mesela her memur için bir karşılık varsa asteğmenin, onbaşının da karşılığı var mı?
Kaymakamın, valinin askeri karşılığı olduğunu hiç duymadım. Devlet protokolü ile ilgili bir şey olabilir mi? Eğer öyle ise devlet memurunun ya da onbaşı falan gibi rütbelerin protokolde yeri yok zaten.
Idari bir gorevin yoksa karsiligi yok.
Msu rektoru korgeneral sayiliyor, iste il jandarma komutani az cok vali gibi ama gercekte rutbelerin bir karsiligi yok.
Ozluk haklari ve birbirlerine emir verme olayi ayni olsun diye rektoru oyle sayiyorlar.
"kaymakam yarbay vali generalmiş" diye şundan sebep söylenmiştir belki: ilçedeki protokolün başı kaymakam, haliyle ilçedeki askeri birliklerin başındaki en yğksek rütbeli komutanın da amiri oluyor. (askeri birimlere hakim olmamakla beraber) ilçedeki jandarma komutanı yüzbaşı ise kaymakam onun üstü olduğu için yarbay, ildeki tümen veya tugayın (veya adı ne ise) komutanı olan xgeneralin üstü olan vali için de general denmiş olabilir.
Belki darbe zamanlarında bürokratlarık yerini alan rütbelilerin konumundan yola çıkılarak bir şeylere varabiliriz, ama bunun haricinde çok zor. Çünkü devlet idaresi anlamında böyle bir uygulama ve olay yok.
muhtemelen roookie'nin dediği gibi.
bir ilin protolok listesinde en üstte vali var. il jandarma komutanı onun altında oluyor. kendi askerlik yaptığım ili düşünürsek, il jandarma komutanı albaydı. dolayısıyla vali de onun üstünde olduğu için "bir general hükmünde" denmek istemiş olabilir.
ilçe için de aynısı geçerli. ilçe jandarma komutanı binbaşı. e kaymakam onun üstünde olduğu için en aşağı "yarbay hükmünde".
yoksa sivil bir memurun askeri bir rütbe karşılığı yok.
cumhurbaşkanı da genelkurmay başkanı'nın, yani orgeneralin üstünde. ama askeri bir rütbesi yok. askeri olarak hitap etmek icap edince "başkomutan" diyorlar o rütbeye. onun gibi.
Yarbay rütbesine osmanlı ordusunda kaymakam denirdi. Osmanlı'da kaymakam'dı şimdi tsk'da yar(dımcı)(al)bay.