bir girişim yapmak istiyorum, web sitesi açmak. Teknik bilgim yok pek, yazılım dili bilmiyorum. Daha önce birkaç wordpress sitesi yapmışlığım var da basit.
Şimdi şu websitesi için ciddi düşünüyorum ama nasıl bir yol izlemeliyim kararsızım.
- Sharetribe var belki bilenler vardır. O bana mantıklı göründü ama custom olmayan tarafı epey kısıtlı gibi. Custom olunca da hem aylık masrafı var hem de birilerine kod yazdırmak gerekecek.
- Clone scriptler var, ama bunlar da ne kadar iyi olur bilemiyorum. Bazıları epey özellikli, ihtiyacım olan, istediğim şeyler var gibi ama bunun kurulumunu da yaptırmak lazım, sonrasında belki gene sürekli desteğe ihtiyaç olacak. Scalable olacak mı, nasıl olur emin değilim
- Wordpress tema scriptleri var ama bunlardan da pek emin değilim. Daha kısıtlı gibiler.
Yani teknik bilgim olmadığı için illa yazılım desteğine ihtiyacım olacak şimdi veya sonra ama çok büyük paralar dökmeden başlayabilmek istiyorum.
Ne tavsiye edersiniz veya başka fikirler?
Bir de süreçte başka bazı konularda yardımcı olabilecek birileri var mıdır? Fikir alışverişi olarak?
Teşekkürler
Ben yardımcı olurum. Zaten normal işim early-stage startup'lara teknik destek sağlamak. İstersen mesaj at, istersen buradan yaz ben de buradan cevaplayayım, başkaları da faydalansın.
Ayrıca şunlara da bakabilirsiniz:
(bkz: startup kuracaklara tavsiyeler/@plutongezegendegilmi)
hocam güzel yazmışsın, ben de bu konularda araştırma yapıyorum
ekipte kod bilen biri olması mantıklı ama bir ekibim yok. Kendim koz yazmayı öğrenmem ise çok uzun sürecek bir süreç. o yüzden teknik kısımda biraz shortcut bulmaya çalışıyorum.
0dan bir fikir ile, hiç kimsenin çözmediği bir sorunu çözmeye çalışacak bir girişim yerine halihazırda işleyen bir sistemin benzerini yapmak istiyorum. Tabii ki bir google olamam ama pastadan pay alabilmek umuduyla, çünkü pasta son birkaç senede epey büyüdü.
online marketplace fikri. diğer büyük aktörlerden daha düşük komisyonla (en azından ilk etapta) rekabet etmeyi düşünüyorum. Sonrası için aklıma olan birkaç feature da var.
MVP olarak çok aşırı para dökmeden Sharetribe ın düşük ücretli seçenekleri makul görünüyor. Ama hiç para kazanamadan aylık masraflar altında boğulma riski de var. Başlıkta yazdıklarıma göre ne tavsiye edersin? clone script daha mı kolay olur, daha mı zor olur?
Sharetribe daha iyi bir seçenek bence burada.
Bu hazır script'ler daha ucuz ama hem kuracak birisi lazım, hem de bir sorun çıkarsa (ki kesin çıkar) müdahale edecek birisi lazım. Bunlar hem masraf, hem de operasyonu kilitleyebilecek şeyler. Ki Sharetribe kadar kaliteli olma ihtimalleri de yok.
E-Ticaret için Getir falan gibi "yeni" bir şey yapmıyorsan kendi sistemini yazmamak lazım, içinden çıkılacak bir iş değil.
Aylık masraf konusunda da, en küçük iş için bile aylık 200-300$'ı gözden çıkarmak lazım maalesef.
Ama illa o da olmasın, ben aylık 50$ üstü harcamak istemiyorum dersen Sharetribe open source'muş. Yani kodu alıp kendi sunucuna kurabiliyorsun. Kurulumun kolay olacağını sanmam, yine birinden profesyonel destek alman lazım ve bence riskli bir şey (sunucu çöktü, nolacak?) ama kod burada açık: github.com
Girişimin içeriği ve ihtiyaçlar önemli burada? Yani bir e-ticaret sitesi mi açacaksınız? Sadece ürün tanıttığınız bir site mi olacak?
Rezervasyon mu alacaksınız? İhtiyaçlar ve çözümleri farklı.
Maalesef ucuz etin yahnisi yavan olur sözünü doğrulayan alanlardan birisi burası.
