Merhaba gençler,

9. sınıf öğrencisi kızım Fizik sınavından 47 almış. Hüngür hüngür ağlıyor, ben aptalım çalışsam da yapamıyorum, anlamıyorum diye. Bu arada düzenli çalışmıyor aslında sadece sınav haftası dört saat soru çözdü o kadar. Matematik notları da pek iç açıcı değil. Özel ders hocası tutalım diyorum (ki şartlarımi çok zorlayacagim maddi açıdan) yine bir şey degismiyecek ben sayısal yapamıyorum, aptalım ben diye ağlayıp duruyor. İnanin aldığı not umrumda değil sadece mutlu bir çocuk olmasını istiyorum. Hiçbir zaman hırslı bir anne olmadım. Gittiği okuldaki arkadaşlari çok başarılı olduğu için sanırım kendini onlarla kıyaslıyor. Ben filoloji mezunuyum baba iletişim. Sayısal derslerde yardım edemiyoruz.


Öğretmen ücretine gücümüz şu aşamada yetmez ama teknik üniversite öğrencisi bir abla ya da abi bulabirsek emeğinin karşılığını verebiliriz diye düşünüyorum. Aranızda fizik dersi veren varsa yazsın lütfen. Yalnız şu an yeni ameliyat oldum. Sanırım iki hafta kadar sonra derslere başlarız. Lokasyon Çengelköy ATA2 sitesi.

Sevgiyle kalın.

 

Mobilden yazdım, imla hataları için kusura bakmayın editleyemedim.

old possum

biraz abartmıyor musunuz? rehberlik hocasında falan yardım isteyin. veya hiç olmadı psikolog falan. lise 1de ilk dönem 9 zayıfım vardı. anadolu lisesindeydim. okul bitene kadar da düzelmedi derslerim. ama sınavda başarılı oldum. sınavdan kötü almasının, düzeltilebilir bir problem olduğunu anlatmanız lazım.

paintov

@paintov sorun yardım almayı kabul etmemesi zaten. Pedagojik destek istemiyor. Tabi bu durumu onun insiyatifine bırakmam okul rehber öğretmeninden yardım isteyeceğim. Özgüven sorunları var.

old possum

Ben ağlamayan versiyonuydum yani düşük puan almayı sıkıntı etmeyen.

Burada birkaç mevzu var, ben mesela 9. sınıfta anlamadığım konuları 2 sene sonra 11.sınıfta aptala anlatır gibi anlatan kitaplardan çalışmaya tekrar başlamıştım ve gerçekten aslında zor olmadığını bazı konuların ve benim tembel veya kafamı yormamamla alakalı olduğunu anlamıştım.
Bunun dışında müfredat bence özellikle liseye geçişte öğrenciyi gelecekte konulara ısındıracak hazırlayacak şekilde değil, bir anda ağır sayılabilecek altyapısını anlatmadan anlatılan konularla doluydu. (Not: Hayır ilkokul ortaokul bilgileri yeterli değildi)

Benim zamanımda esen yayınlarının 0'dan anlatan kitapları vardı imkan varsa bunlarla çalışmaya başlasın, bu kitaplar temellerini anlayabileceği kolay kitaplar ve devamında kendisinin gerçekten yapıp yapamadığına emin olur. Sayısal anlamıyorsa eşit ağırlık ve sosyal okumak da kötü bir şey değil, zaten şu anda okuyup mezun olup ne olacak bu ülkede açıkçası.

Bunun dışında 47 alınca ağlaması yetiştirilirken bazı hataların yapıldığı izlenimi de verdi, belki aile kendileri destek alabilir.
Rehber öğretmenler sadece pedagojik destek vermez nasıl ders çalışılacağına dair yardımcı da olabilir.

atom karincanin torunu

www.khanacademy.org üye olup video izleye izleye, soru çöze çöze çalışsın, türkçe altyazı var, hem de ücretsiz.

do you remember me

Benim tum lise fizik notlarimi toplasan 47 etmez.
Muhendisim :)

Fizikten dusuk almak normal.
Fizigi anlamamak da normal.

