Merhabalar, yaklaşık 18 yıldır matematik öğretmenliği yapıyorum, ama aslında matematikçiyim. Yıllarca özelde çalıştım, kamuya geçtim bu sene. Evliyim, 1 çocuğum var, eşim de matematikçi. Özel ders, kurs vs. derken ülke standartlarında fena sayılmayacak bir gelirimiz var. Bu arada ikimiz de standart bir taşra üniversitesinden mezunuz, branş dışında ekstra yetenek yok (inanılmaz çizkek yapmam dışında), ingilizce eh işte. Biraz pratikle konuşuruz, anlaşırız gibi sanki. Dümdüz memur aile işte, ama branşımda iyiyimdir cidden, bu konuda mütevazılığı bırakabilirim, yaşadığım ilde tercih edilen bir matematikçiyimdir:)

Şimdilik maddi olarak şartlar bizi pek zorlamasa da, bu satır bir gün bizi de kesecek, aksi yönde pek umudum yok maalesef. Maddiyatı da geçtim, ekonomik sebepler harici bir çok etmenin de beni artık çok huzursuz ettiğini farkettim bu yaşta. İnsanların saygısızlığı, cehaleti, kötülüğü, aptallığı vs. gerçekten dayanılmaz boyutlara ulaştı. İnsanlara tahammülüm çok çok azaldı -ki pamuk gibi insandım ben bir zamanlar.

Hem çocuğumun geleceği, hem de kendi huzurum, ailem için yurt dışında yaşamayı çok isterdim açıkçası. Vatan hainliği şu bu ile gelecek arkadaşları şimdiden pistin dışına alalım. Onlarca doktor, mühendis, hakim, savcı, öğretmen... ülkeye hizmet eden bir çok kişinin yetişmesinde katkılarım olmuştur, bu konuda alnım ak başım dik. Vatan haini arayan gitsin bir zamanlar fetönün safında olanlarla uğraşsın

Biliyorum, bu cv ile yurt dışında kendi mesleğini yapmak zor ama ailece yerleşmenin, garsonluk-pompacılık-über (asla küçümsemiyorum bu meslekleri) yapmak dışında oralarda bir hayat kurmanın hiç mi bir yolu yoktur? Özellikle orada yaşayan arkadaşların görüş ve önerilerini merakla bekliyorum. Teşekkürler

 

amerika icin soylemek gerekir ise, kendi isiniz ile is teklifi almak cok zor.

e2 ticari vize alabilirsiniz onun icinde 80 100 bin dolar para gerekir ve tabi ne is yapacaginizi bilmeniz fln.

oscar

Almanya için de zor sanırım, bir arkadaşım ne iş olsa yaparım diye düşünüp Almanya'ya gitmeye karar vermişti birkaç yıl önce. Şartları baya zorlaştırdı Almanya o yıllarda. Ne iş olsa yaparımcılar için bile zor yanı artık. Bir de aile işin içine girince daha da zor. Önce siz gidip düzen kurun sonra aileniz gelsin bence o zaman biraz daha kolay olabilir.

Fusha

Geçenlerde youtubeda bir videoya denk gelmiştim, Filipinli bir matematik öğretmeni Amerika'da kırsal bir okulda öğretmenlik yapıyordu. Videoda kırsal bölgelerdeki okullarda öğretmenleri tutmanın çok zor olduğundan ve bu nedenle yurt dışından öğretmen bulduklarından bahsediyorlardı.

