[q]
(3) 

Mobil Application

aycut #1502537
Arkadaslar merhaba,

Aklimda bir is fikri var, bir mobil aplikasyon. Ancak ben yazilimci degilim nasil aplikasyon yaratilir bilmiyorum. Bunun haricinde bu is fikrini tam olarak nasil hayata gecirmem gerektigi konusunda da aklimda sorular var.

Uzun lafin kisasi. Bir mobil aplikasyon nasil yaratilir ve bu aplikasyon nasil hayata gecirilir?

Tesekkurler

 

Teknik açıdan bir mobil uygulama yayınlamak için

1 - Google ve Apple için geliştirici hesapları alınır
2 - Uygulama
a) Native olarak Google ve Apple için ayrı ayrı geliştirilir
b) Hibrid ya da web tabanlı olarak tek bir uygulama geliştirilip Google ve Android için ayrı ayrı paketlenir
3 - Uygulama markete gönderilir ve yayınlanır.

Ancak tabi ki iş fikrine göre araya bir sürü adım girer. Öyle ki mobil uygulama kısmı bütün sürecin görece küçük bir adımı olarak kalabilir.

salihdt

Merhaba,

@salihdt'nin yazdıklarını biraz detaylandırayım;

1- Bunu kendin almalısın. Çünkü geliştirmeyi yapacak olan kişinin hesabıyla uygulama yapılırsa yarın öbürgün o geliştiriciyle çalışmak istemeyebilirsin ve uygulamaları onun hesabından seninkine geçiremezsin. Apple geliştirici hesabı yıllık bedel ödenerek alınıyor. Google (Android) geliştirici hesabı en son ücretsizdi, sanırım halen ücretsiz.

2-a Native geliştirme demek ilgili marketin desteklediği yazılım dili veya dilleriyle uygulamanın yazılması demek. Apple için mobil uygulama yazılacaksa o zaman Swift ile yazılması native yazıldığı anlamına gelir. Android için yazılacaksa bugünlerde Kotlin diliyle yazılmalıdır.

Ancak bir uygulamayı illa 2 market için de yazacaksın diye bir kaide yok, en azından başlangıçta. Örneğin sen sadece Android'e yazacak kadar yazılımcı parası ödeyebiliyor olabilirsin. Uygulama Android'de başarılı olursa iOs için de sonradan uygulamayı yazdırabilirsin.

b- Hybrid olarak geliştirmek demek tek bir kez kod yazıp her 2 platformda da çalışabilir olması demektir. Bu aslında ilk etapta en mantıklı yol gözükse de(neden 2 kez iş yapayım, 2 kez para vereyim?) aslında uygulamanın işleyişine göre zararlı da olabilir. Performans problemlerine veya çözülemeyen farklı sıkıntılara da sebep olabilir. Uygulamanın hybrid mi yoksa native mi yazılacağına yazılımcının karar vermesi daha uygun olur.

3- Uygulama bittikten sonra ilgili dosyaları ilgili markete gönderilir ve yayınlanır. Apple bu konuda ücretli destek verdiği için gönderdğin uygulama hakkında eğer düzeltilmesi gereken şeyler varsa onların düzgün bir şekilde listeler, hatta anlamadığın şeyleri de sorabilir ve detaylı açıklama alabilirsin. Hızlı bir şekilde sana dönüş yaparlar, mümkün olan en kısa sürede hazır hale gelen uygulamanı markete koyarlar.

Android ücretsiz olduğu için o konuda biraz daha yavaş kalır. Apple kadar sofistike bilgi akışı olmayacaktır. Olsa da Apple kadar hızlı olmayacaktır.

Burada konu sadece uygulamayı bitirip kullanıma hazır hale getirmekle sınırlı değildir. Uygulama bittikten sonra sosyal medya yönetimi, SEO çalışmaları, reklam çalışmaları, altyapı giderleri gibi pek çok kalem için para ödenir ve yönetilmesi gerekir.

Yukarıda yazdıklarım cesaretini kırmak için değil, işin içinde neler var onları göstermek için bu arada. "Ya uygulamayı bir yaptırabilsem gerisi kolay" gibi bir anlayış olmamalı. Çünkü genel kanı bu.

Nocturne

yapacağın uygulama basitse google sheet bağlantısıyla

www.appsheet.com

eksisozluk.com

bagcivan
1

mobil görünümden çık