Selamlar,

Yaş 39, 35 yaşıma kadar evdeki ~1960 üretimi döküm makineyi gördükçe hayalet görmüş gibi korkar kaçardım. Ne oldu bilmiyorum, durduk yere dikiş videoları izlemeye ve dikişi çok sevmeye başladım. Bir makine aldım kendime (almaz olaydım, singer bir pisliktir) ve biraz biraz dikiyorum vs ama, mesela penye dikemiyprum. Tansiyon ayarları zaten kitapçığında yazmıyorda, tansiyon ayarlarına ve tansiyon bilgisine dair kaynak da bulamadım internette (İngilizcem yok bu arada).

Aranızda dikiş makinelerinde tansiyon ayarları nasıl yapılır, elektronik(?) Veya dijital(?) Makinelerde bu iş nasıl kotarılır, ipliği nasıl ayarlayacaz vs bilen varsa ne olur bana anlatabilir mi veya ayrıntılı bilgialabileceğim bir kaynak bilen varsa beni aydınlatabilir misiniz? Çok tıkandım, anlatamam.

 

bizde de 90 yılından kalma döküm singer yoknaz var. eksisozluk.com

bakımını yaptırdıktan sonra kot kumaşından çanta dikmiştim ben annemin gözetimi altında. ibb.co

makineyi temizleyip kullanımını anlatan arkadaş 10 üzerinden 6-7 gibi tutarsın, duruma göre çok çekiştirirse, ipi çok sıktırıp büzme yaparsa birer birer azaltarak denersin demişti.

bir de penye iğnesi ayrı oluyor(muş). triko ayağı diye bi şeyden ve bir kağıttan bahsetmişti eleman. belki ondan olmamıştır sende de. ne oldukları hakkında en ufak bir bilgim yok.

chezidek

Penye dikim özellikli bir makine değilse, normal makinelet penye dikmez. Yine de şansımı deneyim derseniz penye iğnesi almanız gerekli, sarı başlıydı yanlış hatırlamıyorsam, esnek kumaşlar için iğne.

Ayrıca penye için biraz tecrübe gerekir, yani o makinede penyeyi nasıl ayarlarsanız dikebilir gibi. Çünkü ip atlayacaktır, büzgü yapacaktır, penye
kumaşı delecektir vs vs bir sürü derdi var. Tüm bunlarla baş edip idare eder bu işte diyebileceğiniz bir performans için de hem makineyi hem dikişi biraz bilmek gerekiyor.

Yani sorun sizde değil o makinelerin penye makinesi olmamasında. (Penye özelliği olmayan bir model olduğunu varsayıyorum)

Tansiyona gelirsek; iplikten gelen ipin sıkı ya da gevşek olmasını belirliyor. Bir kaç deneme yaparak makineniz için uygun olanı bulabilirsiniz. Çünkü hava sıcaklığı da dahil, iğnenin kalınlığı, kumaşın cinsi vs gibi nedenlere göre gerekirse küçük oynamalar yapmak gerekebiliyor. Singerin iyi tarafı internette pek çok uygulama videosu olmasıdır. Bunlardan yararlanabilirsiniz.

epitaf

youtube.com
Damla toral’ın videolarını izlemeni öneririm hepsini anlatıyor. Penye için esnek dikiş özelliği olması lazım ya da overlokla yapacaksın. Bir de diliş makinasının modelini yazarsan youtubeda detaylı videosunu bulabilirsin.

sta

@sta

İşte o özellikler var mı yok mu o kadar belirsiz ve tarif yok ki. Kafayı yemek üzereyim. En olmadı servise gidip şunu gösterin arkadaş diyecem artık.

1bir1bir1

@epitaf

Galiba ip inceliği bile etkiliyor ama şöyle bit şey olunca çileden çıktım; aynı tansiypn ayarında kaliteli bir ip kullanınca dikmedi, kalitesiz ip kullanınca dikti güzel güzel. Ne fark var diye baktım, kaliteli dediğim ip nispeten acık kalın öteki ince. E ben nasıl bilecem hangi ipte diker, hangi ip hangi iğneyle olur... oohooo. Kız olgunlaşma enstitüsüne mi gitsem acaba ya.

1bir1bir1

@chezidek

Penye iğnesi aldım, çiftiğne aldım, ince penye için müthiş nazlanıyor kendisi. Kalın penyede acık daha iyi ama ince penye korkunç. Overlok reçme makinesi alsam hallolacak ama onu da alamıyorum. Neyse bakalım.

1bir1bir1

Makinelerin model isimleri oluyor, ona göre özelliklerine bakmak lazım. Penye dikebilen makinede özellikle belirtiliyor, böyle bir şey yoksa dikmiyor demektir.

Ancak yukarıda bahsettiğim kadarıyla olur. Tarihi eser yoknazımla bir kaç penye türü şeyler dikmişliğim var ordan biliyorum. Gerçi yeni makineleri çok takip etmedim ama yazdıklarına göre tahmin yürüttüm.

epitaf

Marka model ne?

sta

@sta

Marka singer model 9985 Quantum stylist

Kullanım kitapçığında "penye diker" yazmıyor @epitaf, zaten kullanım kılavuzu olarak koydukları kitapçık 9960'a ait, benim makinenin paneline ait bir açıklama hiç yok.

Singer pişmanlıktır arkadaşlar çok açık söylüyorum.

1bir1bir1

youtu.be
Şu videoyu dikkatlice baştan sona kadar izlemeni tavsiye ederim.

sta

@sta,

İlk baktığım ve didiklediğim kaynak oydu, o kadar çok video baktım ki hiç bilmediğim halde bunun İngilizce videosuna bile baktım. Tansiyon ayarı vermiyor, öğretmiyor bu video.

1bir1bir1

Makine yukarıdaki videodaki makine sanırım.
Esnek dikiş özelliği varmış, penye dikişi o. Ayarlardan esnek dikiş seçilip, iğne olarak da penye iğnesi takmak gerekiyor. Videoda 12.dakkada falandı, iğneyi de gösteriyor.
Biraz sabır ve kolay gelsin. Makine de afilli hayırlı olsun :)

epitaf

@epitaf

Teşekkür ederim :') hepsini yaptım hepsine baktım. Artık nihayet bir yetkili servise gidip kurs alacağım gibi. Çok teşekkürler.

1bir1bir1
1

mobil görünümden çık