Filipinler'in resmi dillerinden biri İngilizce olduğu için kadının İngilizcesi iyi, eğer işinizi yapmak isterseniz sizinkinin de iyi olması lazımdır. Faydası dokunur mu bilemedim ama yazınızı okuyunca aklıma geldi o nedenle videoyu yeniden buldum aşağıda izleyebilirsiniz:

youtu.be

peki madem

almanya öğretmenlik için çift branç istiyor. ayrıca denklik falan da zor.

ama gidin tabii istiyorsanız, bir de çocuk varmış. yakmayın çocuğun geleceğini burada.

aklıma gelen seçenekler,
1. biriniz yüksek lisans yapacak -ama hangi alan?- diğeri zaten o sürede eş durumundan otomatik oturum ve çalışma izni alıyor. ama tabii ikinizin de farklı alanlarda iş yapacağınızı varsayıyorum.
2.1.yukarıdaki senaryoya ve/veya diyerek; freelancer vizesiyle yine freelancer öğretmen olarak gideceksiniz. özel dersleri falan online vereceğinizi, belki gideceğiniz yerde de tek tük öğrenci bulacağınızı varsayıyorum. buradaki özel ders deneyimleriniz falan referans olur, iyi bir iş planı kurmak gerek. dolayısıyla danışmanlık almak sizin için şart gibi.
2.2. ankara antlaşması yapılabilir aynı iş üstünden. veya yine ankara antlaşmasıyla başka bir kariyer planı çizebilirsiniz.
3.meslek edinmek. yani zanaat öğrenmek. mavi yaka veya genel olarak hizmet sektörü çok kıymetli olduğu için bizdeki gibi düşünmeyin. ama zanaati belgelemek de en az beyaz yaka başvuruları kadar zor. cheesecake yapmak yetmez, atıyorum msa'dan belge almak. belki biraz bir yerlerde çalışmak vs de gerekli.

4.tanıdık, referans, torpil artık ne derseniz.. sizi asgari ücretle de olsa çağıracak bir iş bulmanız lazım. ama bu durumda da diplomanız farklı olduğu için durum zor. yine alcağınız bol bol sertifikayla vs , çağıran kişinin size ihtiyaç duyma sebebini ispatlamanız gerekli.

5. dil okulu. irlanda gibi veya almanya da olur. dil okuluyla gidip, başka işlerden (online yapacağınız) para kazanarak geçinip, idare etmek. sonrasında da bir şekilde iş bulmayı denemek. dil okulu sırasında irlandada çalışabilir ama almanyada kayıtlı çalışamazsınız.

rewlack

Abi bence yapmayın. Zaten bu şekilde gidiş zor tabi de.
Bakın harbiden düzgün şekilde gidecek olsanız gidin derim ya da Türkiye'de asgariye çalışan aileyseniz deneyin derim ama değilsiniz.
Avrupa'da asgari ile çalışanın hayatı öyle süper olmaz. Ha Türkiye'de asgarî ile çalışanın hayatından çok daha iyi olur tabiki ama o kadar.
Amerika zaten az maaş olanın kötü duruma düşeceği yer. Çocuğun geleceği dersiniz ama okuluna verecek para bulamazsiniz.

Bence yapmaniz gereken çocuğunuza çok iyi bir eğitim verdirecebi bir hayat kurup belki onun yurtdışına gitmesini sağlamak.

Yoksa harbiden ben sizin profilde, meslekte kimseye gelin yurtdışına demem. Yurtdışı iyi güzel ama 2 sene sonra alışacaksiniz, o şu an hayalini kurduğunuz ortam rutin gelecek. Zorluklari gözünüze batacak Sizin Avrupa'ya gidip kari/koca matematikçi olmanız zor ve Başka meslek diyorsunuz ama insana da zor/ağır gelir.

logisticsmanager

Hocam umudunu kırmak istemem ama zor kendi mesleğini yapmak için iyi derecede dilin olması lazım ki yabancılara matematik anlatabilesin.

