Bir yeni kiracı tuttu evimizi. Biraz problemli bir tip. Kirayı düzenli ödese de tavırlarından rahatsız olduk, kavgacı biri. Bu kişiyle 1 senelik kontratımız var. Bu 1 sene sonunda gerekçe göstermeden çıkartabiliyoruz değil mi? Benim taşınma ihtimalim de oluşabilir.

diğer soru da şu; yasal olarak ne kadar önceden haber vermemiz gerekiyor kiracıya çıkmasından önce?


 

Gerekçe göstermeden çıkaramazsın. Kira sözleşmesi, kiracı isterse bitiminden en az 15 gün önce bildirilmek şartıyla bitirilebilir. Mülk sahibi kendi ya da birinci derece yakını oturmayacak ise veya kira aksatma, mülkün yeniden imarı, tamiri vb. gibi durumlar olmadığı sürece sözleşmeyi 10 yıldan önce feshedemez.

Türk Borçlar Kanunu
Madde 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

himmet dayi

@himmet dayı
O zaman sözleşme neden 1 senelik yapılıyor mantığı anlamadım. Kiracının beğenmeme hakkı kadar ev sahibinin yok mu? Deneme süreci diye bir şey yok mu?

Unde bach canim

Abi yasama organı ben değilim. Bu soruların cevabını ben veremem o yüzden.
Ama yasama organı ben olsam ben de buna benzer kanun koyardım. Kiracıyı 1 yılın sonunda gerekçe göstermeden çıkarmak kiracıya büyük mağduriyet yaratır. Diğer durumda mülk sahibi de mağdur olabilir tabii ama kiracının olacağı kadar değil.

Ev sahibinin beğenmeme hakkı ne demek? Kiracı evi beğenmeyebilir, komşu gürültüsünü beğenmeyebilir, muhiti beğenmeyebilir, apartman yöneticisini beğenmeyebilir. Ev sahibinin beğenmemek için nasıl bir gerekçesi olabilir ki? Mülkü kiraya verdikten sonra kiracı ile muhattap olmasına gerek bile yok. Kirayı banka üzerinden alacak, her yıl yasal zammını yapacak. Kirayı zamanında aldıktan sonra kiracı beğenmemek biraz garip.

himmet dayi

Apartman ise, apartman sakinlerinin imzasıyla olabilir diye biliyorum.

1195

@himmet dayı
O iş öyle olmuyor hocam. Birçok neden var bunun için. Mesela kiraya zam oranında “ben yapamam” diyor. aynı zamanda çıkmak istemiyor. Çıkarken evi tahrip edip çıkma riski var.
Sizle arasındaki bazı gereksiz talepler sonucu kasten eşyaları bozup “bu bozuldu gel yaptır, demirbaş bu, yoksa ben yaptırır kiradan keserim” diyebiliyor. Bir sürü problem. Adam 600 lira kiraya verilen evi 1000 lira edecek şekilde yeni laminant parke, yeni duşakabin yeni mutfak dolabı yaptırmanızı istiyor. E kardeşim böyle beğenip bakıp tutmadın mı? Bu yüzden bu ev 600 lira. E ben bunları yaptıracaksam elime kira geçmeyecek, 10 sene sonra zaten kırıp döküp çıkacaksın. Aynı masraf yine baştan. Ondan sonra da “e biz insan değil miyiz hayvan mıyız burada böyle yaşayacağız”. Hayvanlık olarak görüyorsan kendine niye layık gördün o zaman bu evi de taşındın.

Ya mesela komşulardan duyduk. Eşyalı kiraya verdiğimiz evde fırını kadın ticari işi için kullanıp durmuş. Ev tipi ürünler bu tempoya dayanacak güçte değil ve haliyle bozulmuş. (Askeriyede ev tipi çamaşır makinesinin sürekli bozulması gibi). Şimdi benim zararım ne olacak? Yan gel yat kiranı al olsa keşke.

Özetle ev sahibi misiniz bilmiyorum ama ruh hastası çok bu memlekette.

