Cevaplar için teşekkürler, tikler hemen.
Vade farkı var çoğu yerde.
Vade farkı olmayan bir taksitlendirmeyse (ki sanmıyorum) bizim halkımızda olan, garip, taksit yaparsam hesabımı tutamam ipin ucunu kaçırırım korkusudur.
Enflasyonist ortamlarda vade farksız en uzun vade, en karlı olandır.
taksitle satsalar istanbul'u bile alırım :-)
ekonomik olarak toplam rakam aynıysa taksit daha mantıklı. ama takip etmesi cidden zor, o yüzden dikkatli kullanmaya çalışıyorum kartları. takside abanırsan kredi kartı batağına düşme riskin çok yüksek.
Taksit sayısı eşitse taksitli işlem daha avantajli. Ama burada avantaj olması için vadenın epey uzun olması lazım. Misal konut kredileri. Yoksa üç taksitle beyaz eşya almak değil.
Ama şu da var. (beyaz eşya misali) Misal 10 bin liralık harcama yapacaksın. Bir seferde 10 bin lira vermek kişiyi o ay için sıkıntıya sokacak diyelim. Ama 4 e bölüp her ay 2500 tl ödemek kişiye bir sıkınto yaratmıyor farz edelim. Bu durumda taksitli işlem daha mantıklı.
yıllardır kredi kartı kullanmadım. sonra 1 yıllığına bu zinciri kırıp taksit için kullanayım dedim. 6. ayında pişman olup. tüm taksitleri erkenden kapatıp kartı kapattırdım. mantığı, ekonomikliğini falan geçtim. psikolojik olarak çok yorucu. borçsuz, taksitsiz yaşamak büyük nimetmiş onu anladım.
vade farkı olmadığı durumda finansal olarak taksit daha mantıklı olsa da ben de bir memur çocuğu olarak borçsuz yaşama isteği nedeniyle hiç taksit yapmıyorum.
maliyet aynı derken peşin indirimi avantajı-enflasyon/döviz hesabı sonucu mu denk geliyor
yoksa peşin ve taksitli fiyatlar birebir aynı mı
açığa alış/satış mantığı aslında
enflasyon artıyor, dolar muhtemelen yükselecek şu an dolar alıp, taksit günü bozdurursan daha karlı
peşin indirimini de zaten buna göre hesaplıyorlar
@mantık peşin fiyatıyla taksitli fiyatının aynı olmasından bahsediyorum hocam.