Hep otomatiğe alışmış birisi yarı otomatikte ne gibi zorlukla karşılaşır yani…
Kullanım olarak yarı otomatik ile otomatik arasında fark yok. Mekanik olarak şöyle bir fark var. Yarı otomatikte debriyaj sistemi ve manuel vitesteki gibi dişliler var ve debriyaj otomatik. Yani araç senin yerine debriyaja basıyor ve vites geçişini yapıyor. Eski tip tek kavramalı sanzimanlarda bu vites geçişini fark ediyordun. Şimdi çift kavramalı sanzimanlarda geçiş fark edilmeyecek kadar hızlı ve akıcı oluyor.
Tam otomatik sanzimanlarda ise karşılıklı konik iki kasnak var ve vites aralıkları bu kasnakların hareketine bağlı. Teorik olarak vites aralığı ve kademeli bir geçiş yok aslında. Sürekli değişkenli vites sistemi (CVT) olarak geciyor bu tip sanzimanlar. Ama yeni tip tam otomatik sanzimanlarda sanki vites aralığı varmış gibi bir sistem var. Ama debriyaj sistemi ve dişliler arası geçiş yok bu sanziman tipinde. İki kasnak arası hareket ile vites büyüyor ya da küçülüyor.
10 yıldır hep otomatik kullanıyorum dediğin sanziman muhtemelen yarı otomatiktir. Örneğin DSG yarı otomatik bir sanziman tipi.
Piyasada gordugun otomatik diye gecinen arabalarin %90'i falan yari otomatiktir.
Firma icin uretimi daha ucuz, daha cok ariza cikarir servis daha cok kazanir. araba firmalari bunlari otomatik diye ittirir.
Wv,seat,skoda,opel bunlarin alayi boyledir. Alman firmalari sever.
Otomatik vitesin ayri bir mekanigi vardir, yari otomatiklerde ise vites bildigin duz vitestir.
Bir tane mekanizma senin icin debriyaja kendi basar, sonra o vites cubugunu kendi itip cekerek degistirir.
Genelde kararsiz kaldigi icin vitesi cabuk bozar.
Gercek otomatikler daha stabil sistemler kullanir. Debriyaj falan yoktur bunlarda.
@alperz
O dediğin olay tam tersi için söyleniyor. Ama o da doğru değil. Araç D'de iken ışıkta durduğunda frene tam basarsan baskı tamamen ayrılır. Araç bunu kendi yapıyor zaten. N'ye almanın hiçbir esprisi yok. Hatta sürekli N/D arasında geçiş yaparsan şanzımanı daha çabuk eline alırsın. www.youtube.com
@divit
Opel Alman değil bu arada. Yıllar önce PSA'ya satıldı. Fransız markası şu an. Şanzıman olarak da Peugeot ve Citroen gibi CVT ya da AT kullanıyor.
Tam otomatik şanzımanlar eski teknoloji, @himmet dayı'nın anlattığı gibi CVT bir de yazmayı unuttuğu tork konvertör sistemler vardı.
CVT görece daha azdı piyasa da, genelde japon arabalarında olurdu yanlış hatırlamıyorsam.
Tam otomatik olarak bildiğimiz otomatik arabalar genelde tork konvertörlüdür, yapı olarak yüksek güce ihtiyaç duyarlar, yakıtı manuele göre daha fazla harcalar.
Son 20 yıldır üretilen hemen her otomatik araç aslında hep yarı otomatik, çalışma mantığını anlatmış arkadaşlar.
Tam otomatiğe göre avantajları çok, yakıt tüketimi manuelden bile az bir çok araçta, güçlü motor istemediği için her motor hacminde kullanılabiliyor.
Artık tam otomatik araç istesek de bulamayız, çünkü teknoloji buna göre evrildi. Son 15-20 yılda üretilen bütün lüks ve pahalı araçlarda vitesler hep tam otomatiktir.
Ben üreticilerin "daha ucuz" olduğu için tercih ettiği savına pek anlam veremiyorum.
Neden dersek, son 20 yıl içinde bütün büyük markalar yarı otomatik şanzımanlı araç üretirken, Hyundai - Kia gibi bazı markaların bazı ucuz modellerinde 4 vites tam otomatik şanzıman kullanması tuhaf değil mi?
yukarıda arkadaşlar teknik bilgileriyle, örnekleriyle tam otomatik nedir, yarı otomatik nedir açıklamışlar. işin doğrusu yukarıda yazılanlar.
ben de şimdi amele stili yanlış bilinenini söyleyeyim. piyasada ve ortalama üstü olmayan otomobil kullanıcıları arasında, fites kolunu sola çekip manuele alıyorsun ya hani istediğin zaman manuel kullanma imkanı da sunuyor, yarı otomatik diye ona diyorlar. yani "yarısı otomatik, öteki yarısı da manuel" hesabı. çok duydum öyle zanneden, o yüzden yazmak istedim.
neyi kast ettiğini bahseden kişiyi birkaç cümle dinleyerek anlayabilirsiniz.
@alperz
tork konvertörlü şanzımanlarda motor ile şanzıman arasında mekanik bir bağlantı yok ki. sıvı (şanzıman yağı) ile bağlı birbirine. araç durduğunda (vites boşta da olsa D'de de olsa) pompa döner ama türbin dönmez. Pompa ve türbin araç dursa da gitse de hiçbir zaman eşit hızda dönmüyor. Dolayısıyla ışıkta durduğunda, rölanti devirde pompa döner, türbin durur ise bu bir sorun değildir. Bu yüzden boşa almanın bir etkisi yok.
www.youtube.com
@himmet dayi biliyorum opelin alman olmadigini ama alman kafasindayken easytronic kabusuyla dunyayi opel tanistirdi. Yokusta kaydirirdi arkaya kabus gibi bir seydi.
Almanliktan kurtulan yari otomatikten de kurtuluyor.
Bir de bence cvt bambaska bir vites. Onu yari otomatik saymak sacma geliyor, tork konvertöru varsa otomatik degilse yari otomatiktir dusuncesi yuzunden hakki yeniyor.
CVT yarı otomatik diye geçmiyor ki?
Herkes yazmış zaten. Bir farkı yok kullanıcı için. Vitesi yana geçirince manuele dönüyor.
farkı, yarı otomatik robot ile debriyaja basarak vites değişimi yapıyor. tam otomatiklerde debriyaj yok.
trafiğin yoğun olduğu bir yerde yaşıyorsanız tork konvertörlü ve cvt şanzımandan şaşmayın.(tam otomatik) arıza ihtimali en düşük olanlar bu ikisi. zf ve aisin bu işte en iyi üreticiler.
yarı otomatik denen dsg edc dct powershift gibi viteslerden uzak durun.
edit: hatta ben artık kullanacağım aracın önce şanzımanına bakıp sonra modeline karar veriyorum.