Standart kira sözleşmelerinde siz bir şey ekleyip cikarmadiysaniz kendinize bununla ilgili bir madde oluyor. Onu gerekce göstererek hukuki işlem baslatabilirsiniz. Yoksa öyle bir madde sözleşmede onu bilmiyorum napilir.
çıkmayı kabul etmeyebilir?
sözleşmede yazıyor mu kira artış şartı?
mahkeme/icra yoluyla yasal hakkınızı alabilirsiniz, biraz uzun sürebilir ama süreç sizin lehinize sonuçlanır.
çıkmayı kabul etmiyor yazmadım. kira zammını kabul etmiyor yazdım. daha çıkın demedik. 10 yıla yaklaşan bir kiracı. kontrat otomatik uzuyor yani. herhangi bir zam oranı yok kontratta.
5 yılı dolduysa emsal kira kararıyla yeni bir oran belirlenebilir, 10 yılı dolduysa sebepsiz çıkartabilirsiniz.
Yani 5 yılı dolduysa, 5 yıldır yasal oranlarla 5. yılın kirası 2000 tl olduysa, ama çevrede emsal kiralar 3 bin lira ise yeni bir kira belirlemek için başvuru yapabiliyormuşsunuz. Bunu da yeni öğrendim, doğruluğunu teyit etmedim ama.
Bu zamanda yasal artış oranını kabul etmeyen kiracı da düşman başına, millet %30-40 zam yapmak istiyor, kiracılar yasal oranda zam yapan ev sahibine "iyi adam" diyor.
eğer kontratta tüfeye göre zam yapılır yazıyorsa ve zam döneminde eksik kira yatırırsa hemen ihtarname çekiyorsunuz noterden.
2 tane ihtarname sonrası tahliye davası açma hakkınız oluyor.
böyle durumlarda yapılacak iki önemli şey var:
1 - zammı haber verdiğiniz ve kiracının kabul etmediği iletişimlerinizi not etmeniz iyi olur. telefon konuşması ise "şu gün aradım, hayır dedi" gibisinden, mail ise çıktı alın, whatsapp ise ekran görüntüsü alın. kenarda dursun. eğer elinizden şu ana kadar yazılı çizili bir şey yoksa, mümkünse bundan sonra tüm görüşmelerinizi yazılı yapın. whatsapp bile iş görür.
2 - zammı noterden ihtarname ile haber verin. ellerinde hazır örnekler bile vardır belki. bir avukat tanıdığınızdan rica edin, onlarda da örnek illa vardır. ihtarnamenin bir tarafına "evin bulunduğu bölgedeki benzer evlerin kira rayiçlerine bakıldığında, söz konusu zam oranının bile düşük kaldığı görülmektedir. Mevzuat gereği rayiç belirleme davası açılarak, kiranıza çok daha yüksek bir oranda zam yapılması mümkün iken, yapmış olduğumuz zam miktarı cüzi ve yasal sınırlar içerisindedir. Yeni dönemdeki kiralarınızı bu zam oranıyla yatırmamanız halinde, rayiç belirleme davası açma ve/veya tahliye davası açma haklarımızı saklı tutarız" gibisinden bir şey eklemeniz de iyi olabilir.
bir ev sahibi, bir tanıdığıma saçma sapan bir zam yapmıştı. bunlar da kabul etmemişti. babamın da (emekli noter) tavsiyesi ile , tanıdıklarım yasal zam oranı ile yatırmaya devam etmişlerdi. ev sahibi önce parayı geri gönderdi, sonra komple banka hesabını (en azından bizim bildiğimiz hesabı) kapatmıştı. sonrasında yine babamın tavsiyesi ile , postane üzerinden isme göndertmiştik parayı. (bunu neden anlattım bilmiyorum, aklıma geldi)
Hocam bu işi sulh yoluyla çözmeye çalışın. Kanun kiracılara çok pozitif ayrımcılık tanıyor. İcra falan derken bi bakmışsınız 5-6 ay kira alamamışsınız.
teşekkürler arkadaşlar. kiracılarımıza hep yardımcı olduk bu yüzden evin kirası çevreye göre oldukça düşük kaldı. yeri geldi zam yapmadık. şimdi sadece tüfeye göre zam yapacağız. ona da bir sürü bahane itiraz gelince yani evi satsam daha iyi. bilgiler için hepinize teşekkür ederim. bir yol bulacağız bakalım.