aklıma takıldı. benim nispeten maddi durumum iyi olmasına rağmen marketten en temel ihtiyaçlar dışında bir şey almıyorum. aşırı pahalı. herhalde benim gibi milyonlar vardır. bunun da talebi azaltması lazım.bu talebi istatistik olarak nerden görebiliriz?




 

aaah, zor soru. genel anlamda talep / talep edilen miktar farkı var. üstelik her ürüne olan talep de aynı oranda değişmez (esneklik dediğimiz kavramdan dolayı), yani ekmeğe %50 zam gelmesi ile kolaya %50 zam gelmesi aynı etkiyi yaratmaz. bu anlamda "talep" diye genel bir kavramdan bahsetmek çok zor, talep edilen miktarı da zam denen zımbırtı yani fiyat etkiler. diğer tüm faktörler talebi değiştirir. alelade bir soruda gereksiz bir detay olsa da çok karışıyor.

ama illa bakacağım diyorsan ve teknik değil de insanlar bir şeyler almaktan ne ölçüde vazgeçti diyorsan, üretim maliyeti ve üretim tekniklerinde ciddi bir sıçrama da olmadıysa enflasyon (ya da dezenflasyon, deflasyon) o cevabı kısmen verir.

ürün bazında bakmak istersen ki mantıklı olan o sanırım senin soruda, satıcı ve üreticilerin rakamlarına ulaşmak lazım.

mesela şu tip raporları farklı dönemler için karşılaştırabilirsin: data.tuik.gov.tr

passion rules the game

Passion +1
Ürün bazinda zor çünkü firmalarin kendi istatistikleri.

Ama üretim seviyesinden belli olabilir. Eğer talep düşerse arz düşer haliyle üretim düşer.

Sonra sirketlerin genel satış oranlarina bakilabilir. Misal sallıyorum migros gecen yila oranla beklenenin altında satış yaptiysa bu kadar zam sonrası azalma var denilebilir.

logisticsmanager
1

mobil görünümden çık