Ornegin iPhone'un Rusya'da satisi durdurmasi insanların daha cok Xiaomi Huawei falan almasini sağlar ve Apple'ın dsha az mal satmasini saglar buradan bakinca. Aynı şekilde McDonalds'in Rusya'dan cekilmesinin Rusya'dan cok McDonalds'in kendisine zarari olmaz mi?
Diger yaptirimlari anlarim da bu firmalsrin Rusya'dan cekilmesi Rus halkini huzursuz edecek olmakla beraber Rusya'dan cok bu formaların kendine zarar vermez mi yahu yanlış mi düşünüyorum? Koca bir ulkeden cekiliyorsun, satislarin ciddi oranda dusecek.
Bunda bir mantik goremiyirum, tek açıklaması bu büyük Amerikan firmalarının hukumet tarafından buna zorlanmis olmasi geliyor bana. Bunlsr nihayetinde ticari kuruluşlar, yegane amaclari karlilik. Neden böyle salaklik yapsinlar ki?
Hiçbir zararı olmasa bile istihdam bakımından büyük zararı olur.
Bunun asil firmanin kendisine zarari olmaz mi? Bu firmalar bunu neden yapiyor onu anlamaya çalışıyorum. Buna zorlanıyor mu bu firmalar?
İşsiz kalacak kişiler ne olacak. McDonald's için 60 bin kişiden bahsediliyordu. McDonald's kapanırsa McDonald's et, patates tedarikçileri zarara girer. Yıllık et ve patates zararını tahmin etmek bile zor. Rusya bunları satamamış olacak. Bir de şirketlerin savaş karşıtı duruş sergilemesi o şirketlerin piyasa değerini artırabilir. Her şey satış değil.
Rusya'yı dünyadan soyutlamaya yarar bu yaptırımlar. Bu firmaların çoğu dolaylı yoldan "konfor" sağlar. Yanı başındaki ülkelerde bunlar varken rusyada olmaması halkı (özellikle gençleri) rahatsız eder.
Anladım.
Ama sunu hala anlamadım, bu formaların çekinmesi Rusya'ya dolaylı yoldan zarar veriyor olması kendilerinin zarar edecek olmalsrini degistiriyor mu?
Bilmemkac milyon musteriyi bir anda yok ediyorsun.
Hükümetlerin yaptirimlari da ayni sekilde kendilerini etkliyor ama sonucta bir bedel odemek zorundalar hukumet yaptırımlarini anlayabilirim.
Ama ticari kuruluslarin neden bedel odemeye razi olmak isteyeceklerini anlamiyurum.
Şirketlere illa ki zararı olacak, 150 milyonluk bi pazarı kaybediyorlar.
Ama devlet muhtemelen garanti vermiştir. İşte sen çekil, biz de sana ucuza kredi veririz, işini subvanse ederiz, tax-loop sağlarız falan filan gibi. Bi covid destek paketi patlatırlar en kötü, milyonlar akar.
Yani McDonalds'ı falan spesifik olarak bilmiyorum ama yazılım şirketlerinin hepsinin yönetim kurulunda eski bi cia/fbi/nsa görevlisi oluyor mesela. Toplanan verileri devlete veriyorlar, karşılığında da yukarıda yazdığım yöntemlerle paralarına bakıyorlar. Baya standart bi pratik.
mcdonalds işi tam tımarhanelik mevzu oldu, millet sıraya girdi falan, ebay'de menü satıyorlar.
çalışanlara maaş ödemeye devam edeceklermiş bu arada.
Yerel tedarikcileri batirir.
Bizde mesela tab gida, anadolu grubu tepede sahibi.
Altta pinar et, banvit tavuk, assan ketcap falan diye gidiyor.
Volkswagen ciksa dogus oto patlar.
Mecburen geri donecekler o kadar pazar payini kaybetmemek icin rusya'ya toprak bile verirler.
