Şirket iyi, insanları, ortamı, işi seviyorsunuz. Ama yeni bir şirket olduğu için maaş ödemelerinde sorunlar olabiliyor. Bu durumu ne seviyeye kadar tolere edersiniz?

Genelde erken dönem startup'larda çalıştığım için bu duruma alışkınım aslında. Maaşı hiç alamadığım olmadı, ama ara sıra geç aldığım (yatırım gelmedi, müşteri ödeme yapmadı gibi sebeplerle) oldu. Yöneticilerin tavırlarında bir sıkıntı yok. Özür dileyip, durumu açıklayıp, nasıl çözeceklerini anlatıyorlar, orası da olması gerektiği gibi.

Maaş görece yüksek olduğu ve borcum falan da olmadığı için maddi bir sıkıntıya düşmedim, ama yine de biraz sinir bozucu bir durum. Tam olarak neye canımın sıkıldığını da bilmiyorum açıkçası, bu tarz şirketlerin batma riski hep olur, bunu bilip giriyoruz zaten işe. O değil. Verilen sözün tutulamamasına takmış olabilirim. Batmasına okeyim ama maaş gecikmesine değilim gibi bir şey de olabilir. Emin değilim.

Neyse, şimdi kendime bi kural oluşturmaya çalışıyorum, "iki ay üst üste maaş geç yatırılırsa o şirketten çık" gibi. O yüzden siz olsanız ne yapardınız, ne düşünürdünüz, duruma nasıl yaklaşırsunuz diye sormak istedim. Fikirleriniz neler?

Not: "o işleri bırak, kurumsal iş bul" çok tercih edeceğim bi seçenek değil. Kurumsalda maaş zamanında yatıyor okey ama can sıkıcı başka bir sürü şey var. Maaşı düzgün yatıran startup bulmak da mümkün. Ama o arayışa girmek için tahammül seviyesi ne olmalı, onu merak ediyorum.

 

ne kadar olduğuna bağlı sanırım. ben olsam darlarım ne zaman yatacak diye. 1 hafta geçse çok sorun etmeyebilirim (zor duruma düşmeyeceksem) daha fazlasında sorun ederdim.

jelly bear

Valla ben daha çok nasıl çözecekleri kısmına odaklanirdim. Yani bana söylenen şey "X yerden paramızı aldığımız gibi direkt sana vereceğiz" tarzında bişeyse sıkıntı çünkü taşıma suyla değirmen döndürüyorlar. Her ay aynı olayların ya da benzerlerinin yaşanması olası çünkü.

Tamam startup riskli ancak herifler de seni işe alırken ve sana maaşı teklif ederken ayaklarını yorganına göre uzatacaktı. Dolayısıyla eğer çözümleri hem uzun sürecek hem de tekrarlanır bişeyse direkt alır karşıma "Eğer her ay böyle sıkıntı olacaksa, benim maaşım x-y-z olayına bağlı kalacaksa bu duruma bir çare bulmak gerek. Ben de bir düzen içinde yaşayıp ona göre hareket ediyorum. Yok çözüm yoksa onu da söyleyin ki ben de şirketteki geleceğime ona göre karar vereyim" derdim.

j r r tolkien hayrani

böyle bir yerde çalıştım ve uzun süre tahammül ettim.
-paramın içeride kalmayacağından emindim. bu arada bundan emin olmak çok zor bence ama benim özel bir durumum vardı.
-maddi durumum iyiydi, ödemelerim ucu ucuna olmadığı için sorun yaşamıyordum. kiramı aksatacak vs olsaydım tahammül etmezdim bu net.
-işimi seviyordum.

asisamus

Personelin maasi "bir yerden gelecek paraya" bagliysa o tarz yerler cok uzun omurlu olmaz. (Gelecekte buyuk bir atilim yapmayacaklarsa)

