[q]
(10) 

kayak sorusu

widee #1509858
selamlar arkadaşlar.

kayak gözlüğü ve kask sizce olmazsa olmaz mı yoksa olsa da iyi olur mu?
Ps: yer uludağ

 

Seviyenize bağlı. Öncelikle kask gerektirebilecek her aktivitede kask takmak önemli, hayat kurtarabiliyor. Kayakta eğer seviye düşükse ve yavaş kayıyorsanız sürekli kask takmadan da kayabilirsiniz ama pistte hızlı kayan biri ile çarpışırsanız kask hayat kurtarabilir. Ben kask takmayı tercih ederim şahsen çünkü kayakta görünmez kaza çok fazla olabiliyor.

Gözlük zaruri değil. Eğer gözleriniz çok hassas değilse gözlüksüz ya da güneş gözlüğü ile kayabilirsiniz.

mg3929

senede 1-2 defa uludağa çıkıyorsanız, 2 sene içinde de sıkılıp kayak sporunu bırakacaksanız zaruri değil.

diğer türlü kesinlikle zaruri diyebilirim. sık sık kayan biriyseniz gözlüksüz nasıl kayıyorsunuz? tipide, yoğun siste, hafif karlı havada vs. gözlüksüz kaymak çileye dönüşüyor. her zaman da iyi hava olmuyor dağda.

kask sorusu da biraz şey gibi, "araçta emniyet kemeri takmak zaruri mi?".

kent sakini

Seviyenizden bağımsız ikisi de hayati ekipmanlar.

Mesela durduğunuz yerde bile düşseniz taş, kaya, pist kenarlarında olan engellere çarpma ihtimaliniz var. Başkasının size gelip çarpma ihtimali var.

Kar gözlüğü de biraz hızlansanız o rüzgarda gözünüzü açmanız zor olur, siz zirvedeyken hava bozsa tipi olsa ördek gibi kalırsınız. Takmasanız da yanınızda bulunsun. Ek olarak normal güneş gözlükleri de spor yaparken takılmaz, düşersiniz kırılıp gözünüze girer. Tertemiz kör olursunuz.

archmage mahmut

Kask güvenlik için, motora da kasksız binebilirsin ama risk almış olursun. Gözlük ise rahatlık, güneş karlarda. Yansıyor gözünü açamıyorsun tepede

mirafiori

Kask kullanmadım ama olası bir kazada hayatını kurtarabilirmiş, benim bilinçsizliğim.
Ama gözlük bence kesinlikle şart. Ben gözlüksüz o rüzgarda gözümü açamıyorum, konforumu inanılmaz etkiliyor. Güneş gözlüğü falan taksan da düşeceksin edeceksin kırılıp kaybolup gidecek, çok konforsuz. Gözlük kesin al bence.

roket adam

Gözlük için eskiden ucuz yöntem bisikletçi gözlükleriydi. Ama normal kayak gözlüğü konforu yok tabi. Gözlük olması cokmfaek ediyor.

kisa

Lise yıllarında ekipmansız kayardık. Hafta sonu dağlarda da; deri ceketle kayan adamları göreceksiniz. Kayıyor mu? Pekala kayıyor.

Ben hayat kurtarmanın yanında konforu ve keyfi artırdıklarını düşünüyorum.

Hava hafif yağışlı ya da hafif rüzgarlı olsa bile gözlüksüz berbat oluyor. Hem bir şeyler kaçıyor, hem de göz çok yoruluyor. Kayak gözlüğü olmayan gözlükler denenebilir. Ama onlar da kayıyor, buğu oluyor, burnunuzu acıtıyor.

50 tl'lik kafaya tam oturmayan kask ne kadar korur tartışılır.

Ama Kask düzen işi. Kasksız kafanız üşür, saçınız ıslanır, bere düşer, kulaklık buz tutar.

nickini vermek istemeyen uye

gözlük, emniyet açısından kaskın tamamlayıcısıdır. dikkat ederseniz ikisini taktığınız zaman kafanızın neredeyse tamamını bir kürenin içine almış olursunuz. böylece sadece düşme vb. çarpışmalardan korunmakla beraber kafanıza gelecek örneğin bir ağaç dalından, bir batondan vs. da korunmuş olursunuz. yani güvenlik için mutlaka kask + yüzünüze tam oturan bir gözlük şart.

bu sene itibariyle uludağ'da kask takmak zorunlu hale geldi. elbette takmayanlar var ancak gördüğüm kadarıyla çoğunluk kask takmaya başlamış.

semyasa

Kask da gözlük de emniyet için gerekli. Siz yavaş kayıyor olabilirsiniz ama çarpışma durumlarında kimin kayağının kimin kafasına geçeceği pek belli olmuyor. Benim gözlüğüm mesela çiziklidir. Kim bilir hangi ağaç dalı, hangi kayak çarpmasından korudu beni. Kaskımda da ezik var mesela. O yüzden değiştirmem gerekiyor. O yüzden bakınca anlıyorum gereğini.

zimbirik

Çoğu kayak merkezinde kask artık zorunlu, kask yoksa liftlere binemiyorsunuz.
Zaten güvenlik için takılması önemli.
Gözlük sisli, karlı havalarda daha iyi görmeyi sağlıyor, veya güneşli günler için lensleri oluyor rahatsız ediyorsa.
Onun dışımda hızlı giderken gözler sulanıyor benim o yüzden takıyorum.

sedolima
1

mobil görünümden çık