Meb de kpss var atama var filan üniversite de nasıl oluyor işleyiş?
Yüksek Lisans ve sonra doktora yapılıp mı giriliyor?
Tezli yüksek lisans yapmış olsam nereye nasıl başvurmak lazım?
üniversiteler ilan veriyorlar, koşullarınız uyuyorsa hepsine ayrı ayrı başvuru yapıyorsunuz. www.ilan.gov.tr şu sitede güncel ilanları ve istenilen şartları görebilirsiniz.
www.ilan.gov.tr
linkteki ilanları takip ediyorsunuz. koşulları uyan yere başvuruyorsunuz.
kpss yok ama ales ve yds var. eğer ilandaki koşullar tutuyorsa direkt üniversiteye başvurup diğer adaylarla birlikte, yüksek lisanstaki gibi bir bilim sınavına giriyorsunuz.
sadece yds ve ales için standart bir taban puan şartı vardır, bunu dışındaki özel şartları her üniversite, her fakülte, her bölüm kendi belirler. örneğin başvuru koşulları arasında yüksek lisans yapma şartı olabilir de olmayabilir de, ya da yüksek lisans yapıyor olmak şartı da olabilir.
verdiğim linkteki bir kaç ilanı inceleyin, anlarsınız.
%90 torpille döndüğü için çok da araştırmaya gerek yok aslında :)
başvuracağınız kadroya hocanın/rektörün/dekanın istediği kişi alınacaktır büyük ihtimalle.
okula ve bölüme göre değişiyor ama genelde ales ve yabancı dil puanı gerekiyor. minimum kaç olacağı da şartlara göre değişiyor. genelde yl ya da doktora "yapıyor olmak" şartı aranıyor. yani çoğu zaman yl yaparken girmeniz lazım, mezun olunca zor.
nasıl takip edeceğim derseniz de ilan.gov.tr sitesinde her okulun hangi bölümlere kaç kişi alınacağı, şartları vs. yazıyor. siz de size uyanlara gerekli belgeleri ileterek başvuruyorsunuz.
daha sonra sözlü/yazılı sınav yapılıyor. ales, mülakat, yabancı dil, mezuniyet ortalaması vs. hepsinin belli bir oranda yüzdesi alınarak ortaya nihai bir puan çıkartılıyor ve yüksekten düşüğe doğru sıralanıyor. en tepede kim varsa o giriyor falan filan.
torpilin döndüğü nokta da mülakat aşaması. genelde normal adaylara çok zor ya da saçma sapan alakasız sorular sorulur ve düşük puan verilir. torpilliye ise naber nasılsın denilerek 90-100 puan verilerek birinci sıraya çıkması sağlanır.