Durum şöyle, şu an oturmakta bulunduğum eve 1 Mart 2020 tarihinde taşındım. Sözleşmede kira başlangıcı olarak görünen tarih de 1 Mart 2020. 15 Kasım 2021’de ev sahibim benim oturduğum eve kızının yerleşeceğini söyleyerek Ocak-Şubat ayları gibi evi boşaltmamı istedi. Ben de tamam dedim. 20 Aralık 2021 tarihinde de bir mesaj atarak kızının ancak Mayıs 2022’de taşınabileceğini ve Mayıs’a kadar evde kalabileceğimi söyledi. Bugün yani 21 Ocak 2021 itibarıyla da yine mesaj yoluya kızının Mart ayında taşınmak istediğini söyleyerek Mart’a kadar evi boşaltmamı istedi. Konuyla ilgili sorularım şunlar:
İlk yaptığımız sözleşmede kira müddeti 1 yıl olarak belirtilmiş. Fakat kira ilişkisi 1 yıldan sonra da devam etti. Bu durumda sözleşme belirsiz süreli sözleşmeye dönüşmüş müdür? Ya da bu tarihe dayanarak ev sahibim bana zaten Mart’ta süre doluyor, çıkmak zorundasın diyebilir mi?
Bu durumda benim haklarım neler? Normalde bana fesih bildirimi yapması gereken süre ne kadar? 1 ay 10 gün gibi bir süre içerisinde çıkmamı istemesi hukuken uygun mudur?
Cevaplayanlara şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba. Ev sahibi kafasına göre sizi evden çıkaramaz. Sözleşmeniz 1 marta kadar devam ediyor. Sonrasında ancak ve ancak ihtiyaca dayalı tahliye davası açarak sizi çıkarabilir. Bu dava 2 seneye yakın sürüyor. Yani pratikte siz kiranızı tam ve zamanında ödediğiniz sürece ÇI-ka-ra-maz. Bu çok net.
Ama siz yine de Evden çıkamaya karar verirseniz ihtar çekmesini isteyin. İhtardan sonra çıkın. Eğer çakallık yapıp kızını oturtmaz başkasına kiraya verirse 3 senelik kira bedelinde tazminat alabilirsiniz.
Bir sorunuz olursa çekinmeden bana yazabilirsiniz her zaman.
3 senelik kira bedeli kadar tazminat ha. Hollanda Borçlar Kanununda yazıyor galiba.
@adwokat
"Ama siz yine de Evden çıkamaya karar verirseniz ihtar çekmesini isteyin. İhtardan sonra çıkın. Eğer çakallık yapıp kızını oturtmaz başkasına kiraya verirse 3 senelik kira bedelinde tazminat alabilirsiniz."
yanlış bilmiyorsam ihtar sonrası çıkmanız size böyle bir hak vermez. Tazminat tarzı bir hak için; ihtar sonrası mahkemeye vermesi yani sizin mahkeme kararıyla evden çıkmış olmanız lazım
Ev sahibinden taşınma ve emlakçı parası isteyin bence.
Çıkacaktım evden ama siz sürekli tarih değiştiriyorsunuz. Madem birkaç yıl içinde kızınız oturacaktı o zaman ben bu evi tutmaz, düzenimi değiştirmezdim.
Ayrıca size resmi bir şekilde "kızım taşınacak, evden çık" demediği için sizden sonra kafasına göre daha pahalıya kiraya verebilir, niyeti bu da olabilir.
"X Bey/Hanım, ben taşınmak için ev baktım ama kiralar çok yüksek. Üzerine bir de emlakçı ve taşınma parası vermem gerekiyor, şu an buna maddi gücüm yok. Siz emlakçı ve taşınmayı öderseniz taşınabilir, sizi de mağdur etmemiş olurum" diyebilseniz keşke.
Ben de benzer durumdayım. Aşağı yukarı evde kiracı olma sürem chubb ile aynı. Yukarıdaki cevaba istinaden, taşınma ve yeni ev için ödeyeceğim emlakçı komisyonunu istedim, ama ilk önce tamam dediyse de haklı sebebim var diyerek sonra ayak sürümeye başladı. Avukatı ile irtibata geçiyor şimdi somut bir şey yok. Ben bizim avukatımıza henüz durumu iletmedim, onlara da avukatıma irtibata geçeceğim hiç demedim belki ondan cesaret buldu. Fakat internette okuduklarım çok karışık. Ortada bir sürü değişken de var, mesela ev sahibin ve alt-üst soyunun kalabileceği başka bir konut var mı, aynı şekilde kiracının vb. O yüzden böyle pat diye şu kadar zamanda olur demek zor. Eğer kiranızı ödediyseniz ve sizinki gibi süresiz kira sözleşmesi ise ancak hakim kararı ile öğrenilecek bir şeymiş gibime geliyor.
Bir de advokat'ın yazdığı 3 senelik kira bedelini şu şekilde biliyorum: Sizi kendisi oturmak üzere tahliye ettirdikten sonra (yani kendi rızanızla değil de, hukuki yollardan) 3 sene boyunca evi kiraya veremiyor. Verirse, en son ödediğiniz kira x 12 ay kadar tazminat alma hakkınız var. Ama kafamı karıştıran da şu, kiraya verip vermediğini nereden öğrenebileceksin?
Çok teşekkür ederim herkese cevaplar için.
@michael_knight taşınma masrafı ve emlakçı komisyonunu istemek mantıklı geldi. ciddi zarardayım çünkü bu durumda, bulunduğum muhitte iki katına çıktı kiralar ve beni zora sokacak bu durum. ama niyeti kızını oturtmak cidden onu biliyorum. @adwokat'ın önerisi üzerine ileride kiraya verme olasılığına karşın yine de ihtar çekmesini isteyeceğim.
@malheiros evet okuduklarımdan anladığım benim de o şekilde, tazminat son ödediğim kira x 12 ay gibi. yani ilanları düzenli takip ederim ama ilana çıkmazsa bile ara ara sorabileceğim komşularım da var, onlardan öğrenebilirim diye düşünüyorum tekrar kiraya verilip verilmediğini.