bankalara yatırılan dövizin %20'si falan merkez bankasına gidiyor falan. ya da bazı kurumların bildiğim kadarıyla hazine müsteşarlığı vs gibi parası orada falan. mb piyasaya müdahale ettiğinde bu paraları mı harcıyor? cevap evet ise, daha sonra bankalardan dövizler çekildiği zaman mb para basarak mı ödüyor o açığı?

bir diğer sorum da, şu an mb eksi net rezervde. swap anlaşmalarının vadesi gelince ödemeler nasıl yapılacak? para mı basılacak?

teknik olarak bu kadar para basmak daha değersiz bir tl'ye sebep olmaz mı?

 

Merkez bankası dolar basamayacağı için kendine ait olmayan bir parayı nasıl satabilir?

Kendi dolar rezervi var. Fiyat istikrarını sağlamak için arada piyasaya dolar satıyor. Piyasalar düzgün seyrediyorken de ufak ufak alıp rezervini artırıyor. Ancak şu an mb'nin rezerv doları satarak müdahale etmesi orman yangınını yelpaze ile söndürmeye benziyor.

himmet dayi

benim söylemek istediğim tl basarak basılan tl ile dolar almaktı.

zaten şu an mb nette eksi rezervde. bazı borçlar swaplar geri verilince elde para kalmayınca kalan borçlar için ne yapılacağı soruyorum.

ilk satırda dediğim gibi netler eksilenince tl basıp onunla mı dolar alınıyor?

avatar is back

para basılmayacak tabi ki. nasıl dolar bassın. tl basıp dolar almak istese zaten dolar fiyatını yükseltecek, değişen bir şey olmayacak.
vadesi gelince elinde yine rezerv yoksa ya vadeyi uzatacak ya da başka yerden tekrar borç bulup borcunu ödeyecek. veya brüt rezervleri kullanmaya devam edecek.

dafuq

yapabilirse swaplıyor diğer mb'ler ile
yeni borç alcak
zaten şu an kaşla göz arasında özelleştirme yaptılar (euro)
antalya havaalanın bir kısmı

bir soru sorcam
1

mobil görünümden çık