Evet arkadaşlar, gün geçmiyor ki yeni bir sorunla karşı karşıya kalmayayım.

Yaklaşık 6 ay önce otobüs numaralarını uzaktan okuyamadığımı fark ettim ve doktora gittim. Uzağı 0.25 derece göremediğimi öğrendim. Doktor gözlük takmama gerek olmadığını söyledi. Bu 6 aylık sürede bunun ilerlediğini fark ettim ve geçenlerde tekrar başka bir doktora gittim. Doktor derecemin 0.50 olduğunu söyledi ve gözlük verdi. Araba sürerken ve sinemada vs. gözlüğü kullanabileceğimi söyledi. "Gözlüğü kullanmazsam derecem ilerler mi?" sorusunu ise "Bilmiyorum" diye yanıtladı.

Bu durum beni çok üzdü zira 27 yaşındayım ve bugüne dek gözlerimle ilgili hiçbir sorun yaşamamıştım. Muhtemelen salgın sürecinde evde çok fazla kaldım ve hem bilgisayarı hem de telefonu yoğun şekilde kullanmam nedeniyle bu sonuçla karşılaştım. 0.50'yi öğrendiğimden beri gece yatağa telefonla girmiyorum ve gün içerisinde sürekli uzağa bakarak gözlerimi dinlendirmeye çalışıyorum. Çok üzüldüm çünkü yaşım çok genç ve göz bu kadar kolay bozulan bir şey mi yani? E biz şimdi ne yapacağız günlük hayatta? Ben bu yaşta böyleysem yaşım ilerledikçe nelerle karşılaşacağım? 6 ayda bir 0.25 derece ilerleyecekse ben bir süre sonra kör mü olacağım?

Şimdi ben ne yapayım? Uzaktan gelen toplu taşıma araçlarının numarasını görememek haricinde gündelik hayatta hiçbir sorun yaşamıyorum. Kimileri gözlük takarsam gözümün gözlüğe alışacağını ve derecemin artacağını söylüyor. Kimileri de gözlük takmam gerektiğini ve aksi takdirde derecemin artacağını iddia ediyor. Siz ne diyorsunuz? Beni biraz teselli edip tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz?

Sevgiler,

 

bence gerek yok. ben de 0.5 numarayım. fakat doktora gitmeden bunu bilmiyodum. herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum çünkü gerçekten küçük bi numara

jelly bear

uzmanı, doktoru gelip belki bilimsel olarak açıklar ama anladığım kadarıyla göz numarası öyle periyoda bağlı lineer ilerleyen bir şey değil, o kadar da endişelenmeyin. ama doktorun dediği gibi araç sürerken, sinemada vs. yani hızlı görüntülerin geçeceği ve gözünüzün sürekli art arda yakın ve uzağa çok çabuk odaklanmaya çalışacağı zamanlarda gözlük takın bence.
bilgisayar ve telefon kurcalamanın göz bozukluğuna etkisi olduğuna inanmıyorum. dokuz yaşımdan beri gözlük takıyorum, son beş yıldır da evden bilgisayar karşısında çalışıyorum. gözlerim sizin düşüncenizle şimdiye kör olmalıydı, fakat numarasının az da olsa gerilediği oldu.

gkhncnzdgn

Çocukluktan beri gözlük takanlar ne yapsın:) Göz numarası sürekli ilerleyecek diye bir şey yok. Kişiden kişiye değiştiği için biri benimki ilerledi der, öbürünün gözü ilerlemez.Lens kullanabilirsin, çok rahat.

oyokbuyoknevar

“Yakından televizyona bilgisayara bakarsan gözlerin bozulur”

Yok böyle bir şey.

“Doktor bilmiyorum dedi”

Doktor genlerinizi bilemez

Göz tahrip edilmediği halde (yüksek havale sonucu şaşılık, bilinçsiz lens kullanımı, gözlerin kimyasala maruz kalması, yanlış göz ameliyatı gibi) gözler bozuluyorsa bu ya genetik ya da yaşa bağlıdır. 27 yaşında olduğunuza göre genetiktir. Genetik problemlerin hangi yaşta çıkacağını bilemediği için doktorun “bilmiyorum” demesi gayet doğaldır. Kendinizi suçlamayın, genlerinizi suçlayın:)

neysene

Bence baska bir doktora daha gidin. Acikcasi bize eskiden soylenen "gozluk takmazsan ilerler" idi ama simdi bu konudaki gorus degismis olabilir. Ama her turlu doktorun cevabi yanlis. Zira doktor boyle bir soruya "bilmiyorum" diyemez, "bunun bir etkisinin olup olmadigi net degil", "bu konu arastiriliyor" vs. der, "ben bilmiyom valla" diyemez.

Neden miyop olundugu hala tartismali bir konu ama son zamanlarda tv vs. izlemenin buna bir etkisi olmadigina dair fikir birligi mevcut. Teorilerden biri gun isigina az maruz kalmak.

Ayrica konu genlerle de alakali degil:

"Kanada’daki Eskimoların durumuyla ilgili gelişmeler, bu sorunun üstünü aslında 50 yıl önce çizmiş olmalıydı. Eski kuşak Eskimolarda neredeyse hiç miyopluk görülmezken bugünkü çocuklarda yüzde 10-25 arası gözlük kullanımı söz konusu. Uzmanlar miyopluğun genetik olması halinde böyle durumun asla mümkün olamayacağını belirtiyor. Zaman içinde Eskimoların eski yaşam tarzından vazgeçip daha Batılı bir tarza yönelmelerinin bu göz bozukluklarına neden olması daha muhtemel. Bazı uzmanlar genlerin kısmen belirleyici olabileceğini, ancak asıl nedenin çevresel faktörlerden kaynaklandığını, miyopluğun bir sanayi hastalığı olduğunu söylüyor."

www.bbc.com

ahm1
1

mobil görünümden çık