Yüksek lisans yapmış olanlara birkaç sorum var. Yüksek lisans iş hayatınıza nasıl bir katkı sağladı? Mühendislik Yönetimi programında yüksek lisans yapmayı araştırıyorum. Bir de MBA var tabii ki. MBA yapıp gerçekten yöneticiliğe geçiş yapan var mı? Bunların para tuzağı olması mümkün mü? İş nedeniyle sadece ikinci öğretim olanları dikkate alıyorum. Normalde isteğim kendi alanımda yüksek lisans yapmak. Bu durumda Mühendislik Yönetimi mantıklı olur mu?




 

Bunların para tuzağı olması mümkün mü?

-mümkün. yani bir konumda değilsen ve buna bağlı bir şeyler bekliyorsan muhtemelen böyle sonuçlanacak. MBA dışında satabileceğin bir okul değilse yine aynı etkiyi yapacaktır. Mesela bas parayı Boğaziçi'nde tezsiz yl yap bunu satarsın.

roe

benim çok vaktim olduğu için beyni çalıştırsın farklı şeyler öğreneyim ve maaşa etkisin diye yapıyorum
yoksa vaktimi buna gömmezdim

mühendislik, ürün geliştirme, teknoloji vs. alanlarında mümkünse çalışılan yerin iş alanında araştırma yapmak ve buna uygun üniversite seçersen gerçekten insanlığa katkısı olur

ya da iş değiştirmek için yeni bir sektör için altyapı oluşturmak
sanayiden üniversiteye geçmek

yöneticilik, ekonomi konularında gelişmek için eğitim programları var
y.lisans adı altında etiket ve derli toplu programa sahip olmak

bence bunlar mantıklı
gerisi heves

bir soru sorcam

Yonetici olmak icin MBA (veya muhendislik yonetimi vs tarzi onun cakmasi bir sey) okumaya gerek yok, onu oturtalim oncelikle. Muhemdislik, mimarlik, hemsirelik, vetereinerlik falan yapabilmek icin okulunu okumus olmak gerekir ama yoneticilik boyle regule edilen bir sey degil. Bir kurumda insan iliskileri iyi olan, stratejik dusunen, genel olarak hirsli insanlar yoneticilige yukselir. Gerisi yok.

MBA'in vaadettigi: gel sana iki sene genel isletme dersleri vereyim, sunum yapmayi ogreteyim. Bu sure icinde sinif arkadaslarinla network yap, birbirinizden bir seyler ogrenin, farkli sektorlerden arkadaslariniz olsun ve bunlari taniyin, vs vs. Bunun ne kadar katki saglayacagi senin mevcut sartlarina ve cevrene, son olarak da okudugun okula kalmis. Ama sonuc olarak kimse sirf MBA yapmis diye bir muhendisi Is bankasinda mudur olarak ise almaz. Oyle otomatik bir gecis yok yani.

Para tuzagi degil tabii ki ama mantikli degerlendirmek lazim.

hot potato

Etkisini olcmek zor, genellikle yuksek lisans mezunusun diye bir ise kabul veya terfi almiyorsun. Aldigin egitim sahaya yansirsa bu dediklerim oluyor. Istisna olarak isletme mezunu adam it'de calismak istiyordur gider o aladan yuksek yapar o farkli bir konu. Mba, muhendislik yonetimi falan bence bence meslekte ilerleyip yoneticilige yaklastigin yillarda degerlendirilmesi gereken konular.

pofudukayi
1

mobil görünümden çık