Aynı şartlarda çalışılıyor, aynı şartlarda yardımlaşılıyor ve benzer maaşlar kazanılıyorsa, eve ve kadına sadece erkeğin maaşı harcanmalı, kadının maaşı sadece kendine ve kendi ailesine harcamak için mi kalmalı? Düşünceniz nedir?
evlilik ya da aynı evde yaşama olmadığı sürece herkesin parası kendine.
aynı evde yaşanıyorsa ortak harcamalar için ortak bütçe
evlilik varsa ortak hayatla ilgili tüm masraflar, birikimler, ödemeler düştükten sonra herkesin parası kendine. iki taraf da yakın kazanıyorsa bu sorun olmaz. dengesizlik varsa kazancı çok olan az olana ateşler bişeyler.
@playing star again, ben bişey yapmadım :(
Hayat müşterek ev işleri, bebek bakma vs. nasıl iki taraftan da ortaklaşa yapması bekleniyorsa giderler de aynı şekilde ortak olmalı.
ortak olmalı. taraflardan birinin enayi yerine konduğu her senaryo ayrılık nedenidir. öyle saçma iş olmaz.
Ortak harcanmalı ve/veya biriktirilmeli.
"kadının maaşı sadece kendine ve kendi ailesine harcamak için mi kalmalı"
tamamen kendine ayırması bile saçma gelirken "kendi ailesi" lafı çok battı. Kendi ailesi o adamla kurduğu aile değil mi artık? Yani tabii ebeveynler var ama onlara yapılması gereken bir destek varsa o da eşle ortak yapılır.
Eğer kadınlar dediğin gibi bir parasal şeyi kabul ediyorsa psikolojik baskıyı da yani "ben sana bakıyorum benim kurallarım geçerli" tarzı maçoluğu da kabul ediyorlar demektir. Ben erkek olarak kıl oluyorum buna kadınlar nasıl öyle yaşıyor çok acayip.
burada bir keresinde biri cevap yazmisti buna benzer bir soruya:
"kredi kartini hanima verdim, dunya umrumda degil" diyordu.
ben de bunu yapacagim evlenince.
"eve ve kadına sadece erkeğin maaşı harcanmalı, kadının maaşı sadece kendine ve kendi ailesine harcamak için mi kalmalı?"
Saçmalık, böyle bir dünya olamaz. Her durumda ortak hareket edilmeli.
“eve ve kadına sadece erkeğin maaşı harcanmalı, kadının maaşı sadece kendine ve kendi ailesine harcamak için mi kalmalı?”
Ben bunun kadın olarak zıttını yaptım eşimin dayatmaları ile. Evlilik elimizde patladı. Vicdanlı bir evlat annesi babası açken tok yatmaz ama al maaşım senin demek saçmalığın danişkası.
Gelen maaş ortak hesapta toplanır. Mecburi giderler çıkar ve kalanla ortak plan yapılır. Bu kimi ay kadının süsü ağırlıklıdır kimi ay erkeğin hobisi ama ortak kararla oluşturulur,
evlilik yoksa herkesin parası kendine. kim ne yapıyorsa kendi cebinden öder. evlilik varsa da aynı, sadece ortak harcamalar ortak ödenir. eğer kazançlar arasında uçurum varsa ve beraber iyi bir yerde yaşanmak isteniyorsa ortak harcamalardaki yüzdeler ona göre ayarlanabilir. ama kimsenin kimseye para vermesi normal değil bence. herkes kazandığı kadar kişisel harcama yapsın, bu diğerinin sorunu olmamalı.
Evlilikte ortak, sevgililikte nasıl denk gelirse.
alperz+1
ekleyebileceğim tek nokta söz konusu birikimle ilgili bir harcama/yatırım vb. yapılacaksa her iki tarafın istişare ederek ortak karar vermesi.
Kişisel olarak, paranın kullanımı konusunda ortaklaşamayacağım biriyle evlenemezdim. Benim gibi düşünen ya da düşünmeyen insanlar var ve herkes kendisiyle uyuşan kişiye yöneliyor.
Ayrılık durumunda neyin ne olacağına dair bir mal tayini evlilik sözleşmeleriyle düzenlenebilir. buna karşı değilim, dünyanın her türlü hali var. ancak her şey yolunda giderse ölene kadar ki süreçte eşimle iş ilişkisi içinde alacaklı verecekli yaşamak benim için imkansız. Sevmiyorum, huzursuz oluyorum.
İnsanlar maaşlarıyla kendi eğlence fonlarını oluşturup almak istedikleri şeyi alabilmeli, hobilerini yaşatmalı vesaire ama atıyorum beyaz eşya değiştirilirken sen şu kadar ver, ben bu kadar vereyim konusu beni rahatsız ediyor. Daimi üniversite ev arkadaşı gibi bir şey oluyor bu benim için... Bunun için kişisel belli bir pay ayrıldıktan sonra gerisi ortak havuzda bulunmalı bence.
ayrıca kadının maaşı, erkeğin maaşı ayrımının en başta kendisi bence sorunlu, ancak tarafların maaşından bahsedilebilir. hangisinin hangisi olduğunu ayrıştıran bir veri yok benim kafamda. bunun üstüne kafa yormam gereken biriyle de yapamazdım çünkü muhtemelen bu konuda anlaşsak başka konuda zıtlaşırdık.
sevgililik çok farklı bir mevzu, 3 günlük sevgili ve 2 yıllık sevgili arasında çok fark var.
herkes kendine kendi istediği gibi ve kendi istediği yere harcayabilmeli.
aynı evde yaşadığım sevgilime/eşime elbette seve seve para harcayacağım için bunu düşünmem bile. aynı şekilde kardeşime, kedime veya yolda gördüğüm bir dilenciye de severek para harcayabilirim.
