“Data structures & algorithms” konusunu ogrenmek cok faydalı olur.
Bir sürü alaylı yazılımcıyla mülakat yaptım. En iyileri bile algoritma analizi nedir bilmiyorlardı. Bana çok ilginç geliyor bu, yani canavar gibi adam, ama işin "teorik" kısmına hiç bakmamış.
Dolayısıyla bu kısımlara göz atmak mülakatlarda falan öne geçirir diye düşünüyorum.
merhaba,
universitesnin ilk yili calismaya basladim, 9 yilin sonunda atildigim icin kendimi alayli yazilimci olarak degerlendiriyorum. Asagi yukari 20 yildir calisiyorum, bunun 13-14 senesi Turkiye'de sonrasi ile Hollanda'da.
Oncelikle eger ingilizceniz teknik dokumanlari, videolari anlamak icin yeterli degilse bunu halledin. Turkce icerik cok kisitli. Yazilimin temeli olan veri yapilari & algoritma kismini sindire sindire kavrayin. Bunlar icin basta Stanford'un dersleri olmak uzere bir suru akademik derse ulasabilirsiniz internet uzerinde. Ardindan belirtilmis ama yine de soylemek sart time&space complexity meselesini kavramak sart. Alayli olsun, okullu olsun pek cok yazilimciyi iyi/kotu diye ayristiran seyler isin temeli.
Yurtdisi icin konusuyorum, opensource projelere katki yapmak ( bahsettiginiz aktif github hesabina 10 puan ekler ), teknik konularda guncel tuttugunuz blog ilk basvuru sirasinda diger adaylardan ayrismaniza yardimci olur.
Turkiye'de calistigim donemde diplomam olmadigi icin hic bir yer bana sorun cikarmadi ( banka, telekom operatoru gibi sirketler dahil ). Ozel sirketler dogal olarak kar odakli yerler. Sizin verimli is yapabilmenizi goz onune aliyorlar.
Yurtdisini hedefliyorsaniz zaten Turkiye'deki hemen hemen hic bir okul yurtdisinda taninmiyor, diplomanizin olup olmamasi hukuki kisitlamalar/sartlar yoksa pek farketmiyor.
çevre herşeydir. bir iki defa kendini verip düzgün iş yaptığında yeni işler gelmeye başlayacaktır.
bir de amacın nedir büyük bir şirkete girip orada devam etmek mi, iyi bütçeli freelance işler almak mı ?
@orpheus o ikisi arasında en cok para hangisiyse o :D