Bazı belediyelerde başkan ile meclis çoğunluğu neden farklı partiden?
acaba oy verenler meclis pusulasını tbmm sanıyor olabilir mi?

belediye başkanlığında isme oy veriyorlar, belediye meclisinde partiye. ayrıca partilerden kopmalar da yaşanabiliyor ve koalisyon ayağına parti değiştirebiliyorlar.


meclis pusulasını tbmm sanıyorlar +1. belediyede isme verip işin bittiğini sanıyorlar.


O iş biraz karışık sadece verdiğimiz oylarla meclis üyeleri seçilmiyor, İşin içine ilçe belediyelerinide verilen oy oranları, nüfusları filan da devreye giriyor.
Ayrıca diğer seçilen ilçe belediye başkanları da direk meclis üyesi oluyor.


a ilçesi: 10 üye
b ilçesi: 3 üye
C ilçesi: 5 üye
B ve C de birinci parti bile olsan eline geçecek üye sayısı 4 olabilir. a da sen azinliktasindir ordan da 2 aldın diyelim. rakip parti de a da çoğunluk oya sahip ama tek ilçeyle bile senden çok meclis üyesi elde etti. ama b ve C nufuslarinin toplamı A dan çok olabilir. nüfusta çok oyu sen aldın ama temsiliyet sistemi gereği meclis üyesi sayısında kaybettin.


7 Haziran 2015 seçimlerinde MHP %16, HDP %13 oy aldı ama iki parti de 80 mv çıkardılar.
Çünkü büyükşehirlerde MHP'nin aldığı oylar mv çıkarmaya yetmedi. istanbul'da atıyorum 90bin oyla bir mv seçilrken, Hakkari'de 40bin oyla seçiliyor.
Belediye seçimlerinde de böyle. İlçelerden gelen meclis üyelerinin çoğu akp'li.