önemli olan ortak giderlerin gerçekten ortak ve adil şekilde pay edilmesi. kadının görünmeyen bakım emeği varsa (eve çeki düzen vermek, mağarada yaşar gibi takılan erkeğin arkasını toplamak, çocuk/yaşlı/hayvan bakımı vb) buna dikkat etmek ve ortadan kaldırmak gerekiyor. benim gözlemim kadınlar erkekten daha çok para kazandığı veya kendi parasını eve değil de daha çok kişisel harcamalara yaptığında ERKEKLER gereksiz kaygı bozukluğuna giriyor. yani erkek, ben faturaları ödedim ve param bitti, oysa karım faturaları ödeyip bi de hermes çanta aldı, o hermese mutfağın fayanslarını yaptırırdık ne güzel dememeli.
herkes kendine gerçekten hobi edinse, (ortak veya bireysel)birikim yapabilse, keyif aldığı şeylere gönül rahatlığıyla para harcayabilse sorun kalmayacak.
herkes bekarken neye ne kadar harcıyorsa yine aynısını harcamalı.
temizlikçi parası, faturalar, yeme içme herşey bunlara dahil.
kadın sana hizmet ediyorsa üstü kapalı olarak ekstra para talep eder tabi. sana hizmet edecek kadını nasıl "eş" olarak görürsün o da ayrı bi konu tabi. aynı şey hizmet bekleyen kadınlar için de geçerli.
bi de ailem derken? aile zaten evlenince eşin oluyor? konu anne baba değil zaten; bireyler ortak yaşam giderlerini karşıladıktan sonra isterse kalan maaşlarını su samurlarına harcasınlar bu diğer tarafı ilgilendirmemeli. ama ev için ne gerekiyorsa ortak.
ayrıca sevmediğiniz insanlarla evlenmeyin, birlikte olmayın +1
zorla değilki ya :D
bana evlilikte "zorunlu ödemeler birlikte yapılır, maaşından kalanı herkes gönlünce harcar" bile tuhaf geliyor açıkçası. bizde tüm gelirler, birikimler ve harcamalar müşterektir. dolayısıyla @alperz +1. birikimin nereye gideceği, borç verilip verilmeyeceği, büyük kalem harcamalara dair kararlar ortak yapılır.
öte yandan @jimjim'in haklı olduğu bir nokta var. özellikle geleneksel çevrelerde yetişmiş ve öyle yaşamaya devam edecek kadınların evlenirken istedikleri altına, takıya laf edildiğinde de aynısını söylüyorum. eğer kadın evlilikte hizmet alınacak bir aktör olarak görülüyorsa, maddi beklentilerinin olması normal. evlilikte gerçekten hayatı her yönüyle paylaşmayı becerebiliyorsanız, diğer konularda da aynı bakış açısı kendiliğinden geliyor zaten.
Evlilikte iki taraf da çalışıyorsa bütün gelirler ortak bir hesapta toplanıp bütün ödemeler yine aynı hesaptan, iki tarafın da onayı ve bilgisi dahilinde yapılmalı. Sevgililikte iki tarafın kazancı da denkse giderler eşit bölünmeli ama bir taraf daha fazla kazanıp daha fazla harcıyorsa diğer taraftan aynı şeyi beklemek haksızlık olur elbette.
bi insana güvendiğin için evlenirsin
ama bu durum başkasının maaşına çökme hakkı vermez
zaten iyi günde paralar, harcamalar sorun olmaz
ve ve kadına sadece erkeğin maaşı harcanmalı, kadının maaşı sadece kendine ve kendi ailesine harcamak için mi kalmalı?
kendine ve kendi ailesine derken ana, baba, kardesine mi harcanacak o para ben dogru mu anliyorum? bu ne sacma bir sey yav.
o nedir ya? her şey ortaktır gelir de gider de...
Sorun şu da olabilir;
Eğer söylediğin gibi bir taraf diğerine göre 2-3 kat maaş kazanıyorsa ve bu geçici bir durum değilse başka türlü bir ekonomik uyumsuzluk da olabilir. 2-3 kat çok. Biri 6-7 bin alırken diğeri 20 bin alıyor ve bu geçici (akademide, part time çalışıyor, yurt dışında vb) değilse ödemelerde böyle pürüzlerin çıkması anormal değil.
Yani onun için önemsiz bir akşam yemeği, etkinliği parası sizin maaşınızın ciddi bir oranıysa sizi çok etkiler ama onun için herhangi bi arkadaşının da gündelik rutinde ödediği, ödeyebileceği bir miktardır. Yani hem o bu boyutta şeylere takılmıyor, farketmiyor olabilir hem de ödenen bu tutarlar sizin için sorun yaratacak miktarlar olanlar. Bunları da bi kontrol edin.
Ha yok ev kirası, faturalar kurs ödemeleri benzeri “somut” maddi giderlerden bahsediyorsak zaten yukarıda herkes açıkladı, yine onlar geçerli.
@rewlack, aa cok mantikli. O acidan dusunememistim. Evet biraz farkliligi anlamasini saglayabilirim.