Ne kadar kaçarsanız kaçın, bir şekilde teknik destek almanız gereken durumlar olacaktır.
Sharetribe fena görünmüyor benzeri çok da sistem var. Ama bu sistemler çok da kısıtlayıcı olabiliyor. Çünkü aslında lego blokları gibi kuruyorsunuz uygulamayı. Ve sistemin size verdiği blokların işlevi kadar esneyebilirsiniz. Farklı bir şey isterseniz orada birinin kolları sıvaması kod yazması gerekiyor. Bu da maliyet, hem sharetribe'a ödeme, hem yazılımcıya ödeme...
2 konuda daha kısıtlayıcılığı var. Mesela bir yazılımcı sistemi size istediğiniz şekilde modifiye edebilir. Ama her şeyi bu sistemin kullandığı yazılım dili ve library ile götürmeniz gerekiyor. Bu da kısıtlayıcı, çünkü belki sizin ihtiyacınızı daha uygun ya da daha ekonomik yöntemlerle de çözebilirsiniz.
Bir diğer kısıtlayıcılık seo, site hızı vb. konular. bu sistemler herkesin kullanabileceği, her ihtiyaca yönelik çözümlerle geliyor. O yüzden kullanmayacağınız kod yığınları, özellikler vs oluyor. Bunlar da sisteme yük. Seo için de zorlayıcı. Haliyle birinin bunları da ayıklaması iyi olur.
Clone uygulamalar var evet. themeforest ya da envato elements üzerinde birçok ihtiyacınızı çözecek uygulamayı bulmak mümkün. Ama şöyle bir şey var. Bu şekilde kuracağınız her sistem, eklentilerin uyumlu çalışması vb için işi bilen birinin kontrolünden geçmeli yine.
shopify da düşünülebilir. İş modelinizi bilmiyorum ama kullananların memnun kaldığı bir uygulama.
Ne olursa olsun bu sistemlerin türkiye'ye uyarlanması gerekecek. En temelde ödeme sistemleri, kredi kartı ödeme yöntemlerinin eklenmesi, bankalarla eşlenmesi vs. E-ticaret olacaksa kargo entegrasyonu falan. bunlar da iyi tasarlanması ve kodlanması gereken konular.
Ben asıl girişimcilik üzerine bir şey söylemek isterim. Maalesef ne kadar ekmek o kadar köfte durumu var. Bu yüzden bütçenizi falan çok iyi kurmanız lazım. Evet gelir elde etmek için biraz bütçeye ihtiyacınız olacak.
Ne iş olursa olsun reklam ve tanıtım için bütçeniz olmalı mesela. Siteyi açtım duyan gelsin diye bir şey olmayacak. Seo da bir yere kadar. Seo tek başına yeterli olsaydı trendyol bu kadar reklama bütçe ayırır mıydı? Türkiye'nin en büyük reklamvereni öyle düşünün.
Bu arada işiniz ne olursa olsun www.shopify.com bir bakın derim. Özellikle business için.
@plutongezegendegilmi
Evet, sharetribe'taki destek olayı güzel. Oradan devam ettiğim takdirde teknik meselelerle ilgili destek sağlayabilirler. Open source alıp kurması ve sürdürmesi de zahmetli olur bence de.
@anten, sharetribe ihtiyacım olanları sağlayabilecek gibi. Tabii ki her özellik yok ve customization gerekli. Orada ya onların ekibinden ya da dışarıdan destek almam gerekecek. Bu customization işi için ne kadar büyük ihtiyacım olacak, onu çözmeye çalışıyorum onların free trial üyeliğiyle.
Bunların iyi yanı da Stripe ve Paypalla entegrasyonu epey kolay. Bu deneme sitesinde Stripe bağladım bile. Zaten şu parayı havuzda tutma özelliği ihtiyacım olan bir şey.
Öte yandan fiziksel operasyonu, kargosu vs olmayacak bir site. O yüzden o tarafları dert etmiyorum. Shopify benim ihtiyaçlarımı karşılayamayacak gibi görünüyor.
Tanıtımın önemine katılıyorum. Çok aşırı paralar dökmeden MVP yi launch edebilirsem bütçeyi ve emeği tanıtıma harcama düşüncesindeyim bir süreliğine. Bir sürü feature eklemeye çalışıp para kazanamadan batmaktansa