Sifir alsa 47 aldirmak zor ama 47 alan kendi kendine onu 70e cekebilir zaten.
Para yoksa youtube cok guzel anlatiyor.

divit

Benim cocugun notlarini gorseniz aglarsiniz. Kendisi bu sene nitelikli anadolu lisesi 10. Sinif. 30 lar 40 lar.

Gecen sene de aynen boyleydi ve eminim ki 2. Sinavlari yapsalardi kalirlardi. Yapmadilar pandemi filan kimse kalmayacak dendi gecti bana gore.

Lgs ye 1 sene pandemide bizzat ben calistirdim. Kendi haline birakinca calismiyordu. Oturdum tum 8. Sinifi bastan tekrar ettik. Onun da zor konularindan sormadilar oyle kazandi.

Bana gore ki herkes icin oyledir zekiler ama asiri tembeller.

Sayisala kafa basmiyor. A=bxc ise b nin ne oldugunu bulmuyor veya bunun uc formul oldugunu dusunuyor.

Ben muhendisim ve sayisali 25 sene ustune bastan asagi anlattim hala da anlatmak icin ben daha cok calisiyorum.

Bu seneki ilk sinavlarda zayif duzeltiriz diyip geciyor.

Kendisi asiri kitap okur ve tarihi sever. Tum tarihi kendi istegi ile okudu.

Simdii. Ben tum cocuklarin sayisal zekali olamayabilecegini elbette biliyorum. Ben elimden gelen tum destegi veriyorum ama cocuk istemez ise bu isin olmayacagini da yuzlerce coxukta gordum. Bizimki 1. Sinifta harf cizerken bile eli yorulup birakanlardan.

Sinavdan cikinca ne sordular diyorum hatirlamiyorum diyor. Ulan ben kendimi zorlasam lise sinavlarinda ne sordugunu hatirlarim diyorum.

Ben artik cok baskilamiyorum. Cunku baski ile olmuyor. Bana babam bir gun ders calis dememistir. Ben her gun diyorum . Deme diyenlere de guluyorum.

Cok takilmayin hocam. Arkadas ortami ile alisacaklar yeter ki okumaya niyet olsun. Ama niyet yok ise kendi yolunu bulacaktir. Bu cocugu yonlendirme olayi oyle dendigi gibi basit degil.

Ha bu arada bizim ki orta bolumu kalifiye bir kolejde okudu.

Ben de diyo dandik bi ozel okula gidim de notlar yuksek olsun. Sanki 80 90 aldi da 100 icin uzuluyor.

Sonuc benim icin 50 iyi artik napalim.

Filinta61

Önce gidin okuldaki hocalarıyla görüşün. Neden düşük not alıyor bir sorun. Dersi mi dinlemiyor? Not mu tutmuyor? Sınav kağıdına göre hangi konuyu anlamış hangi konuyu anlamamış bir değerlendirin beraber. Sonuçta derste hocalar konu anlatıp, örnek soru çözüyorlar. Belki sınıfta oturduğu sıra çok geride, tahtayı rahat göremiyor, hocayla uzak kaldığı için derse ilgi duyamıyor. Hocalardan rica edin derste soru çözerken sizinkini soru çözdürmeye kaldırsın, derse katılmasını sağlasın.

Ben lise öğrencilerine ders veriyorum matematik ve fizik için. Bu yaş grubunda çok normal bir tepki vermiş. Benimkilerin tepkileri aynen böyle. Ben etüt merkezine bağlı olarak uzaktan-online ders veriyorum. Okuldaki eğitim çok yetersiz. Bir öğrencim hem okula gidiyor, hem aynı hocanın okuldaki etütüne katılıyor sonra derste en önemli konu için "okuldaki hoca bize bunu anlatmadı-örnek soru çözmedik" diyor. Özel ders verme olayında da eğer öğretmen öğrencinin bilgisini doğru ölçemezse, sınıf öğretmeni gibi konuyu anlatıp geçerse öğrenci için faydalı olmuyor.