Adamlar bizde dolar artmasina ragmen ucuza spotify,netflix falan satiyor, yeter ki pazarda kalsinlar uste para bile verrler
çıkmasalar da diğer türlü dünyada boykota uğrayabilirler
devlet garanti vermiyor. o büyük şirketlerden birindeyim. tüm rusya operasyonlarını bitirdik. rusya'da maaşlar ödenmeye devam edecek ama hiç bir ticari faaliyet olmayacak. zarar edeceğiz ama bu işler kısa vadeli düşünerek yapılmaz. global ticarette atıyorum, rusya satışların %20'si ise rusya gidince satışlar %20 düşmüyor. diğer piyasalardan telafi edilir. grup içi satışlar kaydırılır. üretim, tedarik zinciri değiştirilir. kaldı ki rusya global şirketlerin ticaretinin %5'i bile değildir. olur böyle durumlar. ölüm kalım meselesi değil. satışlar bu sene globalde %20 düşse seneye büyümek için bir fırsat olur. bir büyüme hikayesi çıkarırlar oradan. bu şirketlerin cepleri çok derin. buradan alacakları pozitif destek diğer piyasalarda önlerini açar. mesela petrol şirketlerinin değerine bak. bir sene 200 milyar dolar, 5 sene sonra 450 milyar dolar, 2 sene sonrası 300 milyar dolar. petrol fiyatına ve dolayısıyla rezervlerine göre değişir. petrol fiyatı 2008'de 60 dolar, 2011'de 130 dolar, 2016'da 40 dolar, 2020'de 20 dolarları gördü şimdi 100 dolar üstünde. nereden nereye. bp milyarlarca dolar meksika körfezindeki döküntü nedeniyle ceza ödedi, 5 sene biraz zorlandı sonra yine yükselişe geçti. şimdi sanki hiç o zamanlar yaşanmamış gibi. petrol fiyatı 20 dolar olduğunda nasıl batmadılarsa şimdi de batmazlar. evet, yegane amaçları karlılık ama uzun vadede karlılık.
ülkedeki hayat kalitesini ciddi anlamda aşağı çekiyor bu çıkışlar. amaç tüm ülkede yaşanan hayata tek seferde darbe vurmak.
aynı zamanda ekonomiyi daraltmak, teknolojiyi geriletmek, yaşam tarzını geriye götürmek.
sadece mcdonalds filan değil, yakın zamanda teknoloji devlerinin de çıkışı bekleniyor Rusya'dan. sap, microsoft, oracle, meta, google ve benzeri teknoloji şirketleri ülkeden çıkınca ülke verimi bir anda düşüyor. dijital olarak iş yapmak iyice zorlaşıyor, üretimde verim küt diye aşağı çekiliyor.
tedarikçi konusu söylenmiş zaten.
ayrıca hava sahası kapalı, mal sevk etmek neredeyse imkansız, enflasyon tavanda, para kazanmak iyice zor, kazansan da ettiğin karı çıkarmak mümkün değil. ne halt etmeye operasyonlara devam etsin ki firmalar Rusya'da?
klişe olacak ama: adamlar bigmac yemek levis kot giymek için sovyetleri yıktılar.
halkın zararı büyük olur ama şirketler başka pazarlardan açığı kapatır. türkiye-suudi arabistan-katar-bae-israil pazarlarının her biri zaten katlıyordur rusyayı, bunlara aktarırlar sermeyeyi bence.
McDonandls bakkal değil ki?
sen şöyle bakıyorsun olaya, X firma Y ürünü Z liraya mal ediyor, Z+P fiyata da satıyor ve P kadar kar ediyor. eğer satış rakamı düşerse zarar eder.
Bu dediğin küçük ölçekli yerel bir marka olsa idi dediğin doğru olabilirdi hatta firmayı kapatabilirdi ama büyük ölçekte öyle olmuyor.
mcDonalds rusyadan çıktı ve P*S kadar zarar etti (S = satış, P = kar) ancak onun bu davranışı nedeni ile diğer ülkelerde daha uygun faizli kredi alabilecek, diğer ülkelerdeki satışı artabilecek. daha önce hiç şubesi olmayan ülkelerde daha kolay şube açabilecek.
Yegane amacı karlılık ama ölçek büyüdükçe karlılık için farklı kaynaklara erişimin artıyor. tek kar yaptıkları yöntem satış değil. aksina finans dünyasından daha büyük kar elde edebiliyorlar. hisse değerlerindeki artış gibi.
Bu firmalar bunları yıllar öncesinden planlayıp ona göre aksiyon planı almıştır. Coca Cola - Cola Turka zamanında yaşananları hatırlayın. İsim değiştirir yine iş yaparlar orda. Kapitalizim savaş falan dinlemez