Merhaba İngilizce Öğretmeniyim. Türkiye’de iyi bir üniversitede felsefe yüksek lisansı yapmaktayım. Ders aşamasındayım. Malum teze az zaman kaldı. Ben bu bölüme girerken tezim belliydi. Estetik çalışacaktım. Konum, kaynakçam, makalelerim hepsi tamdı. Hocalarla da konuştum bu durumu. Onlar da sıcak baktılar.

Fakat son dönemde aklıma başka bir fikir geldi. Madem öğretmenim mesleğime daha yakın bir alanda tez yazayım diye düşündüm. Eğitim felsefesi çalışabilirim dedim. Hazır estetik konumdan biraz daha fazla zorlar beni çünkü tam hazır değilim. Ama kotarabilirim.

Hem ileride doktoraya başvururken kendi alanımda ilerlemiş olurum. Eğitim felsefesi çalışırsam ve ileride eğitim bilimleri doktorası yaparsam orada da eğitim felsefesi çalışabilirim diye düşünüyorum. Yani felsefeden kopmamış olurum.

Siz ne dersiniz? Eğitim felsefesi mi estetik mi?

 

ikisi arasında aslında çok ciddi fark var. eğitim felsefesi günümüzde aslında bayağı saha çalışması ve quantitatif metodları da içeren bir alan. dolayısıyla her ne kadar eğitim felsefesi de desek aslında pozitif bilimsel / sosyolojik bir yönelimi de var.

ama estetik çok öznel bir alan. açıkçası estetik alanı çok fazla lagaluga, niteliksiz, içeriksiz yayınla da dolu. eklektik bir disiplin oldu son dönemde. ancak elbette çok kaliteli yayınlar da var ki bunlar özellikle sanat tarihi ve sanat felsefesi uzmanlığı olanlarca çalışılıyor. sanat felsefesi alanında bir tez sizi çok ileriye taşır mı bilemem zira kant ya da hegel gibi bir sistem filozofu olmayacağınızı düşünerek illa ki tezden sonra aynı konuya eğilmeyip farklı bir akımı, farklı bir sanatçı ya da felsefi yaklaşımı farklı metotla ele almak zorunda kalacağınızı düşünüyorum ki daha tezi yazarken bile subjektif alanın bulutsuluğundan, bakış açılarının fazlalığından bunalıp motivasyonu kaybedebilirsiniz. ama düzgün bir tez de çıkabilir tabi, çok da eğlenebilir, kafa patlatabilirsiniz:)

Sonuç olarak:
daha bilimsel bir çalışma mı yoksa daha öznel bir çalışma mı?
mesleğinizle ilgili olması sizi ne kadar etkiliyor?
sanat felsefesine ilginiz hobi düzeyinde mi yoksa profesyonelce çalışmak istediğiniz bir alan mı?

hatta bir öneri: sanat felsefesi ile eğitim felsefesini ilişkilendirebilirsiniz ki bu konuda en net kaynak platon'dur. tabi çok çalışılmıştır muhakkak ama belki kendi konunuzla ilişkilenebilir.

prole
1

mobil görünümden çık