asıl açıklaması olamaz. çünkü müslümanların kutsal kabul ettiği kitapta yengeç ve türevlerine dair bir şey yok. "denizden çıkanlar helaldir" diye bi ayet vardı. kalanını insanlar kendi yorumlarını yapıp peygambercilik/tanrıcılık oynuyorlar.
domuz için özel ayet gönderilirken; yengeç için gönderilmemişse yengeçte pek sorun yoktur.
maide suresine göre yorum yapıyor insanlar. ilgili surenin 96. bölümünü ekliyorum.
"Kendinize ve yolculara geçimlik olmak üzere sularda avlanmak ve onu yemek size helâl kılındı. Kara avı ise ihramda bulunduğunuz sürece size haram kılındı. Toplanıp huzuruna varacağınız Allah’tan korkun."
yengeçi dalgıç avlarsa helal, karada sen ben avlarsak haram gibi duruyor. ama ne diyor? "ihramda bulunduğunuz sürece" diyor. yani hac görevini yaparken gibi bi anlamı var. yani hacı olma durumun yoksa yiyebilirsin.
İslam'da mezheplere göre görüş farklılıkları var.
Hanefi'de balık suretinde olmayanlar yenmez deniyor (haram mı mekruh mu hatırlayamadım)
Şafi'de ise denizde yaşayan kabuklular da yenilebiliyor, ayrıntılar için yine de bir bakmak lazım.
canlı pişiriyorlardı galiba bunu
Enam suresi 145. ayet
De ki: "Bana vahyolunanda, leş veya akıtılmış kan veya domuz eti -ki bu pisliğin kendisidir- ya da günah işlenerek Allah'tan başkası adına kesilmiş bir hayvandan başka, onu yiyecek kimseye haram kılınmış bir şey bulamıyorum." (Ancak) azgınlık yapmayacak ve sınırı aşmayacak şekilde kim (bunlardan yemek) zorunda kalırsa,* (bilsin ki) Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir.*
A'râf Suresi - 157 . Ayet:
Onlar, ellerindeki Tevrat’ta ve İncil’de yazılı buldukları o elçiye, o ümmî peygambere uyarlar. Peygamber onlara iyiliği emreder ve onları kötülükten meneder; yine onlara temiz şeyleri helâl, pis şeyleri haram kılar. Ağırlıklarını kaldırır, üzerlerindeki zincirleri çözer. O peygambere inanan, onu koruyup destekleyen, ona yardım eden ve onunla birlikte gönderilen nura uyanlar, işte bunlardır kurtuluşa erenler.
yengeç yenilemez şeklinde gerçek bir hadis yoksa
benim söylemim temiz olan şeylerin yenilebileceği
yengec, istakoz canli canli pisirilir. Once oldurulse sikinti yok bildigim kadariyla. Midye ise once oldurulur bu yuzden helaldir, yengec, istakoz vs gibi canli pisirilenler haramdir
canlı pişirilmesi ile alakası yok.
mezhebe göre değişiyor. çoğu mezhepte denizdeki tüm canlılar helaldir. şafii ve hanefilere göre ise bazıları haram. hanefilere göre balık suretinde olmayanlar yenmez, hem görünüş hem et olarak habis yani pis sayılırlar. şafiiler ise dediğiniz gibi hem karada hem suda yaşayanları helal görmezler.
soru haram olduğu kabulü ile sorulmuş.
Neyin helal neyin haram olduğu belirlemek Allah'a aittir. Bir mezhebin görüşüne , bir cemaatin kararına vesaire değil.
Yukarıda ayetler paylaşılmış ama orada da "peygamber" ifadesinin kullanıldığını görüyorum.
Kuranda ya "resul" ya "nebi" olarak geçen ifade "peygamber" olarak kullanılarak yanlış mana veriliyor.
Öncelikle "resul" ve "nebi" kelimelerinin farkını öğrenmek için araştırma yaparsanız dolaylı yoldan sorunuza da cevap bulabilirsiniz.
ayetin arapça metninde
hem resul hem de nebi kelimeleri var
الرَّسُولَ النَّبِيَّ
görev olarak bir fark yok
@bir soru sorcam
Resul ile nebi farkını araştırmanızı öneriyorum.