öncelikle bu isi hobi olarak yapacagim öncesinden bir org gecmisim var piyano metodu ile ögrenmeye baslamistim ama sonradan baya baya dügüncü orgu dedigimiz pa60 pa80 ritmli klavyelerde ataklar introlar yaparak falan calabiliyordum.
simdi kendime güzel bir workstation dedigimiz icinde synthesizer, sequencer, sampler olan ve arpeggio yapabilen birsey aldim. e haliyle bunun icinde altyapi ritm gibi seyler yok hepsini benim olusturmam gerekiyor.
ancak nerden nasil baslayacagimi bilmiyorum. önceden kulaktan notalara basar uygun bir ritm secerek akorlarla devam ederdim.
simdi sözün özü müzige nerden giriyoruz?
işe yarar mı bilmiyorum ama zamanında şu videoları not almıştım:
www.youtube.com
www.youtube.com
www.youtube.com
amerika gibi telif haklarının aşırı olduğu, torrenten bişey indirince devletin sana mektup ile uyarı gönderdiği, tekrarlarsan binlerce dolar ceza ödediğin biyerde yaşamıyorsan. (bu tür yerlerde yaşayan insanlar sample libraryı, korsan program indiremediği için atıyorum motif xf8, montage veya kronos alıp herşeyi onda yaparak ekonomi yoluna gidiyolar.)
büyük bir klavye stüdyon yoksa, pahalı analog sistemlerle moog, access virüs gibi synthleri kaydetmiyorsan(tabi canlı performans sahne alma olayı da buna dahil, yoksa kimse tek başına bu tarz synth workstation almaz moog hariç), bunlara örnek doktor mix youtube kanalı ve türkiye'de halil ibrahim ışık var stüdyo örneği olarak. araştır diye yazdım. tabi türkiyedeki moog sahibi insanlar da parmakla gösterilecek kadar az.
workstatıon almak oldukça pahalı ve gereksiz. herhangi bir workstationda midi sequencer yazmak kadar zor ve oyalayıcı bişey yok. (yapmak istediğin şeyin temel adı midi sequencer)
bu istediğin şeylerin hepsini herhangi bir macbook pro/mac mini içindeki logic pro x programında ucuz bir midi klavye kullanarak workstationdan en az 5 kat daha hızlı ve rahat yapabiliyorum. windows olursa eğer, çok kötü bir bilgisayar olmaması şartıyla bir de ucuz bir ses kartı ekleyerek yapabiliyorum.
yapman gereken şey basit, enstrumanları tek tek dinleyip taklit edeceksin. davul nasıl çalmış, nerede ne atak yapmış, hihat nasıl vuruıyor, bas gitar nasıl çalmış, nerede ghost nota kullanmış vb gibi.
tabi bunun da bir matematiği var ama ben nota falan bilmiyorum yine de müzikal taklit yeteneğimin olması sebebiyle işimi görecek kadar şeyler yapabiliyorum.
alet çılgınlığı bende de vardı, sağolsun @hedep hem müzik hem teknmik konularda çok yardımcı oluyor, sayesinde enstruman, marka çılgınlığından kurtuldum.
müzik öğrenmek ömür boyu sürüyor, benim sana tavsiyem workstation da hevesini kırmadan bilgisayarda daw kullanmayı öğrenmen yönünde olur.
böyle binlerce tutorial var, udemyde dersler var
www.youtube.com
tesekkür ederim cevaplar icin.
@killerbee
aslinda DAW olayinin da farkindayim ama herseyi de bilgisayardan yapmamak icin workstation a yönelmistim. tabii ki bi yerden sonra alet yetmeyince ister istemez bir kayma söz konusu olacak.
detayli cevabin icin tesekkür ederim :)
Daw'dan uzak kalmak isterseniz groovebox denen şeyler var. Bi göz atmak isteyebilirsiniz.
Fakat sequenser'i olan bir workstation aldıysanız her şeye yeter o.
Nereden başlayacağımı bilmiyorum diyorsanız müzik prodüksiyonu yerine ilk etapta basit müzik teorisi ve klavye egzersizleri tavsiye ederim. Aniden oturup müzik prodüksiyonuna başlamak gibi bişey çok söz konusu değil. Yeterli şekilde en azından notalar arası aralık oran ilişkisini öğrendikten sonra parça taklit edeceksiniz. X parçasını sıfırdan recreate etmeye çalışacaksınız bu çok şey katar. Tabi bunun için de eleştirel dinlemeyi çözmeniz lazım hangi enstrumanlar hangi timbre'ler kullanılmış duyabilmek lazım. İlk etapta bi jumpstart için ders iyi olur ama tek başına bu kadar dipsiz bi mevzuda bocalamak kolay iş değil.
Daw'da iyidir bu arada bi süredir müzik prodüksiyonu ile uğraşıyorum şu an workstation sequenser'ine otursam epey bi bocalarım hele dokunmatik bi ara yüzü full piano roll'u falan yoksa.