Merhaba,
Sahibi olduğunuz tek ortaklı ltd şirket hesabından çektiğimiz paraya ekstradan gelir vergisi alınıyor mu? Yani şirket karı 100 diyelim bunun %23 kurumlar vergisi hesapta kalan para 77. Şirket sahibi kişi bu 77yi şahıs hesabına almak isterse bir de gelir vergisi mi ödemelidir?



 

Sorunuzu net anlamamakla beraber, bahsettiğiniz yöntem bana daha çok örtülü kâr dağıtımı gibi geldi. Teknik olarak emin değilim ama müfettiş incelemesi olursa ve bu şartlarda (bence) örtülü kâr dağıtımı olarak değerlendirir.

İlla ki kasadan alacaksanız alternatif önerim şirket ortağa borç versin, bunu da piyasa faizinin altında adatlandırsın. Kâr dağıtım zamanında da ortak kişi şirkete borcunu kapatsın.

skzr

Aslında şunu merak ediyorum. Öncelikli amacım devletle maliye ile sorun yaşamamak . Önümde iki yol var biri şahıs şirketi diğeri ltd şirket.
Şahıs şirketi kurarsam en üst dilimden vergilendirileceğim.
Ltd şirket kurarsam sabit 23 vergi diliminde olacağım.
Ama merak ettiğim vergisi ödenmiş parayı şahıs olarak harcamak istersem bir de gelir vergisi mi ödemem gerekiyor?

Yavuşuhlu

Hocam öncelikle şunu unutmamalısınız. Her ne kadar tek ortak yani tek sahip olsanız da devlet ve kanunlara göre sizin şahsi kişiliğiniz ayrı, şirketinizin kişiliği ayrı. Yani siz=şirket diye bir durum söz konusu değil.

Kurumlar (yani şirketler) ticaret yaptıkları vakit bunu fatura etmek, fatura ettiği ürün/hizmet nisabınca da ayrıca vergisini tahsil edip bunu beyanname vasıtasıyla devlete bildirip ödemekle mükelleftir. Bu vergiyi de çeşitli olarak indirebilme hakkına haizdir.

Ben sizin (sanırım) tam olarak neyi merak ettiğinizi anladım. Siz şirket kurup bu şirketin vergiler ödedikten sonra kalan şirketin yaptığı kârı direkt olarak (başka bir vergi ödemeden) şahsıma nasıl aktarabilirim sorusunu soruyorsunuz. Böyle bir şey ne kanunen ne de pratikte mümkün değil. Size önerim Google'da temettü, kâr payı dağıtımı ve vergilendirmesi terimlerini araştırmanızdır.

skzr

sorunun cevabı evet. yapılan kar dağıtımı. kar dağıtımı yaptığında ayrıca bir de gelir vergisi ödenir.

ama bunun istisnası var, mahsup işlemi var. nette ciddi bir vergi ödemezsin. mali müşavirin vardır zaten hesabını yaptır.

gabe h coud
1

mobil görünümden çık