Önce ders nasıl çalışılır, konuları nasıl daha iyi anlıyor bunu öğrenmesi lazım. Konuları, dinleyerek mi not alarak mı daha iyi kafasında tutuyor bunlara dikkat edin beraber. Sayısal derslere biz anlamıyoruz, yardımcı olamıyoruz diyerek düşünmeyin. Beraber youtubedaki konu videolarını izleyin. Bilgisayarı alın karşınıza, ikiniz beraber izleyin. Dikkatini dağıtmayın. Örnek soru gelince, ben anlamadım sen bana anlat diyerek örnek soruyu anlattırın ona. Sayıları değiştirip, burada başka sayı olsa nasıl olurdu diyerek soru sorun. Ders videosu bitince, şimdi öğretmen gibi sınav hazırlasan nasıl soru sorardın diye biraz kafasını kurcalayın. Konu listesi, yapılacaklar listesi hazırlayın. Neye çalışıp, çalışmadı sizde takip edersiniz.

GoodMorningTeacher

1. yeterli zaman
2. öğrenme isteği ya da mecburiyeti
3. iyi bir kaynak
bu üçü bir araya gelirse notları düzelir. hatta notları düzelmekle kalmaz konuları da öğrenir. 2 yoksa 1 ve 3 varsa, notları biraz düzelir ama çok etkili olmazlar. yıllarca dershanelerde sürünmüş bir insan olarak gözlemim budur. en iyi not alan çocuklar hiçbir zaman en çok özel ders alanlar değildi.
çocuk sizin zorlamanızla ya da hesap sormanızla ağlamıyorsa 2 cepte zaten. öyle değilse motive edecek bir yöntem bulmak gerekiyor.
4 saatlik bir çalışmanın yetmeyeceğini de öğrenmesi lazım. kendisiyle anlaşın bir sonraki sınava kadar düzenli çalışsın. notlarının düzeldiğini gördükten sonra "sayısal zekam yok" diyeceğini sanmıyorum.
mümkünse oldu-bittiye getirmeyip kaynağı da birlikte seçin. diğer öğrenciler hangi kaynakları kullanıyor, kendisinin almak isteyip de alamadığı bir kaynak var mı vb.

ganbatte

nasıl çalışacağını bilmiyor olabilir.

özel ders alsa ya da almasa da bir lise dersinin kapsamı okulda işlenen müfredattır. bahsedildiği gibi dersi mi iyi dinlemiyor, iyi not mu tutamıyor, ilgisi mi dağınık, hangi kaynaklardan çalışacağını mı bilmiyor, sınava hazırlanma planını yanlış mı yapıyor (son gün çalışmak çok büyük ihtimal yetersiz saat olarak da) bunu belirlemek lazım karşılıklı konuşarak. lise fiziği de en kolay ders değil bir yandan da, çocuğa kesinlikle yüklenmemek, neyin yolunda gitmediğini anlamaya çalışmak gerekli bence. dersin hocasıyla da kesin görüşün. gözlemlerini beklentilerini paylaşsın.

ps. çocuğum yok, hoca değilim ama lise'de gayet ağır bir fizik müfredatına tabi tutulmuşluğum var sadece :) ben hoca'nın takip ettiği kaynakları bulup oralardan çalışmıştım, derse ön hazırlık yapıp gitmiştim, çok soru çözmüştüm ve özel ders almıştım :) ilk dönem 2 olan notu 2. dönem 5 yapabilen tek kişiydim. youtube zaten yoktu :)

başarılar, kolaylıklar çok

dreamnesiac
1

mobil görünümden çık