kimlik gibi düşünebilirsin.
Sahibi belli oluyor, kayıt altına alınıyor, hayvanın kimlik numarası oluyor. Böylece umarım ileride bakamadık diye hayvanı sokağa atanlara yaptırım gelir falan. Sanırım aşı bilgileri de kaydediliyor, çipi okuyunca ulaşılıyor ama bundan emin değilim.
Bildiğim kadarıyla henüz çip zorunluluğu tehlikeli tür sayılan köpekler için var. Derken şunu buldum: Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, köpek sahipleri 1 Ocak 2021, kedi ve gelincik sahipleri ise 1 Ocak 2022 yılından itibaren en geç 1 yıl içinde kimliklendirme işlemini yaparak bakanlığa bildirecek.
hiçbir işe yaramıyor.
vetler de aynı şeyi söyleyecek.
çipin takip sistemi yok.
en kötü kedinin başına bir şey gelir de, veterinere götürülürse, çipten "sahibi"ne ulaşma imkanı var.
geçen gün kayboldu benimki, çipi kullanamadık.
zorunluluk da ertelenmiş olabilir. veterinere danışın derim.
Yani takip edemezsin çünkü öyle bir teknoloji pahali olur.
Fransa'da ev hayvani kayit sistemi var. Misal hayvan kayboldu,oldu falan oraya bildiriyorsun. Kayboldu bulundu, çipteki bilgilerden seni buluyorlar.
Kimlik olarak kesin calisiyor mu ki? Bi de vet nereden bilecek acaba biri aldi kapti evine koydu vete goturdu goturmedi, goturse bile vet der mi ki dur bi cipine bakalim diye.
Zaten ev kedisi hayvani evden kacarsa gecmis olsun gibi geliyor bana o yuzden cipin tek olayi kimlikse pek ise yarar gelmedi.
Peki uygulamasi acili zahmetli mi?
uygulaması için, Casper beyin operasyon geçirmesi gerektiği için narkoz vermişlerdi.
o anda aradan çıksın diye yaptırmıştık.
yani parazit iğnesi bile canını yakıyorken...
bir de şu var.
çip okuyucu var mı? çünkü kimlik kartından baktılar şu vakte kadar. aşıları da oraya kaydetmiyorlar. bodrum ve izmir'deki veterinerler bizim aşılarımızda bunu yapmadı, kesin olarak söyleyebilirim.
tekrar ediyorum, işe yaramıyor çip.
kediler tasma sevmez ama, sürekli kaçan bir kediyse ben olsam minik bi tasma ile Apple Airtag takarım.(köpeğe de olur mesela) O gerçekten kaybolan bir şeyi bulmayı sağlıyor (çevresinde bir iphone ipad bişey olduğu sürece o son konumu görebiliyorsun)
Kacan kedi degil zaten o ihtimali almiyorum bile. Ha zaten kacsa hic sansi yok ben bulamadan basina bir is gelir o yuzden hic hayvana eziyet etmeyeyim en iyisi
şimdi veteriner hekimi olarak şöyle anlatayım;
çip sistemi gelişmiş ülkelerde hayvanların "evrak" takibi ve kimliklendirilmesi amacıyla uygulanıyor. ülkemizde de AB uyum yasaları ile giriş yaptı. 2000'li yıllardan beri birkaç kez zorunlu oldu, uygulanmadı tekrar zorunlu oldu tekrar uygulanmadı vs.
peki çip ne işe yarıyor?
çip, çip okuyucu cihaza bir numara yolluyor. o numarayı da sisteme girince hayvanınıza ait tüm bilgiler dökülüyor. hayvan kimin? ne zaman doğdu? hangi aşıları yaptırdı? operasyon geçmişi nedir? gibi veriler olacaktı... ama olmadı :D
çip bilgileri nerede?
ilk başta bakanlık başladı, sonra belediyelere devrettiler, şu anda kimde bilgim yok sanırım tekrar bakanlığa döndü. e reçete sistemine entegre olabilir. klinisyenliği bırakalı çok oldu son durumu ne bilemedim.
taktırılmalı mı?
yaptırılabilir. Eğer hayvanınız yurtdışına çıkacaksa mutlaka çipinin olması gerekiyor. ama benim kedi evden bile çıkmıyor ne yurtdışı gibi bir durum varsa "@janderzel zartanyan" ın dediği şimdilik çok mantıklı.
can yakar mı?
evet. normal enjektörler bile can yakarken deri içine o koca iğnenin girmesi canını yakacaktır. travmatik mi? hayır. zarar verir mi? hayır. bluetooth/gps bağlantısı var mı? hayır :D sadece numara. ensenize tc kimlik no yazdırmışınız gibi düşünün.
ciddi şekilde uygulanırsa güzel kazanımlar verebilecek bir uygulama. ama 20 yıldır bu çip davası mevcut, 20 yıldır düzgün bir altyapı oluşmamış durumda. 20 yıl önce de ceza vardı ben daha uygulayanı görmedim.
özetle; yurtdışına çıkışta zorunlu olan, yurtiçinde de şimdilik bir etkisi olmayan güya yasal zorunluluk.