın derim detaylarına.
kira bedelinin ödenmemesi vs hariç genel olarak;
-5 yıl dolmadan kira tespit davası açamaz,
-kendisi ve 1. derece yakını oturmak isterse buna ilişkin ihtarname çekmesi gerekir 6 ay da süre verilir
-yeni sözleşme yapılmasını istemiyorsa sözleşme bitmeden ihtarname çekmesi gerekir
-tahliye taahhütname imzalatmak isterse imzalamayabilirsiniz,
-tadilat nedeniyle evi boşaltmanızı isterse de bunun için önce ihtarname çekmesi gerekir ayrıca yargıtay bu konuda çok katı yani neredeyse evi yıkmalık hale getirmeleri gerekiyor ve tadilat sonrası kiracı alacaksa da öncelikle size haber verilmesi gerekir verilmemesi halinde tazminat hakkınız doğar.
-ev satılsa dahi yeni alıcı ile görüşüp aynı süreçleri yaşaması lazım ama tüm bunlar yasada belirtilen koşulların özet halidir.
mutlaka bir avukatla görüşün görüşmeseniz bile ev sahibi veya başka birileri ararsa mutlaka durumu avukatınızla görüşeceğinizi, ona danışmadan bir şeyi kabul etmeyeceğinizi belirtin.