Unde bach canim

Ben zaten bütün kiracılar melektir, ev sahipleri şeytandır demedim. Muhitte kiralar çok arttı diye bin takla atıp kiracıyı çıkarmaya çalışan ev sahiplerini de duyuyoruz sürekli. Evde kombi bozulur, ev sahibi "sen bozdun" der yaptırmaz. Duvar rutubetten simsiyah olur umursamaz vs. vs.

Sözün özü tek taraflı bakmamak lazım olaya. Ben seni tenzih ederek söylüyorum; bahsettiğin karakterde ev sahipleri de var. Sonuçta kanun kişiye özel konulamıyor. Yasa belli. 10 yıl olmadan gerekçe göstermeksizin çıkartamıyorsun. Fotoşop değil ki bu deneme süresi olsun.

himmet dayi

@himmet dayı
Tabii ki yasalar çerçevesindedir onu anladım. Fakat söylenilen şeyler herkes için geçerli olmuyor maalesef. Kombi gibi ürünler kronik bir hatası yoksa(dandikliğinden), çok eski değilse ve elektrik kesintisi sık yaşanmıyorsa kullanıcı hatası olmadan kolay kolay bozulacak mallar değiller. Kombinin düğmesi düşmüş diye para ödedik, yapılana kadar ayarı için oraya çivi soktu ya kiracı. Yani gelde yaka paça kapıya atma bunu. Gavur malı nasıl olsa mantığı var. Belki 9-10 kiracı değiştrdik. 1 tane düzgününe denk gelmedik. Biz ise kadın duşta kalmasın diye 5000 liralık kombi taktıran ev sahibiyiz 650 lira kirası olan yere. Kartı tamir ettirip dura da bilirdik acımayıp.
Neyse biraz dert yanmış oldum kusura bakmayın tabii sizinle ilgisi yok bu durumun ama.

Unde bach canim

Sözleşmenin bitmesine 1 ay kala Noter'den yazılı olarak kira kontratının yenilenmeyeceği ve konutun kendiniz tarafından kullanılacağını, bu sebeple kontratın dolduğu zaman evden çıkmasını içeren bir ihtar gönderin. Tek çözümü bu, avukattan parayla aldığım bu bilgiyi de buraya yazmış olayım :D

BuddyGuy

@buddy
Aslında bu gerekçeler bilinen şeyler neden bunun için para verdiniz ki:)
Hatta böyle bir neden sürünce size mani olmak için belirli süre başkasına kiralayamıyorsun. Kiralarsan eski kiracı da bunu kanıtlarsa aleyhine kullanabiliyor.

Benim sorduğum şey bahane sunulması gerekliliğiydi aslında. Yoksa ben zaten taşınacağım gibi duruyor ama kesin değil (ev annemin üzerine)

Unde bach canim

@adse
En iyimser halini yazdım. Başka zaman bozulmayan 3 beyaz eşyanın 3ü de 3-4 sene içinde bozuldu mesela. Herbiri ortalama 1000 lira masraf. Kim bilir nasıl hor kullandı. Çıkarken sadece bu kiracının ekstra masrafı 500-600 tl yumuşak yüzlü abim iade etti depozitini. Yasal olarak zam yapmadan oturduğu kira farkı sadece 2400 lira.

Unde bach canim

Kira sözleşmenizde ödeme tarihi yazar. Bir gün dahi geciktirse hemen ihtar gönderin. İlla ki birkaç gün geciktiği olacaktır. Bir yıl dolduktan sonra yasal zam oranı uygulayın. Bir lira dahi eksik zam yapmayın. Eksik ödeyecek olursa yine ihtar çekin ya da icra takibi başlatın. Bir kira yılı içinde iki haklı ihtar olursa tahliye için dava açma hakkınız olur. Bunun dışında komşuluk hukukuna aykırı davranışları nedeniyle de tahliye oluyordu sanırım ama onun detayını hatırlamıyorum.

bhhs
1

mobil görünümden çık