Abd ya da ingiltere'de dükkan açmayı dene diyeceğim ama nasıldır bi bilgim yok. Üstteki arkadaşın dediği gibi çocuğun yurtdışına gitmesini sağlamak daha mantıklı gibi geldi bana. Çocuğun eğitimini yurtdışı olacak şekilde onun hayatını şekillendirmek gerek.

slm ben yalnız komando yasin

Bu meslekleri küçümsemiyorum demişsiniz de o meslekler sizden daha çok kazanıyordur. Zaten küçümsenecek bir tarafı yok maddi açıdan. Cevap olarak eh işte İngilizce ile yurt dışı imkânsız. Anca kaçak gidersiniz.

dissendium

@oscar

Ticari faaliyet sanırım tek çıkar yol gibi, ama büyük risk tabi, düşünülebilir

@Fusha
Ne iş olsa yaparım şeklinde gidemem sanırım zaten ya, derdim de tam olarak o modda gitmemek aslında :')

@peki madem
Bunu araştıracağım ama standart bir filipinli benden fersah fersah iyi dil biliyordur, dilim aslında o kadar kötü değil ama mesleki anlamda hiç kullanmadım

@rewlack
yüksek lisansım var, ama yine matematik üzerine. çok detaylı yazmışsınız, her maddeyi inceleyeceğim emeklerinize sağlık

@logisticsmanager
halihazırda tüm planlar onun üzerine zaten aslında. 2-3 sene önce "en kötü evimi satar çocuğumu yine yurt dışında okuturum" diyordum. ama şu an ev bile beş para etmeyecek dolar bazında belki de. Tabi dediğiniz gibi oraya yerleşme sonucu adaptasyon vs gibi sorunlar yaşanabilir, kolay değil

@komando yasin :)

tüccarlık yapabilir miyim bilmiyorum :)

@dissendium

küçümsemiyorum işte hocam :)

fatihdr

Yurtdışından kasıt ABD sanırım :)
Gitmek veya kalmak tercih sizin fakat şöyle bir durum var maddi amaçlı ABD'ye yerleşenler genelde Türkiye'de tutunamayan vasıfsız kesim oluyor sizin iyi kazançlı ve statülü bir işiniz var yazdıklarinaza göre ve kamuda çalışıyorsunuz yani işiniz garantili maddi olarak durum çok da kötüye gitmiyor mesele biraz iliülzyondan ibaret

dünya genelinde enflasyonun yüksek olduğu bir dönemdeyiz fakat bu uzun sürmeyecek en azından ek zamlarla maaşlarda oluşan kayıp telafi ediliyor bir de bu açından düşünmek lazım diye düşünüyorum tuccarligi veya online eğitimi Türkiye'de de yapabilirsiniz mesela

beemaker

bulasmayin +1

cooperr

Benim kuzen de siz gibi matematikçi. Turk Telekom gibi yerlerde çalıştı. O da 15 yıl sonra Ankara Antlaşması ile İngiltere'ye gitti 2 çocukla. İngilizcesi pek yoktu. Türkiye'de neyi varsa sattı. Vatandaşlık almayı bekliyor.

Kahvedesu

yazdiklariniz isiginda size uygun degil bence zira "yurtdisi" ne onu netlestirmemissiniz. bu olay acikcasi iskandinavya'yla avustrualya'nin ne bileyim almanya'nin farklarini kafasinda oturtmus kisilere uygun baslangic icin. yani bu saate kadar bati ulkelerine ciddi ilgi duymadiysaniz Turkiye size daha uygun olabilir ki bunun kotu bir yani yok.

bir de farkinda oldugunuz gibi mesleginiz oyle kolay kolay icra edebileceginiz bir sey degil. her ne kadar tek tuk yabanci ogretmen ornekleri verilse de bircok ulkede o is cok zor. en basindan ogretmenin yerel kulture, ogrencilere vs asina olmadan ogretmenlik yapabilmesi zor.

yeni meslek edinmek de tabii ki uzun bir surec. o sure icinde maddi olarak kendinizi ve ailenizi nasil destekleyeceksiniz, sifirdan basladiginiz meslekte tecrubesizken dusuk kazanc sizi kesecek mi vs vs.

Yurtdışı iyi güzel ama 2 sene sonra alışacaksiniz, o şu an hayalini kurduğunuz ortam rutin gelecek. Zorluklari gözünüze batacak +1

hot potato
1

mobil görünümden çık