“ Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. ”
Bölümü, 20 günlük araçta oluşan şanzıman sorununu kapsar mı? Sorun kullanıcı kaynaklı değil. Servisin böyle bir tutumu yok.
Çünkü bu kapsamda değerlendirilirse seçimlik haklar devreye giriyor ve aracın yenisi ile değişimini talep edebiliyoruz diye biliyorum konuya hakim birileri var mı veya böyle bir şey yaşayan.
Teşekkürler
ekleme: diyelim değişime okey dedi firma. ama ellerinde aynı araçtan yok. ve aracın yeni kasası geliyor. bu durumda yeni kasaya fark isteme durumu ortaya çıkar mı? yoksa hukuken fark istemeksizin yeni kasayı vermek zorunda mı?
Aracın ilk arızasında yenisini istiyorum ben hemde yeni kasasını diye talep etmek makul mu gerçekten?
Hukuken çakallık yapmak istiyormuşsunuz gibi hissediyorum. Araçta hiç arıza çıkmayacak diye bir kaide yok. Binlerce farklı parçanın bir araya getirilmesi ile o ürün ortaya çıkıyor. Aracı geçtim aldığınız herhangi bir üründe asla ufacık bir hata olamaz diye bir kural da yok.
Devamlı aynı parçadan sorun çıksa veya farklı farklı arızalar ortaya çıksa anlarım, firma hatayı kabullenmeyip fatura çıkarsa yine talebinizi anlarım ancak tek bir arıza çıktı diye bunu istemek bence çakallık.
srjkvon +1
araba kompleks bir makine. "çatal aldım, kullanmadan eğildi" dediğinizde yenisini vermeleri mantıklı olabilir ama bu kadar kompleks bir makinede tamamen yenisini istemek bence hem mantıklı hem de etik değil.
bozulan parça yenisiyle değişir ve yeni bir araçtan farksız olur.
Öncelikle araç benim değil hayatımda hiç 0 araç almadım.
Fakat insanların satın almak için çok ter döktüğü bir alet 20 günde bozulunca neden kaderine boyun eğip anahtar vurulmuş araç kullansın ki, o zaman gidip ikinci el bakardı... 0 araca para dökmenin o dediğiniz kadar toleransı yok bence:)
Ayrıca kompleks bir parça eyvallah ama yüzlerce marka var kompleks parçaları 20 günde bozulmayan:) Daha da efsane olanı; aynı aracın aynı banttan çıkan bir kopyası sorunsuz iken bir diğeri 20 günde bozuluyorsa bu ayıplı mal değil midir?
Ve bu bozulan alet için insanların hakkını araması neden çakallık olsun onu da anlamış değilim hukuki bir hak var ortada hukuk çerçevesinde hak talep etmek ne zamandan beri çakallık? Yasalar firmalara demiş ki bu ülkede bir mal satacaksan bu mal 6 ay içinde bozulmamalı. Velev ki bozuldu, o zaman o malı ilk üretildiği günden beri kusurlu sayarım diyor. Kompleks parçalardan oluşursa idare ediverin yazmıyor:))) Okuduğunuzu anladığınızdan ne kadar eminiz?
Bu arada dipnot: bayi bu değişim durumuna soğuk bakmıyor onu da söyleyeyim:) Sadece Kasım sonuna kadar beklemek gerektiğini söyledi araçlar o zaman gelecekmiş. Bizim burda merak ettiğimiz sürecin nasıl işlediği ve yeni araç gelince fark isteme durumu olur mu, bunu bayi de söylemedi henüz.
Aynı sorun kindle'da olsa, pili sorunlu çıksa mesela, aynı madde Kindle satış sözleşmesinde olsa, pil değişimi yerine herkes Kindle değişimi talep eder ama konu araba olunca siz çakal, oto bayisi suçsuz oluyor. 20 günlük arabada nasıl şanzıman arızası olabilir? Son sürat giderken geri vitese mi taktın? El frenini çekmeden yokuşta viteste mi bıraktın? Sorun kullanıcı kaynaklı değilse ürün ayıplı mal olmuyor mu? Konuyu bilmiyorum ama şu yardımcı olabilir: youtu.be
Hukukçu geldi açılın, siz ne çakal ne kötüniyetlisiniz. Hukukun size sağladığı hakkı da elbette ki sonuna kadar kullanacaksınız kesinlikle parça değişimini kabul etmeyin, bir avukat vasıtasıyla süreci yürütün. Bu ülkede 0 satılan araçlar hasarlı, boyalı çıkıyor kimse emekleri karşılığında çöp almak mecburiyetinde değil. Şanzıman gayet ciddi bir parça, Çakallıkmış güleyim bari sanki radyo düğmesi basmıyor.
Bayi soğuk bakmıyor dediğiniz iş ciddiye binince değişir o durum, ucundan ipucu vermiş, Kasım sonu demiş.
Yazılı belge isteyin, aracı da bırakın oraya bakın ne tepki verecekler.
Dilerim istediğiniz gibi olur herşey, ancak ben hiç sorunsuz duymadım, japon firması ise bir ihtimal veriyorum.
Güzel haberlerinizi editlerseniz, bizde mutlu oluruz.
