şu an bir tahsilat yapmak istemiyoruz
vefatından sonra hak sahibi olmak için evine ipotek koydurabilir miyiz
İpotek karşılıklı bir sözleşme gibi, mal sahibi de kabul ederse gidip tapudan ipotek koydurabilirsiniz.
Ancak yapmak istediğiniz işlemi tam olarak anlamadığım için ipotek sizin için uygun mu, değil mi bilemedim...
Haciz koyacaksınız, taşınmaz üzerinde bir şey yapılamayacak böylece.
zamanında dava açıldı, alacak sırasına girildi, bekleniyor
haciz işlemi başlatırsak ev satışa çıkarılacak
şu an orada oturduğu ve maddi durumu iyi olmadığı için bunu düşünmüyoruz
bu sebeple haciz yasal süresi dolsa bile vefatından sonra tahsilat yapabilmek açısından soruyorum
- Haciz koyup bir sene içinde satış istemezseniz haciz sıranız düşer ve sizden başka hacizler vs varsa onlar sıraya girer, onlar satış istemezlerse onların haczi de düşer. Satış yapılamayacak yerlerde her sene haczi güncelliyoruz. Bu şekilde sıramız değişiyor ama haczimiz baki kalmış oluyor...
- İcra takibi açtıysanız haciz koyabilirsiniz, bu borçlunun o taşınmazı satmasına engel olur ya da en kötü ihtimalle hacizli olarak satabilir... Satış işlemlerine başlayıp başlamamak alacaklının keyfiyetinde, isterseniz hacizli bir şekilde senelerce durabilirsiniz (hacziniz her sene yenilenecek ve böylelikle başka hacizler varsa sıranız değişmiş olacak)
- İcra takibi açmadıysanız da borcun kaynağına bağlı olarak zaman aşımı süresini göz önünde bulundurarak borçluya istediğiniz zaman icra işlemi başlatabilirsiniz. Varsayalım ki borçlu vefat etti ve sizin alacağınızla ilgili de bir zamanaşımı söz konusu değil, bu durumda da mirasçılara icra işlemi başlatırsınız.
teşekkürler haczi 10 seneyi aşsa da yenilemeye devam edebilir miyiz
Şuan ki yasalara göre buna engel bir durum yok. İcra takibi zamanaşımı sürelerini kesiyor. 10 yıl gibi uzun bir sürede sizin asıl probleminiz karşı tarafın başka borcu olan dosyalar ortaya çıkacak mı? bir başkası satış işlemine başladığında sizin sıranız ne olacak? ya da borçlu gidip başka birine ipotek verir mi (çünkü ipotek alacağı öncelikli) gibi hususlar olması lazım...
hocam hacizden ziyade tedbir kararı aldırabilirsiniz sanki.
anladığım kadarıyla adam ölene kadar da evinde otursun istiyorsunuz.
şöyle bir şey yapılabilir. evi sizin üzerinize geçirir (eğer alacağınız evin değeri kadarsa tabi), üzerine bir intifa hakkı konur ve karşı taraf ölene kadar o evde oturma hakkını elde eder. öldükten sonra da bütün tasarruf hakkı sizde olur.