- Kendi istediği, önceki sayıyı hiç umursamadan yeni ve piyasa değeri üzerinden kendi belirleyeceği bir rakamda anlaşmak. Burada bir sayı söylemedi, düşünmesi lazımmış. Bu tabi ki bizim için mantıklı ve mümkün değil, böyle yapamayacağını dile getirdik. Burada tahmin ediyoruz ki 6000tl civarında isteyecektir.
- Bildiğim kadarıyla 5 seneyi geçtiğimiz için kira tespit davası açarak kirada bir güncelleme yapabilmesi mümkün. Bizim için de uygun olan 4000-4500tl civarında oluyor. Orta bir nokta bulamadığımız durumda bu davayı açarsa, sonuçlanması ne kadar sürer? Böyle bir davada belirlenecek olan sayıyı tahmin etmek tabi ki mümkün değil, ve bence de evin ederi 3000tl'nin üzerinde. Bu durumda geriye dönük olarak da kira alma hakkı oluyor mu? Biz de 1-1.5 sene içerisinde evden çıkmayı düşünüyoruz, bundan dolayı en mantıklı yol ne olur bilemedik.
benim de bir evin kirasi 3000 su an, ocakta 5000 yapacagim. isine gelmiyorsa cikar. piyasada durum bu, her malin bi ederi var. devlet tefe tufe yi dogru aciklamiyorsa bunu ev sahibine yikmak hak degil. suc ne kiralayanin ne kiracinin, devletin. oranlari duzgun aciklamayip birbirine dusuruyorlar insanlari.
ev sahibi o kadar yatirim yapiyor, piyasadaki kira ederini istemesi en dogal hakki.
Kontrat bitiminde resmi oranda artış yapın. Dava açsa bile sonuçlanana kadar evden çıkmış olursunuz.
Ya da resmi rakam 3750 ise 4000 olarak kabul edin artışı.
İyi bir kiracıysanız kabul edecektir. Evi iki ay boş kalsa ya da gelecek kiracı 2-3 ay taksa, senden alacağı zamdan fazlası cebinden çıkacağı için iyi kiracıyı kaybetmek istemezler.
İlk olarak ev sahibinin teklifini bekleyin. Teklifi sizin beklentinizin ya da ödeyebileceğiniz tutarın üstündeyse "kabul etmiyoruz, kira tespit davası açın" deyin. davanın ne kadar süreceğini bilemem ama ev sahibi piyasa şartları deyip kafasına göre kira belirleyemez. Piyasa şartlarını mahkeme değerlendirecek ve bir kira tespiti yapacak. Yani piyasa ederini istemesi en doğal hakkı diye bir şey yok. Kanun var usul var. Devlet tefe tüfeyi doğru açıklamıyor diye kiracıya mı yükleyelim bu farkı? Usul neyse ona göre davranın.
@müptezel diyari . işine gelmiyorsa çıkar demek çok doğru değil bence, eğer ki resmi artış oranında artarsa siz uğraşırsınız gibi anlıyorum. Bildiğim kadarıyla kiracıya çık deyince çıkmak zorunda da değil.
@Arthur Dayne . Acaba kira tespit davası ne kadar sürer biliyor musunuz? Bir de o dava sonuçlandığında o güne kadar geçen atıyoprum 6 ay için de farkı ödememiz gerekir mi? Şimdiye kadar ayın 5'ini geçtiğimiz bir kira ödemesi olmamıştır geçen 8 senede.
Yaklaşık 1 1 buçuk yıl sürüyomuş kazandığında geriye dönük parayı toplu şekilde alıyormuş.
Açıkçası bende de aynı miktara oturan kiracı var ben de aynısını yapacağım. TÜFE ve ÜFE yanlış açıklanıyorsa aldığım her şey %50-60 zamlandıysa neden %25-30 zam yapayım ki? Etraftaki evler 5-6k civarı mesela. Ama iyi bir kiracıysanız daba ortak bir noktada buluşabilirsiniz ama simit bile 4 ayda 2 liradan 3:5 liraya çıktı.
evsahibinin teklifini bekleyin +1
mevcut kiranız 3000, enflasyon artışıyla 3750 oluyor, ve bu sırada çevrede kiralar 6000 civarındaysa, ev sahibi de 5bin teklif ediyorsa hiç itiraz etmeyip kabul edin.
kabul etmeyip kira tespit davası istediğinizde, 1 yıl kadar sürüyor ama neticede o arada geçen 1 yıllık süredeki farkı da yasal faiziyle sizden tahsil ediyor. üstüne de bir de avukatlık ücretleri.
rayiç 6000, ve ev sahibi de 6bin istiyor. bu durumda pazarlık edip 5bin civarına indirmeye çalışın.
1 sene içinde çıksanız bile kira tespit davası sonuçlandığında yine belirlenen yeni kira üzerinden borçlandırılırsınız, ve uğraşırsınız. yine mahkeme masrafları vesaire.
mümkün olduğunca anlaşmaya gayret edin.
yasal olarak yıllık tüfe oranında arttırılabilir.