videoların içinde bir sürü reklam oluyor. bu videolar izledikçe gelir geliyor. premium alanlar da youtubea para veriyor sonuçta. onların izlenmesi de gelire dahil.
bunun dışında sponsorlu videolar da var. firma sana reklamını yapman için videoda 30 sn bahsetmen için para veriyor. abone sayısına göre bundan müthiş paralar kazanılıyor. bir videonun izlenmesinden elde edilecek gelirden daha fazla.
Temelde parayi odeyen YouTube gibi dusundugunuz icin kafa karisikligi olmus sanirim.
YouTube sadece arada bir komisyoncu, parayi ya reklam veren oduyor ya da Premium satin alan kisi. YouTube komisyonunu alip reklam verenin/Premium uyenin odedigi paradan payiniza dusen miktari size aktariyor.
Abonelikte direkt ayri bir gelir olmuyor ama abone sayisi cok olursa videolarinizdan daha fazla insan (tum aboneleriniz) haberdar olacak demektir. Bu da daha cok izleneceksiniz yani daha fazla gelir elde edeceksiniz sonucuna cikiyor.
Youtube şu an Türkiye'nin en büyük TV kanalı. İçerik üreticileri de tv programı hazırlayanlar gibi düşünebiliriz. Gerçekten Prime Time'da bile dizilerden fazla izlenen içerikler var yüklendiği saatte.
TV'de programlar reklam kuşağına reklam veren firmalardan kazanıyor.
Programa ürün yerleştiren firmalardan kazanıyor.
Advertorial gibi ürün tanıtımlarından kazanıyor.
Kanalında tanıttığı sitelerin affiliate linkleri üzerinden komisyon alıyor.
Atıyorum Cambly'yi tanıttı. Aşağı da indirim linki bıraktı. O linkle üye olanların gelirinden ufak bir komisyon kanala gidiyor.
Bu arada kanala ücretli abonelik seçeneği de bir gelir kaynağı.
Youtube çok kazançlı bir ortam şu an doğru kullananlar için. Ama zor bu arada. Rekabet yüksek.
Bu arada izlenme oranları da giderek artıyor. Smart TV'ler yaygınlaştıkça, bu iş daha da büyüyecek. Yayıncılar da cesaretlendi. Eskiden 19-23 arası TV'nin en çok izlendiği saatlerdi. Ama şimdi youtube yayıncıları o saatlerde içerik yükleme cesareti gösteriyor. Biliyor çünkü TV yerine o satte içeriği bekleyen insanlar var Youtube'da TV karşısında.
İnanılmaz istatistikler var aslında TV kanallarının işine gelmiyor. ama mesela rating listelerine youtube eklense, bütün kanallar gerilere düşer.
Önümüzdeki dönemde youtube yayıncıları daha da fazla kazanmaya ve izlenmeye başlayacak
İngilizce olması sorun olmayacaksa (closed captioning var onu Türkçe'ye çevirmek mümkün, genelde bu çeviriler fena olmuyor) takip ettiğim birisi kendisinin nasıl para kazandığı ile ilgili yüzdeleri açıkladığı videolar yapıyor her yıl. En sonuncusunu aşağıda bulabilirsiniz:
youtu.be