tip, 2017'de kuruldu, tkp'den ayrılan htkp'nin devamıdır.
özellikle gezi olayları sırasında partinin yeterli mücadeleyi göstermediği, "öncü parti" görevini yerine getirmediği gerekçesiyle ayrıldılar. kısaca tkp'nin "ağzımızın tadı bozulmasın" diye sen-ben-bizim oğlan takılıyor olmasını eleştirip ayrıldılar.
ek: "2017'de kuruldu" eklendi.
2017'de değil 2014'te ayrışma yaşandı.
kaba bir özet yapmak gerekirse: temel düşünsel konularda çok farklı değiller. ama kadro ve strateji olarak tkp daha geleneksel marksist, tip daha popülist. tip önceliği daha geniş kitlelere ulaşmaya veriyor, tkp ideolojik netliği bozup savrulmamaya özen gösteriyor. misâl fonculuk tartışmasında foncuları müdafaa eden ahmet şık'ı tkp'de göremezsin, tkp seçimde hdp'yi desteklemez. bir açıdan bakarsan tkp doğru çizgiden taviz vermiyor diye yorum yapabilirsin, bir açıdan bakarsan tip açılma stratejisi sayesinde meclise girdi, gündeme etki edebiliyor, kitleye ulaşabiliyor dersin. nereden baktığına bağlı.
Temel fark tip geniş kitlelere hitap etmeliyiz, en yakın solcu müttefikimiz hdpyle ilerleriz diyor, tkp ise geleneksel çizgimizden ayrılmayız, yarın bize “siz emperyalistlerle birlik oldunuz” derler bu yüzden kendi çizgimizde az insan dahi olsa bu yoldan vazgeçmeyiz diyor.
Baktığınız zaman hdp yardımıyla 2 milletvekili çıkartan tip sesini meclisten duyururken, tkp meclisi yıkılacak bir oluşum olarak görüyor.