Kendi karari degildi ama karari veren kisinin motivastonu neydi?




 

Metal yorgunluğu

but that was just a dream

O dönemde metal yorgunluğu şeklinde tanımlanan, birkaç dönem parti içerisinde öne çıkan isimlerin emekliye ayrıldığı bir süreç yaşandı. Kadrolar yenilendi. Gökçek de istifa konuşmasında "Cumhurbaşkanının emrine uyarak belediye başkanlığı görevini bırakıyorum" diye belirttiği bir konuşmayla istifa etmişti.

akhenaten

Siyaset ve parti içi dengeler yüzünden.

Öyle klasik, cepli t-shirtlü dayılar gibi yazmıyorum. Şöyle ki, akp gibi (buradaki karizmatik lider klasik anlamda değil, güçlü ve etkili lider anlamında) lider karizmasından ya da karizmatik lider yapısından güç alan bir parti. Erdoğan sonrası en fazla bir kaç iç Anadolu şehrinden oy alabilecek bir parti akp. Neden? Çünkü kurumsal varlığı liderin gücünden geliyor. Akp'nin bu anlamda geçmiş versiyonunu görmek istiyorsanız ANAP'a bakmanızı öneririm. Soruyla çok alâkasız diyeceksiniz ilk başlarda, ama aşağıda yazacağım sebeplerden sonra neden böyle bir giriş yaptığımı daha iyi anlayacaksınız.

- Fışkiyeci belediye başkanı Saadet partisinden bu yana belediye başkanı. Dolayısıyla bu Ankara gibi Türkiye'nin başkenti olan bir şehirde güç ve söz sahibi olmak demek. Bu da karizmatik lider profiline sahip olan parti'nin en son isteyeceği bir şey. Çünkü hiçbir lider öyle ya da böyle kendisinden ve temsil ettiği kurumsal yapıdan daha güçlü (bölgesel de olsa) birisini istemez.

- Karizmatik liderinin sayesinde varlığını tescil ettirmiş, neredeyse kılı kırk yarmış bir yapı öyle ya da böyle kolayca gözden çıkartılabilecek kişi yüzünden tüm kazanımlarını riske atmak istemez. Düşünün bir yandan binbir türlü kazandığınız +2 puanı birisinin şahsi menfaatleri uğruna -4 puan olarak hanenize yazdırıyorsunuz. Gökçek tam olarak akp açısından böyle bir isimdi.

- Bir önceki maddeyle bağlantılı olsa da, parti içi çekişme/mücadele. Partiler böyledir, her popüler ismin altında muhakkak ona bağlı küçük gruplar oluşur. Parti lideri de akıllı olduğu müddetçe hiç bir grubu diğerine sürekli tercih etmez, edemez. Ettiği zaman yani parti içi dengeleri gözetmediği anlarda kan kaybeder. Bkz. akp.

- Akp'nin kendi tabanında bile artık Gökçek'e karşı tavır vardı. Halkı umursamayabilirsiniz eğer ki kendi tabanınız diğerlerinden sayıca üstünse. Ama Gökçek özelinde durum sadece "HALK" değildi, halk+kendi tabanı sürekli yaka silker haldeydi. Neden? Yaptığı o kadar sorunlu şey var ki, en basitinden Ankapark denen ucube yapı. Plansız, projeksiyonsuz sırf yapılmak için yapılan sözde proje.

Siz iktidar partisinin genel başkanı olsanız bu profilde birisini beş dakika daha o koltukta oturtur musunuz?


Diyeceksiniz ki iyi güzel de kardeşim Gökçek niye istifa etti. İsteseydi görevine devam eder, görev süresince de istediği gibi at oynatırdı. O işler öyle olmuyor siyaset içerisinde. Hakkında açılacak bir soruşturma dosyasına bakar ülkeyi terk etme motivasyonunu kazanması için. Akp yöneticileri bilmiyor mu zannediyorsunuz yapılan usulsüzlükleri ya da Cumhuriyet savcıları? Dosya açılır ve kamuoyu öyle bir yönlendirilir ki doğduğu güne pişman olur, evinde rahat nefes alamayacak duruma gelir. O yüzdendir ki karizmatik lidere sahip kurumlar da/siyasi partilerde kim olursan ol halkın gözünde karınca olman maksimum iki dakikalık iş.

skzr

Yukarıdaki arkadaş çok detaylı anlatmış da bence Bülent Arınç ile araları bozulduğu için istifa ettirildi. Birbirlerinden nefret ediyorlardır

olaylar olaylar
1

mobil görünümden çık