Madem kazandigimizi yiyoruz, ortak yapin beni derdim. Hem kara ortak degilim hem de maasimi almak icin sirketin para kazanmasini bekliyorum. Yoo dostum.

brkylmz

3 yıl “kurumsal” denen, tekstil sektörünün büyük markalarından biri olan, maaşlar ayın 25inde yarım yatarken patronun teknesiyle dünya turuna çıktığı bir firmada çalıştım. Beni oraya tek bağlayan şey müdürümle aramın çok iyi olmasıydı. Müdürle arası iyi olmayanlar da iş bulup çıkıyordu zaten. 1 sene çalışan çok nadir:)

suicides underground

verilen sözlerin tutulması kırmızı çizgimdir. yatırım gelmemesi, müşterinin ödeme yapmaması vs "startupız biz" deyip geçiştirilebilecek şeyler değil. ben sözümü tutuyorsam onlar da tutacaklar. eğer bir firma çalışanlarının maaşını yatıramayacak kadar kenarda buffer bütçe tutamıyorsa zaten o firmadan da bir cacık olmaz. beklenmedik masraflar her zaman çıkar, firmaların buna hazırlıklı olmasını beklerim, hazırlıklı değilse o firma yönetilemiyordur (iyi yönetilemiyor demiyorum, bildiğin yönetilemiyordur)

eğer maaşım zamanında tam yatmayacaksa o zaman ortak olalım, ama para çok gelirken patronlar bol kazanacak, para az gelirken benim maaşım gecikecek, kesinlikle tolere etmem. bu adamların şımarıklığı da "startupız biz abi olur öyle şeyler" noktasına tolere edilmesinden kaynaklanıyor. siz izin verdikçe olur bunlar.

roket adam

1 ay. Sonraki ay da, geçen ayın ve bulunulan ayın maaşı gününde yatmazsa kangren kolu keserim.

Arthur Dayne

Kurumsalda da gec yattigi oluyor.
Onemli olan ne kadar gec yattigi.

Her ay 5 gun gecikiyorsa zaten maasin yatma gunu ayin 5'i gibi oluyor sallamiyorsun.

En buyuklerden birinde staj yapmistim 6 aydir maaslari yatmamisti :) mudur borc veriyordu ama onun da yatmiyor.
Kimse ayrilmiyordu, cunku 6 aylik maasi bam diye yatiriyorlarmjs ihale olunca.

divit

Standart bir maaş veren standart bir iş yeri ise 2 iş gününü geçtiği gün aguen out derim.

Yok normalde maaşı iyiyse, iş ortamını seviyorsam yaptığımız işe inanıyorsam falan bi 15 gün beklerim herhalde.

aguen

iki ay üstü üste 5-10 gün geç yatırılırsa bu bir sorun değil. aylardır 15-20 gün geç hatta öteki aya sarkıyor. yavaş yavaş içeride 2-3 aylık alacak birikiyorsa bir sorun.

startup işe her zaman için böyledir.

orpheus

eger aylik nakiti ceviremiyorsa sirket henuz daha breakeven noktayi gecememis gibi gorunuyor sirket. nakit girisinin zamanla artmasi ve boyle durumlarin belli bir zamandan sonra olmamasi lazim.sirketin ilk 1-2 yilinda tolore edilebilinir seyler ama sirket 2 yildan eskiyse ve hala bu durumdaysa maalesef gelecegi cok parlak gozukmuyor.
patronlarla konus. ne kadar sure daha islerin bu sekilde gidecegini ongorduklerini ogren. projeye guveniyor musun? gelecek goruyor musun? eger goruyorsan, riskine karsilik belli bir miktar hisse talep edebilirsin. TR'de pek alisildik durumlar degil ama genel olarak startuplarda ilk basta nakit akisi az oldugu icin calisanlara az maas verilir ama ustune hisse verilir ki iyi calisanlar sirkete aidiyet hissetsin ve kacmasin

crucio
1

mobil görünümden çık