Dostlar,

şimdi iktadar ve güç paradigması üzerinden bir siyaset okuması yapmaya kalksak akla ilk kim gelir: Foucault değil mi? Aynı hat üzerinde başka felsefeciler var mı?
Bir diğer sorum da şu: Politika felsefesi bu paradigma dışında nasıl okunabilir ki? Yani buna alternatif sunan düşünce ve felsefeciler kimdir?

Sevgiler

 

Valla siyaset felsefecisi değilim ama konu Foucault'dan öncesine de dayanıyor. Yani bence Machiavel de, Hobbes da, Weber de okunur. Ama spesifik olarak sorarsanız Elias Cannetti'den Kitle ve İktidar derim.

Amaranta ursula

yukarıdakine Carl Schmitt eklemeye geldim.

prole

peki iktidarsız bir siyaset için nereye bakmalıyım?

jahjah

bauman, deleuze, habermas...

rose parks

Valla tamamen akıl yürüterek yorum yapacağım, konunun uzmanı değilim bilenler daha fazla katkı yapabilir.

Amcınız iktidarsız siyaset ise belki konuya biraz antropolojik perspektiften bakmak işinize yarayabilir. İlkel kabile toplulukları ve yönetim şekillerine ilişkin okumalar yapabilirsiniz. Victor Turner ve Arnold van Gennep(bundan tam emin değilim ama Turner size başka kapılar da açar, okumalar önerir) faydalı olur diye umuyorum. Öte yandan antik yunan ve demokrasi anahtar kelimeleri de bir fikir olabilir. Thomas More'un ütopya'sı bu kulvara tam giriyor mu emin değilim çünkü lisansta okumuştum ve tam hatırlamıyorum. Ama okunur yani bence.

Son olarak siyasetin feslefesi diye aratıp bir kitabın içindekiler kısmına bakabilirsinzi ek olarak siyasetin sosyolojisi'ne ilişkin Nur Vergin'in giriş niteliğinde bir kitabı var o da sizi yönlendirebilir diye düşünüyorum. Gramsci, Adorno vs.

Amaranta ursula
1

mobil görünümden çık