Ben ortada bir çakallık göremedim. Sanki far ampulü patlamış gibi cevap vermişler. 20 günlük araçta şanzıman arızalanıyorsa araç ayıplıdır. Bu kadar basit aslında.
Diğer sorunuza cevap vereyim: Değişime onay verdiler ama ellerinde aynı araç yok durumu olmaz. 20 gün önce satılmış bir aracın aynından bir daha üretirler. Yani yeni kasası geliyor diye önceki kasanın üretimi zart diye bitmiyor. Ramp-up / Ramp-down diye bir süreç var. Yeni kasa geldikten sonra epey bir süre eski kasa da üretilmeye devam ediyor aslında. Ama diyelim ki eski kasanın banttan son inen aracını siz aldınız. O zaman mantıken ayıplı malın ayıpsız misli ile değişimi gerçekleşemeyeceği için siz sözleşmeden dönme, ayıp oranında indirim, ücretsiz tamir gibi seçeneklerden birini seçebilirsiniz. Yeni kasayı ücretsiz alalım durumu olmaz. Satıcı elinde 'ayıpsız misli' bir araç olmayacağı için diğer seçimlik haklara yönelirsiniz mecburen. Elinizdeki aracı iade edip yeni kasasını fiyat farkını ödeyerek alabilirsiniz ancak.
Hukuken haklisin ama hukuk ozunde zenginlerin oyuncagidir.
Sirket alman kokenliyse vermiyorum mahkemeye ver diyecek, verdin 3 sene surecek sonra yargitayi onun itirazi vs 5 sene sonra bir karar cikar. O da lehine olursa bu sefer o arabadan yok derler. Bir de onun karari derken burnundan getirirler.
Sirket icin bu surecin maliyeti sifir tl, cunku zaten hukuk departmani bos otursa bile maas aliyor. Ustune seni soguttuklari icin diger musteriler korkup yeni arac talep edemiyorlar.
Senede belki 10 arac bu sayede degismiyor.
Surada devasa bir entry var bunu anlatan.
eksisozluk.com
Japonlarda ikiletmeden sifir sanziman takip veirrler ama onlar da yeni arac vermiyor
Ilk sanziman arizasinda ayip mal diye geri verip yeni arac alman eli yuzu duzgun ulkelerde bile imkansiz. Araba firmalari cok guclu, devletler de bulasmak istemiyor. Bir de emsal teskil etme durumu var.
Benzer bir olay sifir aldigim aracta benim basima geldi, aracta coklu problem vardi, ilk 2 ay servisten cikamadi verdikleri ikame arac ile dolastik. Uretici ile gorustuk, arac garanti kapsaminda, ariza cikartmaya devam ederse bizde tamir etmeye devam edecez, yeni arac vermemiz soz konusu degil cevabi aldik.
Mahkemeye versen davalar seneler suruyor, avukat masraflari ucuk, arac zaten bunu degecek bir arac degildi orada alinabilecek en ucuz sifir araclardan biriydi.
2 ay sonunda araci gormeye gittim, aracta gogus, ic dosemeler (hali dahil), motorun buyuk kismi sokuk vaziyetteydi, arac daha 1000kmyi gormemisti. Bende bu araci geri almam bir formul bulalim dedim, tabii adamlara bunu ikna etmem 1 hafta kadar surdu.
Araci oldugu gibi bayiye geri sattim, baska bir arac aldim yurudum. Bu arada bana $1000 civari girdi. $250 hediye ceki falan verdiler, bir de yeni araca boya koruma falan hediye ettiler. Yeni araca 5 sene bindik hic problem cikartmadi.
hukuk mukuk anlaman ben ama vw ise yapar. dsgler 2014ten sonra sıkıntılı. vw sana kitler toyota çağırır halleder. 20 günlük araç şanzıman arızası veriyorsa ağır kullanıcı hatası yoksa bence firma değiştirmeli. kimse yeni arabasının değişenli olmasını istemez.
20 günlük araba şanzıman hatası veriyorsa ayıplı maldır. ayıplı malın iadesini istemek en temel hakkınız. bu araçların yapımında, yapım sonrası testlerinde yüzlerce mühendis çalışıyor. her ne kadar çok dikkat edilse de bazı şeyler gözden kaçmış, atlanmış olabilir. sıfır alınan ve 20 gün binilen bir araç bariz bir kullanıcı hatası yoksa(öyle olsaydı değişime okey denmez) arıza çıkaramaz, çıkarmamalı, çıkarıyorsa 10 bin-20 bin-30 bin kmsi gelince de benzer arızalar çıkarır. zaten araçlar sıfır satıldıktan sonra yanılmıyorsam 2000-3000 km'de servise çağırılıp genel bir kontrol yapılıyor. değişim/iade istemek hakkınız.
marketten peynir alıyorsunuz, skt'si 3 ay sonra, eve gelip peyniri bi kesiyorsunuz tam ortasında küf var. ne yapacaksınız gidip iade edip yenisini istemeyecek misiniz? belli ki ya saklama koşullarına uyulmamış, ya bozuk sütten üretilmiş, ya da tahmin edilememiş bir sorun çıkmış. 20 günlük arabada elektrik aksam kaynaklı far bile bozulsa iade/değişim istenir, bir kere bozulan daha sonra da bozulur. para kolay kazanılmıyor hele bu ülkede hiç kolay değil.