A kişisi: 20.000 tl maaşı var
B kişisi: 4000 tl maaşı var
Enflasyonun %30 olduğu yerde bu iki kişi %20 oranında zam alsın (Türkiye gerçeği). A kişisinin maaşı 4000 lira artarken B kişisinin maaşı 800 lira artacak. 4000 liralık artış ile enflasyonun getirdiği ilave masraflar karşılanır ve üzerine biraz da para kalır diye düşünüyorum. Ama 800 liralık zam, artan masraflar ile eriyip gidecek ve elde ilave bir şey kalmayacak.
Çürütün bu tezi.
Temel ihtiyaclar acisindan tabii ki evet. Ekstrem bir ornek olarak 1 milyon lira maasin oldugunu dusun. Senelerce zam almasan bile temel ihtiyaclarini her zaman karsilayabilirsin. Maasi 4000 lira olan biri 2 sene sonra karsilayamaz hale gelir.
Iki senaryoda da her sene alim gucun duser sınırsız seyler alabilecegin bir evrende.
Soyle de bakilabilir: 20000tl maas alan kisi enflasyonun altinda zam almaya devam ettigi surece seneler icinde alim gucu 4000 lira maas alan kisininkine dusecektir her sene aslinda maas "indirimi" aldigi icin. Sadece biraz daha uzun surer.
Harcamaları bire bir aynı, aynı ürünleri tüketiyor bu 2 kişi diye düşünürsen elinde kalan paranın miktarı daha fazla olduğu için bu yanılgıya düşüyorsun.
Örneğin her 2 kişinin de tüm aylık masrafları 3500 tl. 4000 alan kenara 500 atıyor diğeri 16.500
%30 enflasyonla 3500 tl lik harcama paketi 4550 tl oldu, %20 zam alan 4k maaşlı kişi artık kenara 250 tl atabiliyor. 20k maaş alansa 19.450 tl.
Bu mantıkla elinde kalan daha çok gibi görünüyor ama değil. Çünkü enflasyon öncesi o kenara ayırdığı 16.500 tl, %30 enflasyonlu haldeki 21.450 tl'ye denk düşüyor. Yani 20k maaş alan kişi 2000 tl zararda her ay.
Paranın kağıt olarak bir değeri yoktur. Alım gücü düştükten sonra miktar olarak ne kadar elinde kaldığının bir önemi yok o yüzden.
Her ay 16.500 tl kenara koyup 10 ayda 165k değerinde bir ev alıyordu diyelim. %30 enflasyon sonrası o evin fiyatı minimum 214.500 tl oldu. %20 zam sonrası kenara 19.450 tl koyabilen bu kişi, aynı evi alabilmek için artık 11 ay biriktirmek zorunda. Enflasyon öncesine göre 2950 tl daha fazla biriktiriyor gibi görünse de 1 ay daha fazla çalışmak zorunda artık. Enflasyonun %10 altında zam bu kişiye 1 aya mal oldu.
Açıklanan enflasyon oranı genelde fiyatı en az değişen, en ucuz, temel ihtiyaç malzemeleri üzerinden hesaplanıyor. %30 enflasyon olan yerde, 20k maaş alan insanın harcadığı tenis raketi, tenis kortu kirası ve tenis hocası ücreti %30'dan daha fazla fiyat/ücret artışına gidiyor.
Ek olarak ithal edilen ürünlerde kur nedeniyle gerçekleşen fiyat artışı, açıklanan eflasyonun çok üzerinde kalıyor.
enflasyon, pahalilik vb her seyden bagimsiz olarak aldigin maasin yuksek olmasi her halukarda avantajlidir.
hani diyorlar ya len norvec cok pahali cok para kazansan ne farkeder diye. o is oyle olmuyor. adam oranin fakiri ama alim gucu cok yuksek gene araba, elektronik, giyim vs vs konusunda. tamam kavun karpuz pahali olabilir ama bir insan gelirinin buyuk kismini genellikle gidaya degil tasit ev ve elektronik cihazlara harcar.
yani maasin yuksekse enflasyondan da daha az yara alirsin cunku tolore edebilir gucun var gene.
yine yukarida yazilan enflasyondan oturu biriktirdigin para artar ama degeri azalir dusuncesi de cok gercekci degil. cunku insanlar her zaman gercek enflasyon degerinden daha az zam alirlar.
hayır. belki adam 40.000 alıyor ama 40 çocuğa burs veriyor. geliri enflasyondan daha az arttıysa kayıptadır.
Hergün 2.5 liradan bir ekmek yersek kişi başı ayda 75 lira mutfak giderimiz olur ve enflasyon bizi etkilemez :)))
Şaka bir yana enflasyon denen şey bir genellemedir. Ve ülkemizde asgari ücretliler ülkenin çılgın miktarda bir nüfusunu oluşturduğu için onların tüketimini yaptığı ürünlerin fiyatları piyasadaki aktörlerin ve miktarların çokluğu sebebiyle daha küçük talep gören ürünlere göre rekabet koşulları dolayısıyla daha yavaş zamlanır.
Dolayısıyla niş tüketim ürünlerini talep eden kitlenin hissettiği enflasyon asgari ücretlinin hissettiği enflasyonun 2 katı bile olabilir. Ama tam tersi olamaz.
Herkes sadece ekmek tüketse aynı etkilenirler tabii ama iyi para kazanan da bi tık daha niş tüketim yapıyor işte.