2023 seçimlerinde hükümet değiştiğinde yapmasını isteğiniz veya aciliyet kesbettiğini düşündüğünüz ilk değişiklik/yenilik ne olmalı?

Mesela;
-ötv nin kaldırılması
-parlementer sisteme geri dönülmesi
-khk kararlarının iptali
-bürokratların görevinden alınması vs.

 

Özgürlüklerin arttırılması.

bartholomew87

Kılıçdar sen misin?

- Gerçek anlamda demokratikleşme
- ÖTV düzenlemesi ama kaldırılmaması. Geçende biri "BMW bilmem ne için şu kadar vergi" diye başlık açmıştı. Afedersin ama 150bin dolarlık arabaya binecek olan da versin vergisini de kamu hizmetinde kullanalım. 10bin dolarlık arabayla 100bin dolarlık arabaya binen aynı oranda vergi vermemeli.

prole

ötv'nin kaldırılması : kısa vadede mümkün değil. devletin önemli bir gelir kalemi. devletin farklı kurumlarının bütçeleri var. ötv'yi kaldırdığınızda bu bütçelerin bazılarını devletin karşılaması mümkün olmayabilir. 2-3 sene içerisinde gelirler ve giderler dengesi gözetilerek, kaldırılması ya da hafifletilmesi mümkün olabilir.

parlamenter sisteme geri dönülmesi : yapılacak ilk şey bu mu olmalıdır? yoksa mevcut sistemde hızlıca bazı değişiklikler yapılarak, sonrasında mı sistem değiştirilmesi gerekir?

khk kararlarının iptali : tüm khk kararlarının yanlış olduğu kabulüyle böyle bir işe kalkışmak yanlış olur. kaldı ki devlette devamlılık esastır, hadi herşeyi değiştirelim demek de zor. kararların doğru ya da yanlış olup olmadıklarını yavaş yavaş gözetmek, anlamak lazım.

bürokratların görevinden alınması : akp döneminde bile bürokratlar o kadar sık değişiyor ki, kimse görevinde iş yapacak kadar uzun kalmıyor. benim görüşüm, işini yapan kalır, yapmayan gider.

co2s2

Aciliyet sırasına göre değil de aklıma geldiği kadarıyla

En önemlisi sağlam bir ekonomi yönetimi kadrosunun oluşturulması.

Üniversiteli enflasyonunun sonlandırılıp acilen üniversiteli sayısının azaltılması. İnsanların meslek eğitimine yönlendirilmesi.

Referansla, dini grupların tensibiyle; hakim,asker gibi kritik görevlere gelen kişilerle ilgili ayrıntılı bir operasyona gidilmesi.

biravekahve

yolsuzluk mahkemeleri kurulması

-kazanılmış haklar elden alınamaz kanununun devre dışı bırakılarak
son 20 senedeki her şerefsizliğin hesabının her sorumludan maddi olarak söke söke alınması

bir soru sorcam

Seçim Barajı arttırılmalı. Milletvekili sayısı azaltılmalı Yüzde 0.0005lik oy alma adına bu kadar parti olmamalı. Türkiye'ye parti değil istikrar lazım.

Cezalar caydırıcı değil , kanuni düzenlemeler yapılmalı. Bu da hapishanelerin dolmasına ve başka hapishanelerin yapılmasına engel olur. Büyük bir yük kalkar.
Yolsuzluklarla ilgili olarak cezalar hızlı olmalı kişinin haksız olarak elde ettiği mal varlığı hazineye devredilmeli. Tuhaf olan ülkemizde delilli kanıtlı olsa da haksız ya da suçlu olanın bile bir savunması ,gerekçesi olabiliyor işlediği suç için. Haksızım diyen yok gibi.

Ekonomide dalgalanmalara, fiyatların aşırı yükselmesine , dışarıya para gitmesine kaçırılmasına sebep olanlar da göz ardı edilmemeli.

Erva

Yolsuzlukların peşine düşülmesi, haksız kazanılan her kuruşa el konulması.

marla is in my head

ötv'nin kaldırılması. devletin ihtiyacı varmış da bilmem ne.. sen devlet misin kardeşim? sen vatandaşsın ve vatandaş gibi düşüneceksin. devlet gibi düşünüp "ayh devletimin buna ihtiyacı var" dersen devlet de seni yolmaya devam eder. ötv ile yaşamaya alışamayız ve yeni hükümet geldiğinde de kesin kriterim bu olacak. bir iyileştirme göremezsem de babam olsa oy vermem bir dahaki seçimlerde, 5 yıllık bir dönemden bahsediyoruz nihayetinde. ötv konusun refahımızla doğrudan alakalı bir mesele.

ardından seçim barajının düşürülmesi gelir. mecliste temsiliyeti maksimuma çıkarmalıyız. hiçbir partiyi bu konuda ittifakların insafına bırakamayız. %9.99 alan bir seçmen iradesinin yok sayılması gibi bir aptallık olamaz. kaldı ki, akp'nin %35 oy ile %65'lik temsiliyet oranı yakaladığı 2002 seçimlerini kimse unutmasın rica ediyorum bu saçma %10 barajı yüzünden.

asırlardır yandaş bir süredir çağdaş

ötv ile ilgili bir ekleme yapmak isterim.

son rakamları hatırlamıyorum ama örneğin 100bin liraya kadar olan araçlardan %25, 100bin lira ile 200bin lira arasındaki araçlardan %45 ötv alınıyor olsun. şöyle bir saçmalık oluyor. aracın vergi öncesi fiyatı 100bin lira ise , satışı 125bin oluyor, 101bin lira ise satış fiyatı 146bin lira oluyor. bin liralık bir fark, 21bin liralık bir fark yaratıyor.

halbuki gelir vergisinde olduğu gibi, 100bin liraya kadar olan kısımdan %25, 100bin ile 200bin lira arasında olan kısımdan %45 alınmalı.


tabii en doğrusu, bu uygulamanın 2-3 sene içinde yavaş yavaş sonlandırılması.

co2s2

hukukun üstünlüğü sağlansın. gerisi gelir zaten.

bohr atom modeli

hukukun üstünlüğü
İstanbul sözleşmesi
tüm devlet kurumlarında haksız yere başa geçen insanların tekrar sınava falan sokulmasını isterim.
Eğitimden dinsel öğelerin çıkartılması.

zimbirik
1

mobil görünümden çık