1-) Bu süreç ne kadar zamanınızı aldı ortalama? (Başvuru, mülakatlar, evrak, sonuç vs)
2-) Kabul almanizda ulusal/uluslararası yayın etkili mi? Olmaması dezavantaj mı? Sizin yayınıniz var mıydı?
3-) Gitmeden önce dil seviyeniz ne düzeydeydi? İngilizce akademik makale yazabilecek seviyede miydiniz?
4-) Hiç yayını olmayan henüz yl tezini yazan, orta düzey İngilizcesi olan İngilizcesini ilerletmeye çalışan birine yurtdışında maaşlı doktoraya kabul alabilmesi için ne önerirsiniz?
Teşekkürler.
Soru sahibi cevapları okuyor olacak.
1- 28 martta ilan çıkmış. 9 nisan'da başvurmuşum. 7 mayıs'ta sizi shortlist'e aldık diye mail gelmiş. 11 haziran'da master programınızda yer alan öğrenciler arasında not ortalamalası bakımından sıralamanız nedir diye sormuşlar. 27 haziran'da videokonferansla mülakat yapmışlar. henüz kendi okuluma sunmadığım tezimi bu arkadaşlara tez sunumu gibi anlatmıştım. komitede 6-7 kişi vardı, sonunda sorular falan soruldu haliyle. 1 temmuz'da kabul edildiniz demişler. 18 temmuz'da vize başvurusu için lazım olan çok önemli bir belgeyi postalamak için ev adresimi istemişler. belgenin gelmesi 2 haftayı bulmuştur, vizeye ankara'da başvurmuştum, 23 eylül'de de vize çıkmış. 3 ekim'de gitmiştim. 2013'te fransa için oluyor bütün bunlar.
2- 3 tane yayınım vardı, çok bilindik dergiler değildi açıkçası. çünkü yaptığım ilk işler çok çok yeni veya çok heyecan verici şeyler değildi. ama hepsi de sadece iki yazarlı ve ilk isimli olunca ister istemez bilimsel araştırmaya aşina olduğunu gösteren önemli bir parametre olarak algılanıyor. olmaması dezavantaj mı bilemiyorum, ama olması kesinlikle avantaj. çünkü fransa'da master bizdeki gibi oturup tez yazdığın bir program değil. M1 ve M2 şeklinde iki ayrı program şeklinde ve sonunda tez yerine staj raporu yazılan bir program. o yüzden doktora öğrencisi arayan hocaların master sırasında makale yazmış birilerini beklemesi çok olası değil. şu anda çalıştığım gruptaki bir doktora öğrencisinin son senesi olmasına rağmen henüz bir tane bile makalesi yok mesela. benim doktora sırasında 3 makalem, bir de bir kitapta chapter'ım yayınlandı.
3- ingilizcem iyiydi. makalelerin tamamını kendim yazdım, hocam sadece birkaç cümle ekleme/düzeltme yaptı.
4- hocaların önemsediği kısım öğrencinin motivasyonunun yüksek olup olmadığı. öğrenci bu işi kotarabilir mi, bildiği farklı yöntemleri işine uygulayabilir mi, öğrenmeye hevesli mi gibi konular. hocalarından alacağın referanslar bu konulara illaki değinmeli ama senin de genel olarak istekli olduğunu bilmek isterler. mülakat sırasında bunlara ufak ufak değinmek artı puan da sağlar. "xyz" yapmam gerekiyordu, hemen işime yarayacak kadarını kısa sürede öğrenip şöyle şöyle bir problem çözmüştüm gibi çabuk öğrenebileceğini, sorunları kendi kendine aşabileceğini gösteren anektodları serpiştirirsin araya. yapmamış olsan bile önceden düşünüp muhabbetin içine yedirirsin.
örnek saçma olacak ama master konum traktör sürmekse doktora konum jet uçağı uçurmak gibiydi. motorlu taşıtlarla aram çok iyidir, öğrenirsem hepsini kullanırım demeye getirmiştim.
başvurduğum başka bir hoca ben en azından pervaneli bir uçak uçurmuş olan birini arıyorum demişti mesela, kabul etmemişti beni. böyle şeyler de olabiliyor.
Hocam selam,
Eminim siz de farketmişsinizdir ama sizin profilinizdeki en temel eksik dil gibi görünüyor. Sonra da yayın (daha geniş olarak araştırma tecrübesi) eksikliği gibi duruyor. Dil olmadan kabul alınabileceğini düşünmüyorum, çoğu alan literatürünün %90’a yakın bölümü sadece İngilizce. Yurtdışı da geniş bir kavram neticede. ABD’de kabul oranları düşük. İngiltere’den kabul alabilirsiniz ama burs/maaş olmaz. Hollanda’da bu profil yetersiz kalacaktır. Bence önce dili halledip bu sırada research experience kazanmanız şansınızı çok arttıracaktır. Ortalamanızın da çok yüksek olması gerekir tabii.
Şu twit serisi sizin için faydalı olabilir: twitter.com
Şu subreddit’i de takip etmenizi öneririm: www.reddit.com
Bol şans.