Programcılık geçmişim var. 2 yıllık lise. Şuan yeni bir işe başladım. Pek bir şey yaptığım yok. Patron programcılık okuduğumu bildiği için bana bir konuda danıştı. (Bu arada okuduğum bölümle alakalı bir iş yapmıyorum).

Neyse istediği şey :Diğer ofislere başvuran müşterilerin bilgilerini kayıt edilmesi ve bunu kendi bilgisayarında güncel şekilde görmek istemesi. Atıyorum Hataydaki müşterinin ad-soyad-telefon numarası-giriş tarihi. Böyle böyle veritabanı oluşacak.

Ben bu işlerde uğraşmadığımı zamanında sadece okul kayıt gibi program yaptığımı söyledim. Ama içim buruk kaldı. Kendimi kanıtlamam için extra bu işi almakta istiyorum. Yoksa dışarıya yaptıracakmış.

Özetle: Kişilerin bilgisinin diğer ofislerden girildiği ve merkezdeki kişinin bunları görüp sorgulayabileceği birşeyi nasıl yaparım?

Excelde halledilir birşey mi? Sizden bana yol haritası çizmenizi istiyorum. Geri kalanları araştırarak yapıcağımı düşünüyorum. Atıyorum paket programı şunla hazırlayıp servera mı bağlayacağım. Yoksa web arayüzlü birşeyi şununla yapıp kayıt mı tutacağım.

belkide bu iş bana ofiste farklı pozisyona katabilir. En kolay yoldan nasıl hallederim.

Son bir not: Öyle hesap kitap veya muhasebeyi etkileyecek birşey olmadığından sorumluluğum olmayacak.

 

Excel ile yapılabilir ama Excel bu iş için doğru program değil. Veri koruma açısından uygun olmaz. Ne demek bu? X kişisi verileri göreyim diye dosyayı açar, içindekileri siler, üzerine kaydeder: Tüm veriler uçar. Hadi onun için sadece okuyabilir şifresi oluşturdun ve dağıttın, bu kez de her açılışta şifre ister vs. vs.

Ben olsam şöyle yaparım: Visual Basic ya da muadili bir programlama diliyle çok basit bir arayüz çizip bunu Access veritabanına bağlar, görüntüleme için de ikinci bir arayüz yapardım. Kayıt giren ilk arayüzden girer, görüntülemek isteyen ikinci arayüzden. Veritabanını da server'da bir yere koyardım. Böylece ağa bağlı her yerden bu verilere erişim sağlanabilir.

Bu zor diyorsan Excel'i server'da bir yere koyup kaydı girecek kişinin masaüstüne kısayol yollarsın. ama o kişi hata yapıp silerse o dosyayı geri getiremezsin.

himmet dayi

@himmet dayi öncelikle teşekkür ediyorum her zaman yetişiyorsun. Veritabanını serverda bir yere koyma kısmını anlamadım. Bu programı web arayüzlü yapmayacağım anlamına mı geliyor?

Excel'in tek sıkıntısı veri koruma, anladığım kadarıyla, sadece veri ekleyen kişiyi üzerinde değişiklik yapamayacağı şekilde yetkilendirebilir miyim? Müşteriler zaten standart yani sürekli bir sirkülasyon olmuyor. Eğer excel de karar verirsem araştırmamı nasıl yapıyım hangi anahtar kelimeleri kullanıyım?

sakince

excel olmaz. himmet dayı güzel açıklamış ama bu iş böyle kalmayacaktır, şu da olsun bu da olsun derken işin içinden çıkamayabilirsin, kapsam büyüyebilir, yapmak istemeni anlıyorum ame talebi alırken iyi netleştir sonra "sakince'ye verdiydik yapamadı" olmasın.

kenarortay

@kenarortay onuda düşündüm hocam, patron açıkca basit bişey olsun derken üzerine basa basa söyledi. Zaten bu işin benim asıl işimi olmadığını özellikle vurguladım. Ama bir yanımda belki uğraşa uğraşa kendime başka kapı açarım diye.

sakince

Selamlar, yapmak istediğin şey çok zor bir şey değil. Bence işi al.
Basit bir web arayüzü yapacaksın, online sunucu kullanabilirsin. Gerisi Veritabanina kayıt ekleme silme işlemi.
Bence yaparsın :)

kaptan maydanoz

Çok bilgim yok ama Excel yerine web üzerinden olması daha kolay olur diye düşünüyorum. Bir sitede siz yönetici olursunuz. Veri girişini sadece siz yaparsınız. Sizden başka ya da erişim izni verilenlerden başka kimse verilere ulaşamaz. Bir de kullanıcı hesabı oluşturursunuz. O hesabı da müdüre verirsiniz. Kendi bilgisayarından giriş yapıp son durumu görebilir.

dissendium

Programlama yapmakla uğraşmamanızı öneririm bu aşamada.

Google Forma kullanın, müşteri kaydı için basitçe bir form oluşturun. Şubeler o form üzerinden veri girişi yaptıkça Google Spreadsheets üzerinden Excel formatında görür, filtreler, arar ya da artık ne isterseniz onu yaparsınız.

Toplamda 15 dakikanızı alır. İsterseniz bir deneyin, biraz uğraşın. Hoşunuza giderse, hızlıca böyle çözdüm dersiniz :)

kaptankedi

Web arayüzüyle de olur. Nasıl olduğu size kalmış.

Server'a koymaktan kastım da şu; örneğin Visual Basic ile yazdınız programı ve veritabanı olarak Access kullandınız diyelim. Bunun için Access ile bir veritabanı tasarlayıp bunu kaydetmeniz lazım ilk etapta. Vertabanını tasarlamak kolay. Excel gibi sütunları olan ve sütun başlıkları birbirinden farklı olan bir tablo olacak. Bu dosyayı kaydedeceksiniz. Tıpkı excel gibi bir dosya oluşacak. Siz bunu alıp şirketin serverında ortak erişim olan bir klasöre koyacaksınız.

Atıyorum:
\\server\ortak\veritabani
ya da
\\192.168.16.85\ortak\veritabani

gibi bir dizine koyacaksınız. Önemli olan bu programı çalıştıracak kişilerin bu dizine erişiminin olması. Ortak klasör var ise zaten ağa bağlı herkes erişir. Herkesin erişmesi şart değil. Programı kullanacak kişilerin erişebildiği bir dizin olması yeterli.

Web arayüzüyle de benzer mantık olacak ama web kodlaması bilmediğim için access ile olur mu yoksa SQL mi kullanmak lazım onu bilmiyorum.

edit: bu arada @kaptankedi +1
ilk olarak basit bir şeyle başlayın. Excel ya da Google Forms mantıklı. O tablo son halini alsın, biraz veri girişi olsun, daha sonra ihtiyaç halinde program yazma kısmına bakarsınız.

Şimdi bir şey yazacaksınız. Sonra talepler gelmeye devam edecek vs. Veri girişi sırasında önceden aklınıza gelmeyen şeyler çıkacak ortaya vs. Var olan bir şeyi sürekli değiştireyim deyince yamalı bohçaya dönüyor. En mantıklısı veri girişi stabil hale geldikten sonra program yazmaya girişmek.

himmet dayi

yazan derdimi dert eden herkese çok teşekkür ediyorum tek tek. Baştada söylediğim gibi profesyonel bir iş beklenmiyor. Kişi bilgileri ekleme diğer görevli personel tarafından yapılacak. Patronda listeleyip arama yapabilecek bu kadar.

sakince

php mysql apache üçgeni ile 1 saatlik iş.

tunaktunaktun
1

mobil görünümden çık