- insanlar ne olacak belirsiz diye gayrimenkul yatırımlarını erteler mi?
- usd arttığı takdirde inşaat maliyetleri artacağı için fiyatlar artar mı?
yani istanbuldan çok emin değilim. satışlar yavaşladı ve hatta durdu bile özellikle kadıköyde. fiyatlar artar ama satışlar azalmaya devam eder artarsa. bence yaza kadar biraz düşmesi mümkün fiyatların. kiralamalarda da bir tıkanıklık var. şu an acayip bir arz var boş daireler tarafında. aynı kriterlerde 40 kiralık varsa 700 hatta 1000 satılık var.
pandemiden ötürü yeni daire arzı (tamamlanan kentsel dönüşümler) yavaşlamıştı. geçen mayıstan beri büyük bir hızla biten / bitmeye yaklaşan inşaatlar var. açıkçası ben kiraların ve satış fiyatlarının da yaza kadar biraz düşeceğini hissediyorum. kaydadeğer bir düşüş olmayabilir. üniversite kayıt dönemi / evlenenlerin ev tuttuğu vakitler özellikle kiralar yine biraz yükselirler.
fakat şu an yeni daireleri biten mal sahipleri de tl nin değer kaybı ve enflasyon neticesinde kiraların yükselmesini ya da hali hazırda şişik olan fiyattan satmayı umuyor oldukları için kira arzı özellikle sıkıntılı.
enteresan olarak buna bir tepki de gelişti gibi, özellikle aylardır kapış kapış giden kiralık ve satılıklara rağmen iki aydır ilanlardaki evler (üstelik kiralık çok az olmasına rağmen) kıpırdamıyor gibi.
Artık istanbul'da konut fiyatlarında hep artış olacak. Göç çok fazla. Ev sayısı yetersiz.
Göç neye göre çok fazla anlamadım, geçen sene nüfusta düşüş dahi vardı.
Konutlar sadece tl bazında değil, döviz bazında da çok hızlı arttı. Artışın yada azalışın döviz artışıyla değil, arz-talep dengesiyle belirleneceğini düşünüyorum. Kar amaçlı gayrimenkul alanlar karı realize etmek için satacaklar, satış çok olursa bir miktar geriler yada uzun süre sabit gidebilir.
13-16 lı yıllarda da çok hızlı yükselmişti daha sonra 17 nin sonuyla beraber 2020 deki faiz kararına kadar yatay gitmişti.
@ ofkeyle kalkanin yerine oturan yazar:
şu an aynı pattern bence tekrarlanıyor. 2013-2016 arasındaki durumu tekrar yaşıyoruz gibi. 2022’de böyle devam etse 2023 gibi fiyatlarda düşüş olur.
biz o dönem şu an oturduğumuz muhitte önceki senenin yarısı kirada ev bulmuştuk. şu anki fiyatlar ülkenin ekonomik gerçekliği ile örtüşmüyor.
13-16 arası müthiş bir konut arzı vardı, şimdi o arz yok. tek tük proje ve kentsel dönüşüm hariç yeni bina yapılmıyor. yapılanlar da müthiş pahalı.
ayrıca o dönem mevduata verilen reel faiz bu kadar kötü değildi ve enflasyon stabildi.
şimdi hem arz, hem de tlye -30 puan negatif mevduat faizi veriliyor, diğer yandan enflasyon deli gibi artıyor.
bütün koşullar konut fiyatlarını artması için uygun şu an. bu süreç en az 1-2 yıl daha devam eder.
@sir thomas more: şimdi kadıköyde en azından yine aynı arza yaklaşılmak üzere. bitmek üzere olan inşaatlarda kiralık çıkacağını düşünüyorum tabi. gerçi hepsi satılık çıkıyor şişik fiyatlar sebebiyle fakat satışlar durduğu için bir noktada kiralığa dönecekler ve fiyatlar biraz olsun normalleşmeye başlar gibi geliyor.
Göç neye göre fazla diyenler başka bir şehirde yaşıyorlar sanırım. Doların yükselmesiyle birlikte İstanbul avrupalı ve abd'li expat doldu. Şehir onlar için çok ucuz. Ayrıca rusya ve ukrayna'dan da gelenler olacaktır. Şehir zaten 16 milyon, öğrenci ve expatlarla birlikte 20 milyona yakın. Dünyanın en kalanalık 10 şehrinden birinde ev fiyatlarının düşmesini beklemek hiç mantıklı değil.
@Yoq bazıları emlak balonunun patlamasını yok pahasına almak zannediyor. Böyle bir şey olması mümkün değil. 2017-2020 arasında emlak balonu zaten patlamıştı, özellikle 2020 ilk yarısında dolar bazında inanılmaz düşüktü. O dönem nakiti olan almalıydı, siz de almalıydunız.
@sir thomas moore 13-16 da arz yükselirken de fiyatlar artıyordu zaten. Fiyatlar artarken yani alım bölgesi oluştuğunda arz artmaya başlar.
Bu ülkede bir malın fiyatının düşmesi demek,aslında yatay gitmesi demek oluyor. Bugün müthiş pahalı dediğiniz yerler 2026 lara kadar yatay gitse normalleşir.
@garylineker expatlar zaten evlerini almadılar mı?